Skocz do zawartości

Ferrari GTB4 Daytona SPECIALE Fujimi 1/24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trzeba uważać z tymi porównaniami

Fearrari 288 GTO Fujimi zrobiło w conamniej kilku wersjach.

Można sobie to sprawdzić tutaj.

Są tam wymienione cztery wersje Enthusiast: EM-36, EM-38 oraz dwa EM-SP, wersja DX (z blaszkami) oraz kilka wersji RS i FR. Zwróćcie uwagę na ceny (chociaż w przypadku Fujimi to nie zawsze ma sens). Czasem badziewna "wydmuszka" bez silnika jest droższa od pełnego modelu.

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ale właśnie wszystkie mają silnik nawet ten RS-105, tylko nie ma go w instrukcji, mam takiego, na zdjęciach części też widać.

Napisano

Czasami jest tak, że owszem silnik jest, ale zupełnie inaczej wykonany niż w zestawie EM.

W Enthusiast'ach silnik jest wiernie odwzorowany wraz z osprzętem, a np. w wersji RS jest góra plus dół i to wszystko.

Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji.

Napisano

Tzn. ogólnie jak najbardziej masz rację, w np. Dino, Countachu tak jest, ale w 288 nic nie zmienili w wypraskach.

Napisano

Faktycznie

Sprawdziłem: wypraski te same, tylko instrukcja inna. Różnica ceny od 2250 do 3600 jenów, a w środku prawie to samo.

"Prawie", bo np. w DX'ie są np. blaszki. Nie wiem, jak w innych

To potwierdza regułę, że nie należy się sugerować ceną modelu kupując wypusty Fujimi.

Normalne to nie jest

Napisano

no to jak, na oko silnik składasz?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja sobie wydrukowałem z internetu. :P

Zresztą rzadko korzystam z instrukcji, albo coś przerabiam albo i tak kolory biorę ze zdjęć więc...

Napisano

Pierwsze wrażenie jest OK.

Potem nasunęły mi się trzy pytania:

1. Ten drucik łączący gaźniki to cięgno przepustnic, czy listwa paliwowa ? Powinny być obie rzeczy.

2. Możesz jakoś przymaskować te gołe przewody przy rozdzielaczu WN ?

3. Czy robiłeś fajki świec ?

Miałbym jeszcze prośbę o fotkę drugiej strony silnika.

Napisano

Listwa paliwowa,cięgna przepustnicy na zdjęciach oryginału nie widziałem któredy jest puszczona. Fajek świec nie robiłem. Co masz na myśli o maskowaniu przewodów? Ogólnie musze kable poprawić bo nie jestem jednak z nich zadowolony.

Napisano
Listwa paliwowa,cięgna przepustnicy na zdjęciach oryginału nie widziałem któredy jest puszczona. Fajek świec nie robiłem. Co masz na myśli o maskowaniu przewodów? Ogólnie musze kable poprawić bo nie jestem jednak z nich zadowolony.

Cięgno jest pod listwą paliwową:

1971-Ferrari-365-GTB-3.jpg

W moim silniku F250TR zrobiłem tak:

s023_zpsj2zhfnuv.jpg

Skoro przewody będziesz wymieniał, to nie było pytania. Chodziło o "gołe" przewody przy samym rozdzielaczu (brak izolacji).

Fajki możesz zrobić z minimalnie grubszej izolacji nasuniętej na końcówkę kabla WN.

Napisano

A no faktycznie jest cięgno. Fajki zrobię. Ale izolacji ten silnik nie miał taniej jak 260 . Każdy kabel miał swoją "koszulke". No i kolory musze pozmieniać bo z tego co widzę to tylko dwa pierwsze kable były białe a reszta czerwona.

Napisano

Wszystkie były czerwone tylko były na nich jeszcze białe koszulki, przyjrzyj się pierwszemu zdjęciu, które dał Coppercat.

Napisano

Racja. Człowiek stary to ślepy.

Poprawiłem te kable i listwę. Zrobiłem jedną stronę jak narazie.

DSC00184_zpsbqvgzrhz.jpg

Napisano

Chwyciłem się za cochones i zrobiłem porządnie okablowanie silnika.

DSC00215_zpsqhz6daui.jpg

DSC00222_zps6z54jzug.jpg

DSC00226_zpsw3nrkq3f.jpg

DSC00229_zpsy4ir3i4m.jpg

DSC00231_zpslbdov52h.jpg

DSC00233_zpspzforq5j.jpg

Przygotowałem także ramę podwozia.

DSC00212_zpsvfnn68nf.jpg

Napisano

Super sprawa!! Pięknie to wygląda wszystko!

Wysłane z mojego LON-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Dzisiaj z powodu braku czasy zdołałem zrobić przednie tarcze hamulcowe.

DSC00238_zpshk2bhith.jpg

Napisano

Gdyby ktoś się martwił to nie zawiesiłem warsztatu. Natłok obowiązków służbowych sprawił że nie mam zbyt dużo czasu. Jedynie co to spryskałem kaste podkładem.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Silnik osadzony w ramie podwozia wraz z piastami i tarczami kół przednich. Kasta pryśnięta podkładem czeka na szlifowanie.

DSC00256_zpszex4p481.jpg

DSC00254_zpskped21he.jpg