jakub476 Posted August 7, 2017 Share Posted August 7, 2017 (edited) Model ten wykonuje na zamówienie, jednak ze względu na unikatowość zdecydowałem się poprowadzić relację. Jest to jedyny model Prelude 5 generacji, w pełni żywiczny zestaw firmy Modeler124 z Rosji. W tej chwili na Ebay z wysyłką kosztuje 175$... Mimo, że wszystkie części są żywiczne podwozie jest rozwiązane jak w przeciętnym modelu samochodu, pisze o tym ponieważ żywiczne często maja płaskie płyty od spodu. Z tego co zauważyłem podwozie to kopia Prelude 4g Aoshimy, jedynie przedłużone. Model ma ładne detale wnętrza czy wkłady lamp, sam odlew budy i podwozia jest jednak daleki od ideału, ale myślę, że powstanie z tego model. Na pewno będę musiał usunąć napis Prelude ze zderzaka i zamówić kalkomanię ponieważ jeszcze przed malowaniem jest ledwo widoczny... Zdjęcia marnej jakości... W dalszych etapach postaram się pokazywać poszczególne detale. Dostajemy szare pudełko. A w nim bardzo dużo woreczków strunowych i małą instrukcję. Tak nieczytelnych kalkomanii jeszcze nie widziałem... Podwozie dotarło krzywe, widać wyraźnie miejsce przedłużania. Kasta również trochę skręcona co się zdarza nawet Tamiyi, a żywicę po podgrzaniu dużo łatwiej formować niż plastik. Reszta części. Edited December 23, 2017 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted August 7, 2017 Share Posted August 7, 2017 Podwozie dotarło krzywe, widać wyraźnie miejsce przedłużania. Kasta również trochę skręcona co się zdarza nawet Tamiyi, a żywicę po podgrzaniu dużo łatwiej formować niż plastik. Czy można przedobrzyć z podgrzaniem? Pytam, bo nigdy nie wiadomo kiedy zdarzy mi się taki zonk. A kalki - dokupujesz, czy będziesz pracował na zadanym materiale? M. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted August 7, 2017 Author Share Posted August 7, 2017 Myślę, że można ale ja podgrzewam suszarką do włosów, i wcale mocno nie trzeba tak, że spokojnie się dotyka. Co do kalek, użyję w sumie tylko zegarów - znaczki metalowe, skrzynia będzie manual... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GTiStyle Posted August 13, 2017 Share Posted August 13, 2017 Z suszarką też trzeba bardzo uważać... Ja w ramach treningu prawie stopiłem cały element. Szczerze powiedziawszy nie wiem czy chciałbym kiedy kolwiek jeszcze musieć coś prostować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted August 13, 2017 Author Share Posted August 13, 2017 Hmm, ja bym powiedział, że co trzecią kastę muszę prostować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted October 14, 2017 Author Share Posted October 14, 2017 Tak wygląda trochę obrobiona, wyprostowana buda z wklejonymi zderzakami i progami. Wymaga jeszcze trochę szlifowania głownie krawędzi i pogłębienia linii podziału. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted December 27, 2017 Author Share Posted December 27, 2017 Razem z konkursowymi kalkomaniami zamówiłem także nowy napis na tylne zderzak do Prelude. W międzyczasie Modeler124 stworzył pakiet aero do niej, który trafił do mnie, wkleiłem dokładki zderzaków, nowe progi obrobiłem kaste i pomalowałem TS-50. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 Te Twoje wozy jak żywe. Kalka z napisem nie położyła się całkiem dobrze, czy będziesz jeszcze nad tym pracował? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted December 27, 2017 Author Share Posted December 27, 2017 Chodzi Ci o takie 2 jasne punkty na niej? To odbite światło, ona jest metaliczna, leży idealnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 Jakby schodek widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted December 27, 2017 Author Share Posted December 27, 2017 A no schodek widać, bo teraz trzeba położyć kilka warstw bezbarwnego. To kalka od Adamsky'iego dość gruba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin M. Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 A no schodek widać, bo teraz trzeba położyć kilka warstw bezbarwnego. To kalka od Adamsky'iego dość gruba. Czyli że tak ma być. Byłem pewien, że wszystko ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondziorny Posted December 28, 2017 Share Posted December 28, 2017 Kawał dobrej roboty! mam nadzieje, że kiedyś cierpliwość pozwoli mi osiągnąć takie efekty i skille ps.Wrzucaj więcej fot z detalami na instagram ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted March 20, 2018 Author Share Posted March 20, 2018 Gotowe felgi. Kolor to Gunze C9. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted May 23, 2018 Author Share Posted May 23, 2018 W lipcu ma być oddana, czas skończyć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fliper_nx Posted May 25, 2018 Share Posted May 25, 2018 Wygląda całkiem fajnie. Kolor pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ptasior Posted June 22, 2018 Share Posted June 22, 2018 Zapowiada sie świetnie! Czekam na kolejne zdjęcia, jak i efekt końcowy. Szkoda, że ten model jest dostępny tylko z jednego źródła i w słabej relacji jakości do ceny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted June 24, 2018 Author Share Posted June 24, 2018 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek18tw Posted July 22, 2018 Share Posted July 22, 2018 Ojezu, jakie to jest śliczne W podobnym kolorze chcę wykończyć swojego NSX'a. Z ciekawości, jeśli można wiedzieć - ile kosztowała sama baza tej preludy? (w sensie model bazowy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted July 22, 2018 Author Share Posted July 22, 2018 http://modeler124.com/product-category/resinkit/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted August 25, 2018 Author Share Posted August 25, 2018 Skończona. Gdyby nie przednie klosze i szyby byłbym zadowolony... Niestety klosze mają różną przejrzystość a szyby kilka skaz i średnio pasują, miałem też duży kłopot z przyczepnością farby do nich gdy malowałem cienie. W poniedziałek zostanie przekazana, więc chyba sesji nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts