Jakub W. Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 (edytowane) Relacja na życzenie kolegi Wiciold -a Oto przedstawiam jak w miarę łatwo zrobić (mam nadzieję) ładną figurkę. Jest figurka przedstawiająca Niemieckego żołnierza z roku 1943/44. Dragon 1/35 kit. No. 6193 (German Halftrack crewmen) . Być może w najbliższym czasie wyląduje na jakiejś dioramce. Figurka jest "uzbrojona" chyba w najprostszy możliwy sposób - uniform, czapka, pas i buty. Uniform jest to M42 głównie używany w 1943 i 1944. foto znaleźone na www.axishistory.com Czapka jest to M43. foto znaleźone na www.axishistory.com O reszcie nie będę pisać. Może jeszcze wspomnę, że niemieckie mundury nie były jednolite... (co prawda, mundury są z różnych jednostek, lecz pod koniec wojny barwiono je byle czym.. ) Foto znaleźone na www.pwm.org.pl Przejdźmy do samej figury, w zamyśle dragona miał być to radio-operator, lecz ja go zrobię na normalnego schutza. Pierwsze foto przedstawia figurkę dopiero co sklejoną - nie wyszpachlowaną i bez "dodatków" ale już wyszlifowaną ,głowa przyklejona na plastelinę aby dopasować ustawienie dłoni do głowy : Teraz czas na szpachlowanie i na "dodatki", w moim są to tylko fototrawionki ale mogą to być równierz żywice, pasy z foli aluminiowej etc... Głowę, żeby nam się łatwiej malował przylepiamy na drucik ( patyczek do uszu, długopis) za pomocą plasteliny, to samo czynimy z czapką (hełmem etc... ) Teraz nadszedł czas na podkład- ja odradzam kolor czarny ,lepszy jest jakiś ciemny granitowy. Teraz nanosimy kolor munduru (jak już pisałem, nie ma jednego właściwego koloru munduru) Po wyschnięciu nanosimy stopniowo suchy pędzel (najlepiej kilka coraz jaśniejszych i coraz delikatniejszych) Teraz najlepiej zrobić jakiś filtr (nie jest obowiązkowy) . Ja naniosłem biało- brązowy ( jajkowaty ) malujemy równierz szczegóły- guziki, znaczki, klamry, wrony etc... Teraz bieżemy się za twarz i dłonie. Malujemy je na skin tone a po wyschnięciu robimy ciemno bordodowego wash-a. Malujemy potem oczy, włosy, brwi etc. ( lepiej jest to opisane tutaj: Malowanie twarzy ) Dokładnie tak samo robimy z dłońmi. Jak się już z tym uporamy to można już przykleić głowę, zrobić washa i polakierować na mata (uprzednio oczywiście oczyścić z różnych farfoli i kurzu ) Teraz figurka jest już gotowa- można ją ustawić na wskazanym miejscu Nie jest to oczywiście jedyna słuszna metoda robienia figurek, jest wiele innych, ale według mnie ta jest najprostsza i daje w miarę dobre efekty Sorry jeszcze za jakość zdjęć lecz żeby było co kolwiek widać musiałem je nieco rozjaśnić Pozdrawiam Edytowane 23 Stycznia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 no fajnie jest to wytłumaczonne ale ja mam pytanie czemu nie dawaćczarnego podkładu do figurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 22 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2008 no fajnie jest to wytłumaczonne ale ja mam pytanie czemu nie dawaćczarnego podkładu do figurek? Jakoś do niego nie jestem przekonany do czarnego, po za tym przy tym kolorze trudniej MI wychwycić jakieś niedoćągniecia po pomalowaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 Extra bardzo fajnie wygląda chodziarz jak przeglądałem te fotki to niektóre przypominały sceny z horroru :P Jakub wpadła Ci literówka w tytule wątku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 2 Marca 2008 Share Napisano 2 Marca 2008 Hej Jakub z tym washem to chyba nie byl dobry pomyl, jego twarz wyglada jaby mu ktos skorez twarzy zdzieral.... uf jak w horrorrze. Pawel: naprawde niezly przystojniacha ci wyszedl, prawdziwy aryjski maczo i ta opalenizna + biale zeby, ach musial kolezka baby jak muchy odganiac. Pozdrawiam (jak zrobie mojego Hana solo to sie bedziecie mogli posmiac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Marca 2008 Share Napisano 2 Marca 2008 Figurka, jak figurka, ale bardzo fajna scenka!!!!! Wyglada bardzo naturalnie. Ciekawe o czym mówią :-))?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 2 Marca 2008 Share Napisano 2 Marca 2008 Ładne wykonanie. Naprawdę masz talent do figurek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haluś Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Witam. Mam jedno pytanie dotyczące malowania głowy ;-) Ty piszesz ,że na twarz nakladamy bordowego washa a w linku podanym przez Ciebie jest mowa o nakladaniu nie rozcieńczonej farby? Mógłbys poradzić jak lepiej malować twarz? Wash czy nie rozcieńczona farba? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Przyda się na pewno . Mugłby ktoś podać link do opisu malowania twarzy który kiedyś oglądałem, zresztą link znalazłem na tym forum jednak mi się stracił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi