Moses Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 VFAT-101 „Sharp Shooters” Fighter Attack Starts Here Dywizjon Szkolny VMFAT-101 powołany został do służby 3 stycznia 1969 roku w bazie lotniczej korpusu piechoty morskiej (MCAS) El-Toro w Kalifornii, w ramach Marine Training Could Readiness Training Group 10, 3ciego skrzydła korpusu piechoty morskiej (3rd MAW). Celem dywizjonu było wyszkolenie przyszłych lotników USMC w lataniu na maszynach F-4 Phantom. Pierwszy lot szkoleniowy wykonany został w dywizjonie 20 Lutego 1969, w sierpniu tego samego roku , szkolenie ukończyła pierwsza klasa lotników USMC Latem 1970 roku dywizjon został przeniesiony do MCAS Yuma w Arizonie . Dwa lata później dywizjon zdobył swoją pierwszą nagrodę Szefa Marynarki Wojennej, nagradzającą dywizjon za 18300 wylatanych godzin bez żadnej awarii. W lipcu 1974 rozwiązany zostaje dywizjon VMFAT-201, sprzęt będący na jego stanie zostaje przekazany Sharpshoterom, którzy staja się największym skrzydłem myśliwskim a zarazem jedynym dywizjonem szkoleniowym w Koprusie Piechoty Morskiej. Dywizjon kontynuuował szkolenie na F-4 Phantom II do 1987 roku. W między czasie zdobyła kolejne dwie nagrody za bezpieczeństwo lotów, a także nagrodę Marine Corps Aviation Association Roberta M. Hansona dla najlepszej eskardy myśliwskiej w lotnictwie morskim. 20 maja 1987 roku odbył sie ostatni lot szkoleniowy na F-4 Phantom, w lipcu eskadra odstawiła pozostałe 10 maszyn do bazy lotniczej Davis-Monthan w Arizonie. W dniu 29 września 1987 r. VMFAT-101 powrócił do MCAS El Toro, rozpoczynając szkolenie na nowo wprowadzane myśliwce wielozadaniowe F/A-18 Hornet. Do października tego roku Sharpshooterzy otrzymali 21 Hornetów, przeszkolili 25 wykwalifikowanych pilotów instruktorów i byli gotowi rozpocząć trening lotników mających zasiąc za sterami nowych maszyn. Do maja 1989 r. przeszkolonych zostało 23 nowych lotników F/A-18 którzy wylatali 11 000 godzin na Hornetach. Obecnie VMFAT-101 zajmuje się szkoleniem nowych pilotów Hornetów, a także pomagaja w doskonaleniu umiejętości pilotów floty US Navy, a także USMC. Model który wykonałem z zestawu Fujimi przedstawia maszynę F/A-18B Hornet Bu.No 161704 z Dywizjonu VMFAT-101 Sharpshooters, stajonującego w 1990 roku w MCAS El-Toro w Arizonie fot. Naval Aviation Museum Bardzo chciałbym podziękować w tym miejscu za pomoc Bobowi Thomasowi z Naval Aviation Museum za materiał fotograficzny pomocny w budowie modelu//I would like to thank Bob Thomas from Naval Aviation Museum for photo material. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 W miarę przyzwoicie zrobiony model, ale mam kilka zastrzeżeń. Dysze silników: one po prostu tak nie wyglądają, nie są czarne i nie są takie idealnie gładkie. Gryzie to po oczach dość mocno. Brudzenie: trochę chaotyczne i jakby nieprzemyślane, miejscami zrobione tak trochę jakby na odwal. Moim zdaniem lepiej było zrobić tego mniej, ale inaczej. Wystarczyło popatrzeć na zdjęcia tych maszyn. Ubogie i wręcz gołe wnęki podwozia - choćby kilka kabelków poprawiłoby odbiór tych elementów modelu. Radar - nie do końca rozumiem po co otwierasz osłonę radaru, pokazując w nim straszliwie ubogi tenże radar - trzeba było to trochę zwaloryzować, tam jednak trochę części przecież jest. A tak to wygląda trochę nie teges... No i tak z grubsza tyle: fajna maszynka, ale wygląda tak jakby pod koniec zabrakło Ci weny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Listopada 2017 Autor Share Napisano 4 Listopada 2017 W miarę przyzwoicie zrobiony model, ale mam kilka zastrzeżeń.Dysze silników: one po prostu tak nie wyglądają, nie są czarne i nie są takie idealnie gładkie. Gryzie to po oczach dość mocno. Ogólnie z dyszami Hornetów, jak patrzyłem po fotach ciężko cokolwiek zrobić, brak ładnych przebarwień itd. Brudzenie: trochę chaotyczne i jakby nieprzemyślane, miejscami zrobione tak trochę jakby na odwal. Moim zdaniem lepiej było zrobić tego mniej, ale inaczej. Wystarczyło popatrzeć na zdjęcia tych maszyn. Tutaj akurat nie mogę się z Tobą zgodzić. Brudzenie było robione bazując na kilku fotkach Hornetów z tego dywizjonu Ubogie i wręcz gołe wnęki podwozia - choćby kilka kabelków poprawiłoby odbiór tych elementów modelu. Radar - nie do końca rozumiem po co otwierasz osłonę radaru, pokazując w nim straszliwie ubogi tenże radar - trzeba było to trochę zwaloryzować, tam jednak trochę części przecież jest. A tak to wygląda trochę nie teges... Ej nie wymagasz za dużo od sklejacza modeli prosto z pudła tudzież z wykorzystaniem gotowych dodatkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 Ogólnie z dyszami Hornetów, jak patrzyłem po fotach ciężko cokolwiek zrobić, brak ładnych przebarwień itd. Otóż nie, przebarwienia i zróżnicowanie powierzchni na tych dyszach jest, choć dość subtelne i - jak na przykład dla mnie - dość trudne do odtworzenia. Ale się da, widziałem na własne oczy. Tutaj jednak przede wszystkim chodzi o kolor, te dysze nie są czarne, to nie F-16C Block 52 czy F-14A. Zresztą sam popatrz: Mnóstwo zabawy z ołówkiem i trochę z washem i wyjść może całkiem fajny silniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Listopada 2017 Autor Share Napisano 4 Listopada 2017 Ale one nie są czarne, to burnt metal, tylko na fotkch tak wyszedł. Aczkolwiek, tak mam z tym jeszcze spory problem z tym elementem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 Ja oceniam to co widzę na zdjęciach, a na zdjęciach widzę czarne dysze, zupełnie niepodobne do prawdziwych. Spójrz tutaj, co prawda model jednego z najlepszych mi znanych modelarzy, ale jak się uczyć to od takich właśnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Listopada 2017 Autor Share Napisano 4 Listopada 2017 A dasz linka do strony twgo kolesia, cokolwiek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 Diego Quijano: http://dqscaleworks.blogspot.com.es/2014/05/the-spanish-hornet-work-hasegawa-148.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Listopada 2017 Autor Share Napisano 4 Listopada 2017 Dzięki Solo, podpatrze sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 Szczegóły budowy jego modeli możesz znaleźć w encyklopediach Ammo of Mig..., których Diego jest głównym autorem. Bardzo warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Listopada 2017 Autor Share Napisano 4 Listopada 2017 Może i warto, ale jak dla mnie za dużo szekli za te książeczki sobie życzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi