Jump to content

Honda Prelude BB5 1:24 Modeler124

jakub476
 Share

Recommended Posts

Model ten wykonuje na zamówienie, jednak ze względu na unikatowość zdecydowałem się poprowadzić relację.

Jest to jedyny model Prelude 5 generacji, w pełni żywiczny zestaw firmy Modeler124 z Rosji.

W tej chwili na Ebay z wysyłką kosztuje 175$...

Mimo, że wszystkie części są żywiczne podwozie jest rozwiązane jak w przeciętnym modelu samochodu, pisze o tym ponieważ żywiczne często maja płaskie płyty od spodu. Z tego co zauważyłem podwozie to kopia Prelude 4g Aoshimy, jedynie przedłużone. Model ma ładne detale wnętrza czy wkłady lamp, sam odlew budy i podwozia jest jednak daleki od ideału, ale myślę, że powstanie z tego model. Na pewno będę musiał usunąć napis Prelude ze zderzaka i zamówić kalkomanię ponieważ jeszcze przed malowaniem jest ledwo widoczny...

Zdjęcia marnej jakości... W dalszych etapach postaram się pokazywać poszczególne detale.

Dostajemy szare pudełko.

36025364310_c09e3038f7_b.jpg

A w nim bardzo dużo woreczków strunowych i małą instrukcję.

36376980566_be46827fe5_b.jpg

36376980576_3ee6b8d60d_z.jpg

Tak nieczytelnych kalkomanii jeszcze nie widziałem...

36376980446_db3ba775e6_b.jpg

Podwozie dotarło krzywe, widać wyraźnie miejsce przedłużania. Kasta również trochę skręcona co się zdarza nawet Tamiyi, a żywicę po podgrzaniu dużo łatwiej formować niż plastik.

36025363850_62095f110d_b.jpg

36376980206_f0b37923c0_b.jpg

36376980146_b1ae3ce684_b.jpg

Reszta części.

36422027045_5cc44b8b85_b.jpg

Edited by Guest

Podwozie dotarło krzywe, widać wyraźnie miejsce przedłużania. Kasta również trochę skręcona co się zdarza nawet Tamiyi, a żywicę po podgrzaniu dużo łatwiej formować niż plastik.

Czy można przedobrzyć z podgrzaniem? Pytam, bo nigdy nie wiadomo kiedy zdarzy mi się taki zonk. A kalki - dokupujesz, czy będziesz pracował na zadanym materiale?

M.

Myślę, że można ale ja podgrzewam suszarką do włosów, i wcale mocno nie trzeba tak, że spokojnie się dotyka.

Co do kalek, użyję w sumie tylko zegarów - znaczki metalowe, skrzynia będzie manual...

Z suszarką też trzeba bardzo uważać... Ja w ramach treningu prawie stopiłem cały element. Szczerze powiedziawszy nie wiem czy chciałbym kiedy kolwiek jeszcze musieć coś prostować.

• 2 months later...
  • 2 months later...

Razem z konkursowymi kalkomaniami zamówiłem także nowy napis na tylne zderzak do Prelude.

W międzyczasie Modeler124 stworzył pakiet aero do niej, który trafił do mnie, wkleiłem dokładki zderzaków, nowe progi obrobiłem kaste i pomalowałem TS-50.

39304419462_0da8568dfe_b.jpg

24469651127_8f5474dfba_b.jpg

25465047088_5fff45f0fc_b.jpg

• 2 months later...
  • 2 months later...
  • 4 weeks later...

Zapowiada sie świetnie! Czekam na kolejne zdjęcia, jak i efekt końcowy. Szkoda, że ten model jest dostępny tylko z jednego źródła i w słabej relacji jakości do ceny.

• 4 weeks later...

Ojezu, jakie to jest śliczne W podobnym kolorze chcę wykończyć swojego NSX'a. Z ciekawości, jeśli można wiedzieć - ile kosztowała sama baza tej preludy? (w sensie model bazowy)

• 1 month later...

Skończona.

Gdyby nie przednie klosze i szyby byłbym zadowolony... Niestety klosze mają różną przejrzystość a szyby kilka skaz i średnio pasują, miałem też duży kłopot z przyczepnością farby do nich gdy malowałem cienie.

W poniedziałek zostanie przekazana, więc chyba sesji nie będzie.

29318249017_57423cb31c_b.jpg