Marcin_C Posted May 21, 2006 Share Posted May 21, 2006 Witajcie drodzy koledzy Przejżałem chyba ofertę wszystkich sklepów internetowych, została mi jeszcze akcja pt. lokalne sklepy modelarskie. I tu pojawia się mój problem, w 1:72, który model Spita byście polecili, dodam, że tylko Mk. I/II lub Mk. V i wersje trop odpadają. Generalnie najbardziej zastanawiałem się nad Revell'em, ale podobno ma kołpak od śmigła w kształcie mało przypominającym oryginał i zbyt małą średnicę samego śmigła i parę innych błędów, ew. pytanie czy wersje trop innych producentów, np. Italieri można wykonać bez filtra tropikalnego, jako standartowe europejskie ??? Proszę was o pomoc bo mam "letki" mętlik w głowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Schmmitt Posted June 9, 2006 Share Posted June 9, 2006 Wiem że Spit z Italiery w wesji MK V można zrobić bez filtru tropikalnego .A kturego polecić to nie wiem bo sklejałem tylko tego z Italiery . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted June 9, 2006 Share Posted June 9, 2006 Trzeba by tylko sprawdzic, czy Spitfire z Italeri to nie jest ten sam co z Revella. Akurat te dwie firmy baardzo czesto wymieniaja sie wypraskami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_C Posted June 9, 2006 Author Share Posted June 9, 2006 Się niebawem okaże, bo Revell wchodzi na warsztat w długii weekend w przyszłym tygodniu, a Italieri niebawem dotrze paczuszką, ale na pierwszy rzut oka w galeriach internetowych to inne śmigło i kołpak w revellu no i brak przejścia kadłub - skrzydło (tak charakterystycznego dla spita) w wyżej wymienionym. Ogólnie to italierka pod pewnymi względami jest lepsza od Revell'a i odwrotnie. W sumie po przekopaniu internetu oszedłem do wniosku, że można połączyć Revell'a Italieri i Airfixa, tylko po co skoro jest Tamiya Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac eyka Posted June 12, 2006 Share Posted June 12, 2006 Revell i Italerka to dwa różne modele. Oba mają wady i zalety. Większość dostępnych zestawów opisałem na stronie www.spitfire.mdi.pl Tamiya jest najlepsza ale ma wadę wysokiej ceny. Wersję trop można wykonać z pudełka opierając się na zestawach Mk.Vb trop - Heller/Smer, Tamiya, Italerii Mk.Vc trop - Smer, Airfix, PM Models (osobiście bardzo nie polecam). Z twojego pierwszego postu wyniak że interesują cię jedynie wczesne Spity MK.I/II. Tutaj masz do wyboru: Mk.Ia/IIa - Tamiya, Airfix z tym żę trzeba nieco zmodyfikować okaptowanie silnika. Mk.IIb - Doskonale do tego nadaje się model Heller/Smer gdyż ma skrzydło B i chłodnice podskrzydłową od wczesnej wersji oraz płócienne lotki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiedotow Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Odgrzeję stary temat. Moja Italerka VB. Błędy w blachowaniu, ale dobry spód płat-skrzydło. Mały nakład pracy - model niezły. Wnętrze Eduard+ ja. CDN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_C Posted October 8, 2006 Author Share Posted October 8, 2006 Model fajny ale jest jeden błąd, mianowicie czerwony łom. Na czerwono zaczęto je malować po zakończeniu wojny, w trakcie jej trwania były bądź w kolorze naturalnym (metal) lub interior green. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiedotow Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Faktycznie, przedobrzyłem . Małe macnięcie farbką i po ptokach [/i] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts