jakub476 Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Model ten wykonuje na zamówienie, jednak ze względu na unikatowość zdecydowałem się poprowadzić relację. Jest to jedyny model Prelude 5 generacji, w pełni żywiczny zestaw firmy Modeler124 z Rosji. W tej chwili na Ebay z wysyłką kosztuje 175$... Mimo, że wszystkie części są żywiczne podwozie jest rozwiązane jak w przeciętnym modelu samochodu, pisze o tym ponieważ żywiczne często maja płaskie płyty od spodu. Z tego co zauważyłem podwozie to kopia Prelude 4g Aoshimy, jedynie przedłużone. Model ma ładne detale wnętrza czy wkłady lamp, sam odlew budy i podwozia jest jednak daleki od ideału, ale myślę, że powstanie z tego model. Na pewno będę musiał usunąć napis Prelude ze zderzaka i zamówić kalkomanię ponieważ jeszcze przed malowaniem jest ledwo widoczny... Zdjęcia marnej jakości... W dalszych etapach postaram się pokazywać poszczególne detale. Dostajemy szare pudełko. A w nim bardzo dużo woreczków strunowych i małą instrukcję. Tak nieczytelnych kalkomanii jeszcze nie widziałem... Podwozie dotarło krzywe, widać wyraźnie miejsce przedłużania. Kasta również trochę skręcona co się zdarza nawet Tamiyi, a żywicę po podgrzaniu dużo łatwiej formować niż plastik. Reszta części. Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Podwozie dotarło krzywe, widać wyraźnie miejsce przedłużania. Kasta również trochę skręcona co się zdarza nawet Tamiyi, a żywicę po podgrzaniu dużo łatwiej formować niż plastik. Czy można przedobrzyć z podgrzaniem? Pytam, bo nigdy nie wiadomo kiedy zdarzy mi się taki zonk. A kalki - dokupujesz, czy będziesz pracował na zadanym materiale? M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Myślę, że można ale ja podgrzewam suszarką do włosów, i wcale mocno nie trzeba tak, że spokojnie się dotyka. Co do kalek, użyję w sumie tylko zegarów - znaczki metalowe, skrzynia będzie manual... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 13 Sierpnia 2017 Share Napisano 13 Sierpnia 2017 Z suszarką też trzeba bardzo uważać... Ja w ramach treningu prawie stopiłem cały element. Szczerze powiedziawszy nie wiem czy chciałbym kiedy kolwiek jeszcze musieć coś prostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 13 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2017 Hmm, ja bym powiedział, że co trzecią kastę muszę prostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Tak wygląda trochę obrobiona, wyprostowana buda z wklejonymi zderzakami i progami. Wymaga jeszcze trochę szlifowania głownie krawędzi i pogłębienia linii podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2017 Razem z konkursowymi kalkomaniami zamówiłem także nowy napis na tylne zderzak do Prelude. W międzyczasie Modeler124 stworzył pakiet aero do niej, który trafił do mnie, wkleiłem dokładki zderzaków, nowe progi obrobiłem kaste i pomalowałem TS-50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 27 Grudnia 2017 Share Napisano 27 Grudnia 2017 Te Twoje wozy jak żywe. Kalka z napisem nie położyła się całkiem dobrze, czy będziesz jeszcze nad tym pracował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2017 Chodzi Ci o takie 2 jasne punkty na niej? To odbite światło, ona jest metaliczna, leży idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 27 Grudnia 2017 Share Napisano 27 Grudnia 2017 Jakby schodek widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2017 A no schodek widać, bo teraz trzeba położyć kilka warstw bezbarwnego. To kalka od Adamsky'iego dość gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 27 Grudnia 2017 Share Napisano 27 Grudnia 2017 A no schodek widać, bo teraz trzeba położyć kilka warstw bezbarwnego. To kalka od Adamsky'iego dość gruba. Czyli że tak ma być. Byłem pewien, że wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondziorny Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 Kawał dobrej roboty! mam nadzieje, że kiedyś cierpliwość pozwoli mi osiągnąć takie efekty i skille ps.Wrzucaj więcej fot z detalami na instagram ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 20 Marca 2018 Autor Share Napisano 20 Marca 2018 Gotowe felgi. Kolor to Gunze C9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 23 Maja 2018 Autor Share Napisano 23 Maja 2018 W lipcu ma być oddana, czas skończyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 25 Maja 2018 Share Napisano 25 Maja 2018 Wygląda całkiem fajnie. Kolor pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptasior Napisano 22 Czerwca 2018 Share Napisano 22 Czerwca 2018 Zapowiada sie świetnie! Czekam na kolejne zdjęcia, jak i efekt końcowy. Szkoda, że ten model jest dostępny tylko z jednego źródła i w słabej relacji jakości do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 24 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek18tw Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Ojezu, jakie to jest śliczne W podobnym kolorze chcę wykończyć swojego NSX'a. Z ciekawości, jeśli można wiedzieć - ile kosztowała sama baza tej preludy? (w sensie model bazowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 22 Lipca 2018 Autor Share Napisano 22 Lipca 2018 http://modeler124.com/product-category/resinkit/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Skończona. Gdyby nie przednie klosze i szyby byłbym zadowolony... Niestety klosze mają różną przejrzystość a szyby kilka skaz i średnio pasują, miałem też duży kłopot z przyczepnością farby do nich gdy malowałem cienie. W poniedziałek zostanie przekazana, więc chyba sesji nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi