Hammett Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 Witajcie. Zaczynam właśnie pracę nad a5m2b claude z Wingsy Kits, skala 1:48. Model wspaniały itd. Jako że nie jestem specem od japońców, mam problem ze zdefiniowaniem właściwego kolory panelu instrumentów w kokpicie. W instrukcji podają że ma być cockpit color (Mitsubishi) czyli odcień zieleni. Przeglądając materiały w necie, natknąłem się na gotową "dechę" od Yahomodels, gdzie kolor jest jakis taki niebieski. Czy ktoś z Was orientuję się jak to ma być? Jeśli macie jakieś zdjęcia tego wspaniałego samolotu, to byłbym wdzięczny za pomoc, bo pomocnych materiałów na jego temat jest jak na lekarstwo (albo moje zdolności poszukiwania ostatnio zmalały). W każdym razie liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 Zobacz tu, może coś pomoże. Moim zdaniem, jeżeli wnętrze malowane Mitsubishi cockpit color, to tablica też. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 Ogarnij ten link: http://www.j-aircraft.com/research/gregspringer/wem-review/wem-review.htm Tablica Yahu jest poprawna tzn jej kolor. Przedstawia on lakier podkładowy tzw. aotake-iro. On też miał kilka możliwych odcieni. Wnętrze było malowane w montowniach Mitsubishi, tablice rozdzielcze często przychodziły z Nakajimi, zwłaszcza w pierwszym roku produkcji. Nakajima nie miała możliwości korzystania z koloru zarezerwowanego dla Mitsubishi - dlatego tablica ma inny odcień. W montowni już nikt nie zawracał sobie głowy (zbyt wiele rozkręcania zegarów) przemalowaniem, skutkiem tego tablica pozostawała w kolorze podkładu. Jak masz jakieś dodatkowe pytania to chętnie pomogę jeśli będę umiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 28 Września 2017 Autor Share Napisano 28 Września 2017 Panowie dzięki wielkie za pomoc. Teraz wiem co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi