pilot Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 Powoli zbliżam się do malowania elementów pierwszego modelu i mam zagadkę. Przed odcinaniem ramki zostały wykąpane w wodzie z płynem do naczyń. Później montaż, szpachlowanie, szlifowanie więc części dość mocno "wymacane" Przed podkładem pasuje to odtłuścić ale w jaki sposób zrobić to bezpiecznie ? Chodzi o to aby nie wypłukać szpachlówki. Czyścić wszystko, nawet najdrobniejsze elementy i w czym najlepiej ? Mam izopropanol ale nie wiem czy nie będzie zbyt agresywny, może benzyna ekstrakcyjna ? Oczywiście po podkładzie praca w rękawicach chyba, że będą wymagane poprawki to po ich wykonaniu ponowne mycie i podkład. Trochę szukałem, czytałem ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Pierwszy model to auto 1/24 ale pewnie działanie identyczne przy większości modeli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 Nie ma się co tasować i czyścić za każdym razem chyba, że masz tzw. nadmierną potliwość dłoni. IPA (izopropanol) nic nie zrobi bo to czysty alkohol - bardzo uniwersalny środek (zobacz jak wyczyści np. klawiaturę w laptopie - oczywiście bez polewania). Jak masz wątpliwości możesz przetrzeć wilgotną szmatką od IPA. Kładziesz porządny podkład i tyle. Większym wrogiem będą paprochy w otoczeniu niż Twoje paluchi Generalnie załóż warsztat i tam się pytaj - będziesz miał wszystko w jednym miejscu i do wykorzystania w przyszłości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pilot Posted September 4, 2017 Author Share Posted September 4, 2017 ...Generalnie załóż warsztat i tam się pytaj - będziesz miał wszystko w jednym miejscu i do wykorzystania w przyszłości. Tak właśnie planuję zrobić ale chciałbym pokazać na początku coś pomalowanego OK, w takim razie przemycie lub przetarcie izopropanolem i jazda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted September 4, 2017 Share Posted September 4, 2017 Warsztat zakłada się od początku - malowanie to najtrudniejszy etap. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pilot Posted September 4, 2017 Author Share Posted September 4, 2017 Warsztat zakłada się od początku - malowanie to najtrudniejszy etap. Szczególnie na początku OK, w takim razie może faktycznie zrobię foto dotychczasowej pracy i wrzucę na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts