RysiuMajster Napisano 28 Listopada 2017 Share Napisano 28 Listopada 2017 Witam Na warsztat idzie model , który dostałem od znajomego już lekko napoczęty. Jest trochę waloryzowany (metalowa lufa i trochę blach od Eduarda) Model wykonam w malowaniu s.Pz.Abt.503 Normandia 1944. Będę wzorował się na poniższej fotografii: Model w stanie początkowym wygląda tak: PS. Na fotografii jest zupełnie inna maszyna ale to mi nie przeszkadza chodzi o samo ułożenie czołgu i załogi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 28 Listopada 2017 Share Napisano 28 Listopada 2017 Zdajesz sobie sprawę że musisz dorobić zimmerit?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Listopada 2017 Share Napisano 28 Listopada 2017 Zdajesz sobie sprawę że musisz dorobić zimmerit?? Przecież napisał, że ma w nosie wszystko i nie przeszkadza mu że ma model z wieżą Porsche a na zdjęciu jest Henschel. Będzie się jakimś faszystowskim mazidłem zajmował Niech zrobi chociażby w barwach Pomarańczowej Alternatywy z np. zawiązaną na supeł lufą - będzie przynajmniej z jajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 28 Listopada 2017 Autor Share Napisano 28 Listopada 2017 Zdajesz sobie sprawę że musisz dorobić zimmerit?? Przecież napisał, że ma w nosie wszystko i nie przeszkadza mu że ma model z wieżą Porsche a na zdjęciu jest Henschel. Będzie się jakimś faszystowskim mazidłem zajmował Niech zrobi chociażby w barwach Pomarańczowej Alternatywy z np. zawiązaną na supeł lufą - będzie przynajmniej z jajem. Jeżeli udało by mi się zawiązać lufę w taki sposób żeby była kokarda i jeszcze razem z resztą lufy ułożyła się w idealnie fallicznym kształcie to nie jeden krasnal z Wrocławia by chciał taką armatę. Pozostawiam jednak tematy anatomiczne bardziej zaawansowanym modelarzom Przechodząc do zimmeritu to i tak miałem zamiar wykonać go na modelu. Będzie to mój pierwszy raz więc mam nadzieje że nie będzie za bardzo bolało. I na koniec pytanie czym ? widziałem patent z kółeczkiem z ząbkami "trumpek" to bodajże robił ale myślę że można samemu coś takiego wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 28 Listopada 2017 Share Napisano 28 Listopada 2017 Ale chyba dalej nie zrozumiałeś, że na zdjęciu masz pojazd z wieża Henschel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Listopada 2017 Share Napisano 29 Listopada 2017 Hypnos ale Ty chyba też nie zrozumiałeś: "PS. Na fotografii jest zupełnie inna maszyna ale to mi nie przeszkadza chodzi o samo ułożenie czołgu i załogi." Jak to się nazywało...... Hm? Czytanie ze zrozumieniem? Wracając do tematu zimmeritu. Możesz kupić gotowy np. AtakModel. Możesz zrobić go samemu. Patentów jest sporo. Cooper też nie przeczytał ze zrozumieniem ale ma za to w stopce link do swojego warsztatu (bodajże jagdpanzer) gdzie opisał jak go zrobił. Radełka trumpetera sporo osób chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 29 Listopada 2017 Autor Share Napisano 29 Listopada 2017 Siedząc dzisiaj w pracy zrobiłem takie ustrojstwo: Wieczorem zobaczymy jak działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 Przetestowałem dzisiaj przyrząd do zimmeritu praca idzie płynnie ale nie wiem czy nie za płytko wykonuje wzór. Z drugiej strony po przeliczeniu skali myślę że głębiej nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Listopada 2017 Share Napisano 30 Listopada 2017 Niestety za gruby i za "tłusty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 Czyli zwęźic szerokość koła którym wykonuje wzór i dać cieńszą warstwę masy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Listopada 2017 Share Napisano 30 Listopada 2017 Dosłownie. Masa musi być cieniuteńka. Radełka Trumpetera (najlepsze są AFV Model) i tak masę spulchniają podnosząc ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 30 Listopada 2017 Share Napisano 30 Listopada 2017 Jeżeli korzystasz z Greenstuff to jest on(wg. mnie) najlepszym materiałem do zimmeritu. Nie mieszaj od razu dużej ilości ze sobą, tylko fragmentami oblepiaj pojazd. Płaszczyzna po płaszczyźnie, tak jest najbardziej komfortowo dla Ciebie Aha, i od czasu do czasu możesz GSa zwilżać wodą, to poprawi jego obrabialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 1 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2017 Niestety to masa z wamod'u, zrezygnowałem z niej i użyłem milliputa black. Efekt jest lepszy teraz nie mam jak zdjęć dodać. Nie jest tak grubo i tłusto i rzeczywiście wygląda lepiej wg. mnie jak jest mniej masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Jeśli mogę zasugerować, to na Twoim miejscu najpierw bym umył cały ten model, a potem próbował cokolwiek z nim robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2018 Witam skończyłem prace nad czołgiem zostało jeszcze dopracować zabrudzenia i tym podobne detale. Ogólnie uważam że prezentuje się znośnie sam z pierwszego zimmeritu jestem zadowolony pora na figurantów i podstawkę. Spierniczyłem wydech ale to jest do zrobienia. nie wiem natomiast dlaczego rozpłynęły się kalki (używam starego mr.mark setter ma już trochę lat no ale to się chyba nie psuje) w każdym bądź razie to już zamaskuję na dioramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi