Darkly_C Napisano 12 Września 2017 Share Napisano 12 Września 2017 (edytowane) Witam serdecznie Panowie jakiś czas temu zacząłem pracę przy modelu żaglowca Heller La Sirene. Jest to mój pierwszy tak duży i skomplikowany model. Stąd pytanie, jak mam rozumieć oznaczenia dotyczące olinowania na ponizszym screenie? Na pierwszwszej stronie planów średnica liny to 0,3 mm ale już na następnej oznaczona jest ona jako 0,9 mm. To jaką w końcu mam tam zastosować? Serdecznie proszę o podpowiedź. Pozdrawiam Edytowane 13 Września 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 Witam Użyj linki o grubości 0,3 mm. Jak przejrzałem instrukcje, to te liny to fały fokrei i grotrei. A ponieważ to olinowanie ruchome to nić w kolorze liny konopnej np. ecri (BYLE NIE BIAŁY) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkly_C Napisano 14 Września 2017 Autor Share Napisano 14 Września 2017 Super. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko skad takie oznaczenia w planach. Błąd producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkly_C Napisano 13 Września 2018 Autor Share Napisano 13 Września 2018 Panowie, kolejna prośba o radę. Dłubię sobie przy modelu a że jest to mój debiut decyduje się na pewne uproszczenia. Dla tego właśnie działa nie mają olinowania. Teraz jednak gdy już je pomalowałem i przykleiłem(!) zaczynam się zastanawiać czy jednak nie wygląda to "łyso". Jak myślicie czy jest szansa na tym etapie prac zastosować jakieś proste olinowanie? Ew. jak miałoby ono wyglądać i w jaki sposób je zamontować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 21 Września 2018 Share Napisano 21 Września 2018 Jak nie chce Ci się dłubać to dorzuć tylko tą grubą linę trzymającą wózek. http://www.zaglowce.ow.pl/szkutnictwo/artyleria/armata.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkly_C Napisano 24 Września 2018 Autor Share Napisano 24 Września 2018 Jacocapone bardzo fajna sugestia, skorzystam z niej. Pytanie tylko jak poprowadzić tą line. Bardziej opcja nr 1 czy 2? + Pytanie jeszcze w jaki sposób mocować "koluszka" pod line. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Jacocapone bardzo fajna sugestia, skorzystam z niej. Pytanie tylko jak poprowadzić tą line. Bardziej opcja nr 1 czy 2? Tylko opcja 2-ga! Każde działo było mocowane do burty osobno + Pytanie jeszcze w jaki sposób mocować "koluszka" pod line. "koluszka" to ... ? ======== EDIT: Jeżeli "koluszka" to kółka przymocowane do burt, przez które przechodzą liny to po prostu zrób liny z pętlami na końcu, w te wetknij kóła z metalu i te przyklej na styk do burt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Linę musisz przymocować też do wózka aby miało to sens! Zdecydowanie opcja 2 + przymocowanie do wózka. Przyjrzyj się uważnie zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkly_C Napisano 24 Września 2018 Autor Share Napisano 24 Września 2018 No właśnie nie do końca jest dla mnie przejrzyste to zdjęcie i nie wiem dokładnie co widzę - wiem jak to brzmi, bądźcie cierpliwi ;) Czy wózek ma być przywiązany osobno a działo osobno tak jak rozryswoalem to na szybko poniżej? Żółta lina - mocowanie wózka do burt Czerwona lina - mocowanie działa do wózka Kropki to zaczepy/mocowania lin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 No właśnie nie do końca jest dla mnie przejrzyste to zdjęcie i nie wiem dokładnie co widzę - wiem jak to brzmi, bądźcie cierpliwi ;) Czy wózek ma być przywiązany osobno a działo osobno tak jak rozryswoalem to na szybko poniżej? Żółta lina - mocowanie wózka do burt Czerwona lina - mocowanie działa do wózka Kropki to zaczepy/mocowania lin. W sumie to ani tak ani tak Lina biegła na 2 sposoby (zależy od kraju, epoki, etc.): - od burty przez otwory w lawecie do drugiej burty; - od burty przez oczka przy lawecie przez oczko z (lub dowiązana do) tyłu działa przez kolejne oczko na lawecie do burty. W Twoim przypadku pozostaje Ci chyba tylko druga metoda (jeżeli lawety już przykleiłeś). Wzór takiego wiązania pokazywał jacocapone. Lawety wg pierwszego masz poniżej ========== EDIT Tu widać przebieg liny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 No właśnie nie do końca jest dla mnie przejrzyste to zdjęcie i nie wiem dokładnie co widzę - wiem jak to brzmi, bądźcie cierpliwi ;) Czy wózek ma być przywiązany osobno a działo osobno tak jak rozryswoalem to na szybko poniżej? Żółta lina - mocowanie wózka do burt Czerwona lina - mocowanie działa do wózka Kropki to zaczepy/mocowania lin. W sumie to ani tak ani tak Lina biegła na 2 sposoby (zależy od kraju, epoki, etc.): - od burty przez otwory w lawecie do drugiej burty; - od burty przez oczka przy lawecie przez oczko z (lub dowiązana do) tyłu działa przez kolejne oczko na lawecie do burty. W Twoim przypadku pozostaje Ci chyba tylko druga metoda (jeżeli lawety już przykleiłeś). Wzór takiego wiązania pokazywał jacocapone. Lawety wg pierwszego masz poniżej Kon_Bar dobrze pisze. Zacznijmy od samego modelu. La Sirene to okręt "widmo". Nie istniał taki. Heller go sobie wymyślił. Zdjęcie, które podlinkował jacocapone pochodzi z USS Constitution. A więc okrętu amerykańskiego. Jako ciekawostkę podam, że okręt ten jest nadal w służbie !!!!!. Nigdy nie został skreślony z listy amerykańskiej floty. Podobnie ma się sprawa z HMS Victory. Tez jest nadal na stanie floty angielskiej. Różnica jest tylko taka (albo aż) taka, że USS Constitution pływa, a HMS Victory to tylko już pomnik. Ale wróćmy do La Sirene. Francuzi mieli trochę odmienny styl niż pozostali. Trochę inny takielunek, inny sposób mocowania dział. Różnica widoczna na tym rysunku. Nas interesuje sposób mocowania działa podkreślony na czerwono. Sposób zamocowania liny do burty w postaci kółeczka przyklejonego na styk do burty nie wydaje mi się najlepszy. Prędzej, czy później może odpaść. Ja w swojej Santa Marii też spotkałem się z tym problem. Za późno zorientowałem się, że nie wywierciłem otworków w burtach po mocowania lin do dział, a od strony wewnętrznej burty nie miałem już jak tego zrobić. Wywierciłem więc otworki od strony zewnętrznej ( fi 0,5 mm). W otworki włożyłem mocowania w postaci drutu z uszkiem, a wystający za burtę od zewnątrz burty kawałek drucika obciąłem przy samej burcie. Końcówka drucika zaczerniona i praktycznie go nie widać. Ty musiałbyś pomalować koniec drucika pod kolor burty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkly_C Napisano 24 Września 2018 Autor Share Napisano 24 Września 2018 Lesio zgadza się La Sirene jest fikcyjny, właśnie dlatego wybrałem go jako mój pierwszy model. Zdaje sobie sprawę z tego, że nie mam umiejętności i wiedzy by zrekonstruować inne historyczne cacuszka Hellera wiec postanowiłem, że jak okaleczać to coś fikcyjnego gdzie będę mógł pozwolić sobie na spora dawkę improwizacji i uproszczeń. BARDZO dziękuję za wasze sugestie. Po ich lekturze wydaję mi się że w takim razie najbardziej właściwym sposobem mocowania w moim przypadku będzie opcja z liną poprowadzona przez otwory wywiercone w lawecie przymocowaną do burty sposobem o którym wspomina Lesio. Jutro sprawdzę czy jestem w stanie w miarę bezinwazyjnie odkleic wózki do wywiercenia otworów. Pozostaje jeszcze tylko kwestia czy w przypadku mojego dość jasnego - niebieskiego w tym miejscu malowania uda mi się zamalować ślady po mocowanich od strony zewnętrznej. No ale może akurat ;) W międzyczasie skończyłem pracę nad szalupami wiec pokład przynajmniej nie wydaje się już tak pusty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi