Jump to content

Sd.Kfz.7/3 Feuerleitpanzer - scratch 1:72

wosiek
 Share

Recommended Posts

Grzebiąc w moim modelarskim złomie odkryłem i o dziwo skompletowałem rozgrzebany jakieś 25 lat temu model Hasegawy Sd.Kfz 7

Jak większość wie model pozostawia baaaardzo wiele do życzenia odnośnie wymiarów i detali. Postanowiłem nadać mu nowe życie i wykorzystać kilka elementów do nowego projektu, którym będzie wóz dowodzenia odpalania rakiet V-2 czyli tytułowy Sd.Kfz 7/3.

Co prawda w jedynej słusznej skali jaką jest 1:72 jest ten pojazd z Planet Models jak również raczej trudno dostępna konwersja nieistniejącej już firmy JV Model przeznaczona do Hasegawy, ale obie opierają się na modelu rzeczonej Hasy więc są ....

Mój, model w zamierzeniu ma przedstawiać ten pojazd.

czFoe4C.jpg

nbaavYH.jpg

Jak widać na poglądowych fotkach silnik jest odkryty co pozwoli to na łatwą przeróbkę skopanego przodu modelu, ale wiąże się z kolei z "dorobieniem komory silnika.

Dodatkowo planuję wykonanie kompletnego wnętrza przedziału dowodzenia w oparciu o zdjęcia z epoki i konwersji w skali 1:35.

No to do dzieła !!!

1. Maska - ciach

x7rh5Rw.jpg

2. Pocienienie tego co zostaje ( kolejnym etapem będzie zwęzenie o około 2mm)

XGWB7rU.jpg

3. Pozbywamy się "podłogi" silnika

EYsohk3.jpg

4. I "wypełnienia" ramy

24j7pPF.jpg

5. Elementy z punktu 3 i 4 po "kastracji"

acKQKnM.jpg

6. Czas na przednią atrapę. Jak widać na zdjęciu poniżej Hasegawa "znacznie odbiega" od Revella

dBr083G.jpg

7. Pierwszy pomysł rozcinam Hasę w trzech miejscach - szerokość rzazów w sam raz zwęża atrapę do wymiaru z Revella, sklejam i profiluję górę, ale...

No właśnie jednak to nie jest to i ostatecznie powstaje kopia Revella

PJeF1Ug.jpg

cdn.

8. Początki przedziału dowodzenia

I tu należy się trochę wyjaśnień:

Miało być z górki - są rzuty, są wymiary

MOz9n9n.jpg

Niestety przedwczesna radość - rzeczywistość niestety znacznie odbiega od szkiców

KpaDOav.jpg

Trudno, zaczynamy od podstaw czyli analizy zdjęć z epoki, zdjęć konwersji i własnych przemyśleń - tak powoli zaczyna wyłaniać się zarys "budy" i pierwsze "mebelki"

mwLj5oB.jpg

cdn...

Głównie nie chodzi mi o wysokość, ale o wieżyczkę obserwacyjną (jej usytuowanie i rozmiar) i pochylenie tyłu, które w rzeczywistości nie występuje

j43vkN2.jpg

Edited by Guest

Ciekawe czy jeszcze będziesz kiedyś w stanie skleić coś z pudła?

Dobre pytanie

9. Podszybie - błąd Hasy polega m.in. na tym, że boczne burty są proste co w efekcie sprawia, że maska jest za szeroka. Tak więc po kolei

a/ spiłowałem boki podłogi

04IycVD.jpg

b/ zwężyłem środek o ok 2mm, a burty ze względu to że wcześniej pocieniłem wystarczyło odpowiednio poodginać

fWioxno.jpg

c/ gotowy element

6kA8RhX.jpg

d/ po wklejeniu wygląda to tak

Ox44hen.jpg

cdn...

Powoli kończy się pole manewru w wykończeniu środka i konieczne staje się przynajmniej cześciowe jego pomalowanie.

Jedyne zdjęcie jakie udało mi się znaleźć to to poniżej

wpSl308.jpg

I tak według mnie

1. fotele wyglądają na czarne

2. pulpit chyba jest trochę jaśniejszy (patrz kable po lewej) więc stawiam np. na bakielit ( a może to kwestia oświetlenia?)

3. skrzynia nad pulpitem i po prawej stronie szara

A jaki kolor wnętrza? Biały, kość słoniowa, kremowy?

Czekam na wasze propozycje, sugestie, spostrzeżenia lub ktoś coś wie na ten temat

• 2 weeks later...
  • 6 months later...