pilot Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Powoli zbliżam się do malowania elementów pierwszego modelu i mam zagadkę. Przed odcinaniem ramki zostały wykąpane w wodzie z płynem do naczyń. Później montaż, szpachlowanie, szlifowanie więc części dość mocno "wymacane" Przed podkładem pasuje to odtłuścić ale w jaki sposób zrobić to bezpiecznie ? Chodzi o to aby nie wypłukać szpachlówki. Czyścić wszystko, nawet najdrobniejsze elementy i w czym najlepiej ? Mam izopropanol ale nie wiem czy nie będzie zbyt agresywny, może benzyna ekstrakcyjna ? Oczywiście po podkładzie praca w rękawicach chyba, że będą wymagane poprawki to po ich wykonaniu ponowne mycie i podkład. Trochę szukałem, czytałem ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Pierwszy model to auto 1/24 ale pewnie działanie identyczne przy większości modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Nie ma się co tasować i czyścić za każdym razem chyba, że masz tzw. nadmierną potliwość dłoni. IPA (izopropanol) nic nie zrobi bo to czysty alkohol - bardzo uniwersalny środek (zobacz jak wyczyści np. klawiaturę w laptopie - oczywiście bez polewania). Jak masz wątpliwości możesz przetrzeć wilgotną szmatką od IPA. Kładziesz porządny podkład i tyle. Większym wrogiem będą paprochy w otoczeniu niż Twoje paluchi Generalnie załóż warsztat i tam się pytaj - będziesz miał wszystko w jednym miejscu i do wykorzystania w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilot Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 ...Generalnie załóż warsztat i tam się pytaj - będziesz miał wszystko w jednym miejscu i do wykorzystania w przyszłości. Tak właśnie planuję zrobić ale chciałbym pokazać na początku coś pomalowanego OK, w takim razie przemycie lub przetarcie izopropanolem i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Warsztat zakłada się od początku - malowanie to najtrudniejszy etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilot Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 Warsztat zakłada się od początku - malowanie to najtrudniejszy etap. Szczególnie na początku OK, w takim razie może faktycznie zrobię foto dotychczasowej pracy i wrzucę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi