StarBourne Napisano 27 Grudnia 2017 Share Napisano 27 Grudnia 2017 Cześć. Jaki polecicie lakier w sprayu? Używam farb akrylowych Tamiya i Vallejo Air/Model Color. Może istnieje jakiś tańszy zamiennik,np lakier samochodowy? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 Z modelarskich z puszki to chyba tylko Gunze, do wyboru kilka wersji, cena cirka 60 pln za duzą puszke (180ml??) Poza swiatem modeli ja osobiscie uzywam matowego Motipa (30 pare w Leroy Merlin) i sie sprawdza z tym ze warto podgrzac puszke w cieplej wodzie i uwazac na odleglosc, w puszcze 400ml jest wieksze cisnienie, wiec lepiej z daleka psikać kilka warstw. A co chcesz budujesz, bo to tez wazne o jakosc powierzchni juz po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 28 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2017 Głównie czołgi,pojazdy pancerne,figurki,dioramy,samochody wojskowe,skala 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 Jeśli chodzi o spraye, pozytywnie przetestowałem lakiery Humbrol matt i satin Tamiya matt też jest niezła i nieco bardziej matowa niż Humbrol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 28 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2017 Lakiery Humbrola są chyba olejne. Nie wiem czy nic tym farbom się nie stanie skoro są akrylowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 30 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2017 Nikt inny się już nie wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Grudnia 2017 Share Napisano 30 Grudnia 2017 To wszystko było już wielokrotnie tu (i nie tylko tu) opisywane więc się nie dziw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 30 Grudnia 2017 Share Napisano 30 Grudnia 2017 Głównie czołgi,pojazdy pancerne,figurki,dioramy,samochody wojskowe,skala 1/35. A to odrazu moze w maty leciec, ja osobiscie tylko na matowych pracuje, nie uzywam glossow, co najwyzej pol mat dodaje do mieszanki farby przy malowaniu aero, a zabezpieczenia warst po malowani, wash i brudów, pryskam mat z puszki kilka cienkich warst. Ale co warsztat to wypracowana inna technika malowania. Jesli nie masz wypracowanej swojej techniki malowania to bedziesz krążyć w około. Bo Cooper69 maluje tak, Ja inaczej, a Spotter jeszcze inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi