wosiek Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Grzebiąc w moim modelarskim złomie odkryłem i o dziwo skompletowałem rozgrzebany jakieś 25 lat temu model Hasegawy Sd.Kfz 7 Jak większość wie model pozostawia baaaardzo wiele do życzenia odnośnie wymiarów i detali. Postanowiłem nadać mu nowe życie i wykorzystać kilka elementów do nowego projektu, którym będzie wóz dowodzenia odpalania rakiet V-2 czyli tytułowy Sd.Kfz 7/3. Co prawda w jedynej słusznej skali jaką jest 1:72 jest ten pojazd z Planet Models jak również raczej trudno dostępna konwersja nieistniejącej już firmy JV Model przeznaczona do Hasegawy, ale obie opierają się na modelu rzeczonej Hasy więc są .... Mój, model w zamierzeniu ma przedstawiać ten pojazd. Jak widać na poglądowych fotkach silnik jest odkryty co pozwoli to na łatwą przeróbkę skopanego przodu modelu, ale wiąże się z kolei z "dorobieniem komory silnika. Dodatkowo planuję wykonanie kompletnego wnętrza przedziału dowodzenia w oparciu o zdjęcia z epoki i konwersji w skali 1:35. No to do dzieła !!! 1. Maska - ciach 2. Pocienienie tego co zostaje ( kolejnym etapem będzie zwęzenie o około 2mm) 3. Pozbywamy się "podłogi" silnika 4. I "wypełnienia" ramy 5. Elementy z punktu 3 i 4 po "kastracji" 6. Czas na przednią atrapę. Jak widać na zdjęciu poniżej Hasegawa "znacznie odbiega" od Revella 7. Pierwszy pomysł rozcinam Hasę w trzech miejscach - szerokość rzazów w sam raz zwęża atrapę do wymiaru z Revella, sklejam i profiluję górę, ale... No właśnie jednak to nie jest to i ostatecznie powstaje kopia Revella cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2018 8. Początki przedziału dowodzenia I tu należy się trochę wyjaśnień: Miało być z górki - są rzuty, są wymiary Niestety przedwczesna radość - rzeczywistość niestety znacznie odbiega od szkiców Trudno, zaczynamy od podstaw czyli analizy zdjęć z epoki, zdjęć konwersji i własnych przemyśleń - tak powoli zaczyna wyłaniać się zarys "budy" i pierwsze "mebelki" cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Głównie nie chodzi mi o wysokość, ale o wieżyczkę obserwacyjną (jej usytuowanie i rozmiar) i pochylenie tyłu, które w rzeczywistości nie występuje Edytowane 19 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 19 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2018 Powoli do przodu - tył, ewa burta i kolejne mebelki I przymiarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Ciekawe czy jeszcze będziesz kiedyś w stanie skleić coś z pudła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 Ciekawe czy jeszcze będziesz kiedyś w stanie skleić coś z pudła? Dobre pytanie 9. Podszybie - błąd Hasy polega m.in. na tym, że boczne burty są proste co w efekcie sprawia, że maska jest za szeroka. Tak więc po kolei a/ spiłowałem boki podłogi b/ zwężyłem środek o ok 2mm, a burty ze względu to że wcześniej pocieniłem wystarczyło odpowiednio poodginać c/ gotowy element d/ po wklejeniu wygląda to tak cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 22 Stycznia 2018 Ciekawe czy jeszcze będziesz kiedyś w stanie skleić coś z pudła? Dobre pytanie To jest choroba, z której się już nie wychodzi.... No....., chyba że najsilniejsze jednostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2018 I kolejne konieczne uszczuplenie modelu Hasy czas na płytę czołową przedziału kierowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 24 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2018 Przednia płyta uzbrojona. Wyszło jak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2018 Zlikwidowane lampy i notek ( nota bene lampy nie ten kształt, a notek nie w tym miejscu). Lekko przeroniony pas przedni i wystrugany blok silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 25 Stycznia 2018 hmm deczko za szeroki chyba blok wyszedł... ale to tak na oko z małej fotki... niby z modelu ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2018 Może faktycznie trochę go jeszcze odchudzę. Teraz ma 5mm a w tej skali każdy mm to kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2018 OK, wersja nr 2 - blok pocieniony do 4mm i obniżony o 1 Wszystko poskładane na sucho więc nie patrzyć na krzywizny !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 25 Stycznia 2018 tylko fotki brak, tak mniej więcej ma być na 1/3 szerokości w ramie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2018 Fakt, no to wrzucę posklejane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 25 Stycznia 2018 zdecydowanie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2018 Powolutku do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 27 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2018 Czekając na wenę do zrobienia wentylatora podgoniłem trochę budę - pulpit sterowniczy i krzesła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 28 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2018 Powoli kończy się pole manewru w wykończeniu środka i konieczne staje się przynajmniej cześciowe jego pomalowanie. Jedyne zdjęcie jakie udało mi się znaleźć to to poniżej I tak według mnie 1. fotele wyglądają na czarne 2. pulpit chyba jest trochę jaśniejszy (patrz kable po lewej) więc stawiam np. na bakielit ( a może to kwestia oświetlenia?) 3. skrzynia nad pulpitem i po prawej stronie szara A jaki kolor wnętrza? Biały, kość słoniowa, kremowy? Czekam na wasze propozycje, sugestie, spostrzeżenia lub ktoś coś wie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Stan "budy" na chwilę obecną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Pojawiła się obudowa wizjerów (szyby dokleję po malowaniu) i reszta oświetlenia. Zostało zrobienie zawiasów drzwi w lewej burcie i malowanie przed zamknięciem tego co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 14 Lutego 2018 Autor Share Napisano 14 Lutego 2018 Malunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Lutego 2018 Share Napisano 15 Lutego 2018 Na tej podłodze to trochę jak dla mnie za duży "chlew". Szczególnie że skala mała. Reszta jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 15 Lutego 2018 Autor Share Napisano 15 Lutego 2018 OK Krzychu, wymyję trochę pigmentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cristofer125 Napisano 25 Sierpnia 2018 Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Kiedy dalsze prace ? Bo bardzo interesuje mnie ten projekt Czekam na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi