kornik_69 Napisano 14 Sierpnia 2017 Share Napisano 14 Sierpnia 2017 Witam Szanownych Kolegów Jako, że moja wiedza odnośnie radzieckich śmigłowców okresu zimnej wojny jest praktycznie żadna zwracam się o pomoc do kolegów, którzy z tym tematem są za pan brat. Chciałbym zbudować model czeskiego Mi-24D w białym malowaniu tigermeet z 1994 roku w skali 1:72 i poszukuję najodpowiedniejszego modelu do tego celu. Kiedyś dziecięciem będąc miałem ten model z Revella jednakże teraz o niego ciężko. Udało mi się zdobyć kalkomanie ale nadal nie wiem jaki zestaw będzie najlepszy. Czy model Zvezda Mi-24V lub jego przepak w Revellu będzie się nadawał? Jakie modyfikacje należałoby wprowadzić by nie popełnić wielkiej gafy ? Pragnę nadmienić, że model ma być raczej relaksacyjny bez liczenia każdej śrubki. Z góry dziękuję za odzew i pomoc ! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 14 Sierpnia 2017 Share Napisano 14 Sierpnia 2017 Bardzo polecam model Zvezdy, jak narazie najlepiej zrobiony Mi-24 w skali 1:72. Generalnie Eduard wypuscil dwupak Mi-24 w tej skali z bogatymi dodatkami ale to nadal jest Zvezda z ich dodatkami. Dodatki zawsze mozna kupic osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Sierpnia 2017 Share Napisano 15 Sierpnia 2017 Rozumiem, że chcesz zrobić śmiglak 4011 Zatem jest to wersja Mi-24D Do wyboru masz Zvezdę lub HobbyBossa, ale oba to wersja W, więc kilka drobnych przeróbek musisz zrobić. Byle tylko kalkomanie pasowały. W modelu HB masz trochę podwieszeń, które mogą się przydać do wersji D, np charakterystyczne prowadnice do kierowanych pocisków ppanc. A model o którym pisałeś z Revella w środku zawierał wypraski Italeri, czyli do wersji W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 15 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2017 Czy moglibyście przybliżyć mi jakie są to przeróbki poza wymienionymi prowadnicami ? Jak bardzo trzeba dłubać przy Zvezdzie i HobbyBossie i czy będą zmiany w kształcie kadłuba? Tak chodzi o egzemplarz 4011. Taki sentyment z dzieciństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Sierpnia 2017 Share Napisano 15 Sierpnia 2017 Oprócz prowadnic ppk różnice widoczne okiem nieuzbrojonym: - kształt osłon stacji naprowadzania kierowanych pocisków rakietowych (kroplisty bąbel z przodu pod spodem z lewej strony); - Mi-24D nie posiada dodatkowego reflektora z przodu z lewej strony oraz anten Bieriozka (w HB wystarczy tego nie przyklejać); - jest kilka różnic w panelach w kabinie; - no i trzeba by przepatrzeć anteny zewnętrzne. 4011 jest z 1994 roku więc miał zapewne wszystko oryginalne i niemodernizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2017 Bardzo Ci dziękuję! Ogromnie mi pomogłeś. Będę się teraz zastanawiał nad wyborem opcji. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi