temir 2 Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam! Na kolejną ofiarę zabawy pt."Zróbmy sobie czołg" wybrałem tytułowy produkt chińskiej firmy "Modelcollect". O modelu: Mimo iż produkowany w stosunkowo dużej liczbie pozostawał do niedawna jako jeden z bardziej tajemniczych sowieckich wozów bojowych - wynikało to min. z faktu iż nie był przedmiotem eksportu ani nie uczestniczył w żadnych działaniach bojowych po za ZSRR. Jest to pierwszy model tego czołgu jaki pojawił się w sprzedaży. "Modelcollect" to nowy gracz na rynku modeli pojazdów w skali 1/72. Żółci bracia od razu ostro wystartowali z całą paletą odmian T-64: od początkowej aż po współczesne modyfikacje. Swoje argusowe oko skierowałem na tą odmianę: Budowa: Zestaw po otwarciu pudła sprawia na pierwszy rzut oka bardzo pozytywne wrażenie: odwzorowanie detali , niewielka blaszka, gąsienice gumowe - jak zapewnia producent - to tzw. DS-y znane z modeli "Dragona" spakowane w osobne etui zapobiegające ich wypaczeniu, brak jam skurczowych, nadlewek czy nie dolewek, bezproblemowe spasowanie części itp.. Jednym słowem cacy. Początkowy entuzjazm stygnie jednak w miarę postępów w budowie modelu głównie za sprawą uproszczeń. Przejawia się to głównie w elementach kostek pancerza na płycie czołowej i wieży - cały ten detal wykonano w jednej płaszczyźnie. Na szczęście jest to stosunkowo prosto skorygować, trzeba jednak posiłkować się zdjęciami bowiem ten element pojazdu był w trakcie użytkowania modyfikowany przez użytkowników i różnice choć drobne są widoczne. Jedyna większa modyfikacja jakiej poddałem model to wymiana lufy na produkt RB oraz wykonanie włazu kierowcy jako otwarty - w oryginale zamknięty ze względu wspomniany błąd w odwzorowaniu pancerza czołowego , reszta sprowadziła się do korekty rozkładu kostek i dorobieniu bądź wymianie kilku drobnych detali. Model gotowy: ...i surfejser "Gunze 1200": Docelowo model ma przedstawiać pojazd sił narodowego opłoczenia Ługańskiej Republiki Ludowej z okresu walk w okolicach Ługańska w czasie gorącego lata 2014 roku: ...a na chwilę obecną wygląda teraz tak: ...czyli barwy podstawowe + uzupełniające + sidolux + łosz + kalki + mat. C.d.n. Pozdrawiam! Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Wszystko spoko ale zdjęcia miniaturki :( Nie możesz dać normalnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Kwietnia 2017 Super Moderator Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Jaką farbą malowałeś gumowe osłony? Sprawiają wrażenie bardzo realistycznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 To galeria ukończonych modeli, czy warsztat? Bo ja tu widzę gotowy model, a szkoda, bo pojazd naprawdę ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 28 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Witam! Wszystko spoko ale zdjęcia miniaturki :(Nie możesz dać normalnych ? Coś mi się p...o ... Teraz powinno być lepiej . Jaką farbą malowałeś gumowe osłony? Sprawiają wrażenie bardzo realistycznych... Zwykły czarny mat "Vallejo". To galeria ukończonych modeli, czy warsztat? Zdecydowanie warsztat . ja tu widzę gotowy model, a szkoda, bo pojazd naprawdę ciekawy. Model jest gotowy jedynie w tym sensie że jego zasadnicza bryła nie ulegnie zmianie, natomiast kolejne etapy budowy to postępująca dewastacja, wszelakie syfienie itp. a na koniec jakaś podstawka i zaludnienie . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 29 Kwietnia 2017 Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Dla mnie i tak to za mało. Taka fajna maszyna, to i człowiek by na etapy budowy popatrzył. Coz, popatrzę i tak, i poczuje się, jakbym wszedł do kina w środku seansu. ;) Wysłane z mojego SGP511 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Te napisy to kalkomanie? Czy sam malowałeś? Świetny temat, konflikt w Dombasie daje możliwość zbudowania extra modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 30 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Witam! Te napisy to kalkomanie? Czy sam malowałeś? Są to kalki z zestawu firmy 'New Pinguin" 72013 1/72 Armor of Donbass (Part 2) "T-64 in Action" ,ale w tym przypadku można bez trudu oznakowanie wykonać samodzielnie. Świetny temat, konflikt w Dombasie daje możliwość zbudowania extra modeli. Racja - toteż mam zamiar w przyszłości jeszcze powrócić do tego tematu . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 7 Maja 2017 Autor Share Napisano 7 Maja 2017 Witam! W kolejnej odsłonie dramatu pojawia się brud i syf: C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 9 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2017 Witam! Ponieważ sku...ły fotobuket zeżarł fotki z poprzednich etapów budowy modelu - a podejrzewam że nie tylko mnie! - to na wstępie powtórka z rozrywki czyli jak to do tej pory szło : ...a teraz już mała aktualizacja wątku czyli kolejna odsłona dramatu w której na scenie pojawia się załoga : C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 1 Września 2017 Autor Share Napisano 1 Września 2017 Witam! Koniec ! Zapraszam do galerii ! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi