Agares Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Witam. Tak jak w temacie. Jakiego retardera polecacie do farbek akrylowych revella. Malować będę aerografem i od razu chciałem zapytać czy rozcieńczać je wodą destylowana czy może Revell aqua color mixem. Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Trochę malowalem tymi farbami. Retardera nie używałem. Rozcienczalem wodą destylowaną. Maluje się nimi całkiem nieźle, trzeba jednak bardzo dokładnie czyścić aero po nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Malowałem nimi wczoraj. Więcej nie kupię ! Rozcieńczam wodą destylowaną, albo wódką. Malować się daje retarder niepotrzebny. W dyszy gromadzą się jakieś gródki farby. Generalnie Aqua Color nie polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Wódką w żadnym razie. Moja woda była 'demineralizowana'. Farbki przypominają mi zwykłe farby jakimi maluje się ściany, ale krycie i przyczepność mają całkiem dobrą. Jednak problemy z czyszczeniem aero spowodowały, że przerzuciłem się na Tamiya/Gunze. Na pewno jednak da się nimi malować - aczkolwiek faktycznie po co, skoro są lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agares Napisano 31 Lipca 2017 Autor Share Napisano 31 Lipca 2017 Ok. W instrukcji mam podane farby Revell. Jak sprawnie i wiarę dobrze przełożyć je na tamiye lub gunze. Znalazłem w necie tabele co na co ale niektóre farby revella mają podany tylko jeden odpowiednik w tamiy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Jeśli masz smartfona poszukaj apki Hobby Color Converter. Albo napisz co kleisz to pomożemy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agares Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Dzięki wielkie za programik i pomoc Sklejać będę model Revell colonial Viper Mark vii Użyłem tego convertera i sprawa wygląda tak Light Grey, silky-matt 36371 - brak odpowiednika tamyia Grey, silky-matt 36374 - xf-53 neutralny grey flat blue, matt 36156 - xf-8 blue flat Aluminium metallic 36199 - brak Tar Black 36106 - brak Steel metallic 36191 - brak Gold, metallic 36194 - x-12 gold leaf metallic silver, Metallica 36190 - x-11 Chrome silver metallic Black, silky-matt 36302 - ts-29 black sarin Olive green, silky-matt 36361 - brak Brown, silky-matt 36381 - brak Cooper, metallic 36193 - xf-6 Cooper, Metallica Black, gloss 36107 - xf-1 Black, gloss Reddish Brown, matt 36137 - brak Sporo kolorów ale w instrukcji miesza się po 2-4 kolory dla uzyskania odpowiedniego. Także trochę farbek z tamiy by brakowało. Jak uda wam się dobrać odpowiednio to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Skoro to statek latający to moje lotnicze podpowiedzi powinny być OK, zatem: Light Grey, silky-matt 36371 -> H338 Mr.Hobby Aluminium metallic 36199 -> XF-16 Tamiya Black, silky-matt 36302 -> proponuję XF-1 Tamiya Black, gloss 36107 -> X-1 Tamiya Tar Black 36106 -> wg mnie można dać XF-1 Tamiya Black, silky-matt 36302 -> X-18 Tamiya Olive green, silky-matt 36361 -> H340 Mr.Hobby Brown, silky-matt 36381 -> H304 Mr.Hobby - wg tabeli zamienników Revell, ale tu nie mam pewności dla 2 poniższych wziąłbym po prostu oryginały - steel Revella jest całkiem ok Steel metallic 36191 - brak Reddish Brown, matt 36137 - brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agares Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Dzięki wielkie. Nie będzie problemu z mieszaniem farb różnych producentów? Jakich rozcieńczalników i opóźniaczy używać do nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Tamiya i Mr.Hobby seria H możesz mieszać, rozcieńczalnik najlepiej sprawdzi się taki Mr.Color Leveling Thinner Koniecznie też poczytaj forumowe poradniki -> viewforum.php?f=40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agares Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Dzięki. Poradniki pomału sobie też czytam. Te farbki których nie ma zamienników jak reddish Brown czy steel to zamówię revella i przy okazji sprawdzę czy się pogryzą. Może nie będzie tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi