martinello Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Witam Pytanie. Może ktoś wie gdzie zaginął tytułowy kolor w najnowszych zestawach "REALNYCH" barw od Miga i AK ? Obydwie firmy proponują w zestawach do wczesnowojennych pojazdów brytyjskich tylko "Khaki Green No. 3 (G3) - No. 3 B.S.381-1939" zapominając o kolorze plam kamuflażu, czyli G4. To niedbalstwo, zapomnienie czy jakieś najnowsze ustalenia, np. że G4 był taki sam jak np. SCC.15 Jeśli wpisałem temat w niewłaściwy dział (bo nie wiem gdzie miałby być) to proszę o przeniesienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Tutaj znajdziesz mixy Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 1 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2017 Dzięki Rafał za link, ale problem nie jest w miksowaniu, tylko w zadziwiającym mnie pomijaniu koloru który we wszystkich dotychczasowych opracowaniach był świętością. (Przy okazji szkoda, że nie ma miksów do wszystkich kolorów) Po prostu nie wiem, czemu obydwaj Hiszpanie pominęli ten kolor. Być może odpowiedź jest w książce https://ak-interactive.com/product/real-colors-of-wwii/ - ale jeszcze nie widziałem tej książki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domi Napisano 6 Grudnia 2017 Share Napisano 6 Grudnia 2017 Marcin, nie ma jeszcze paru innych kolorów. Nie szukałbym jakiegoś drugiego dna, prawdopodobnie zrobili tylko te najpopularniejsze ich zdaniem...i tyle. Myślę że jak pomysł wypali to paletę będą rozwijać. Sam z ciekawości zamówiłem kilka brytyjskich - dobrze że mieszają się z Tamiyami, więc nie będzie bólu jak kolory będą do bani (pytanie tylko jakie kolory są prawidłowe?). D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2017 No to poczekamy. Ale G3 bez G4 wygląda jak RAL 6003 Olivgrün i RAL 7028 Dunkelgelb bez RAL 8017 Rotbraun (Red Brown). Swoją drogą zapytałem Hiszpana - możne coś odpowie. A jakie kolory są prawidłowe - takie do jakich jest przekonany Autor modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 6 Grudnia 2017 Share Napisano 6 Grudnia 2017 Wystarczy poczytać to, co za darmo w sieci dostępne od Starmera, by wiedzieć, że: http://www.network54.com/Forum/47208/thread/1252022924/The+complete+Mike+Starmer+Acrylic+Paint+Mix+Database "Dark Green G4: - mix 3 x XF61 + 2 pts XF58. No original colour found; yet. This was the colour specified in MTP 20 for use in scheme 1 for 'average European conditions'. This colour is matched to the colour that I use over Khaki Green 3 and which is based on the use of complimenary hues and low contrast values seen on numerous contemporary photographs and what few colour photographs exist for 1940 period vehicles." http://www.mafva.org/british-vehicle-camouflage-1939-45/ "Dark green G4. An actual sample has yet to be examined." O ile mi wiadomo, Starmer nadal nie ma pewności, jak ten kolor wyglądał, więc i sampla żadnego Hiszpanom nie przekazał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2017 Dzięki. I to by było na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi