wiesiek_2 Napisano 13 Kwietnia 2018 Share Napisano 13 Kwietnia 2018 1.Jeśli np kolorem bazowym jest szary i położony na to zielony ulega przetarciu to przetarcia/obicia powinny być w kolorze bazowym tak? dobrze myśle? jeśli są to obicia do samej blachy to będa w kolorze aluminium? Dla przykładu to zdjęcie(https://www.eduard.com/store/out/media/gallery/1493/zoom/04b.jpg) na którym obicia są w kolorze bazy zgadza się? cały czas się uczę i zbieram informacje na temat tej techniki 2.Jakich kolorów użyć do obić do czystej blachy? aluminium? aluminium wydaje mi się zbyt świecić.Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2018 |Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 14 Kwietnia 2018 Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Dzięki ale nie pomógł mi ten film w niczym(co nie zmienia faktu, że dziekuje za pomoc), ta technika mnie nie interesuje raczej.Zamierzam robić obicia pędzlem, ewentualnie drapać.Interesuje mnie kolor tych obić, zacytuje jeszcze raz to co napisałem i co najbardzije mnie interesuje Jeśli np kolorem bazowym jest szary i położony na to zielony ulega przetarciu to przetarcia/obicia powinny być w kolorze bazowym tak? dobrze myśle? jeśli są to obicia do samej blachy to będa w kolorze aluminium? Forum modelarskie ale cholernie ciężko o jakąkolwiek pomoc Edit: wyświetliło mi się od połowy filmu gdzie jeszcze nie było drapania tylko kredka dzięki taki jeden Może jeszcze ktoś coś doda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 14 Kwietnia 2018 Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Bo tak naprawdę, nie bardzo wiadomo jak Ci odpowiedzieć, bo trudno zdefiniować dylemat. Jeśli chcesz te efekty malować, dobór kolorów wydaje się być jasny. Jeśli chcesz zasymulować obicie do metalu, malujesz kolorem metalu - co tu jest do dumania? Że metal świeci? Bo metal świeci. Jeśli chcesz go "postarzeć", możesz użyć innego koloru, ciemniejszego, lub pokryć później takie plamy dodatkowym, przyciemniającym filtrem. Jeśli chcesz przetarcia do farby podkładowej, robisz je kolorem farby podkładowej, o ile wiesz, jaki ta farba miała w oryginale kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Kwietnia 2018 Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Wiesiek_2 zapewne chciałby łatwych odpowiedzi w temacie na który ludzie piszą książki. To tak jak odpowiedzieć na pytanie: jak zrobić dobry model. Nie da się w dwóch, ani w dwustu dwudziestu dwóch zdaniach. Polecam na początek serię encyklopedii lotniczych Jimmeneza - tam jest bardzo dużo o obiciach w bardzo przystępny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Dzięki Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Kwietnia 2018 Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Forum modelarskie ale cholernie ciężko o jakąkolwiek pomoc Ty aby za leniwy nie jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi