Narciarz Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Cześć. Po 20latach wracam do sklejania modeli, więc postanowiłem się tu trochę pochwalić i skorzystać z pomocy i wiedzy forumowiczów w trakcie budowy. Bez rozpisywania się przejdę do rzeczy: Model, na którym będę testował dzisiejszą chemie i środki, to Eurofighter z Revella w 1/48. Cały zestaw wygląda tak: 1. Eurofighter Typhoon "Bronze Tiger" Revell - Nr. 03949 2. Blaszki Eduard 49367 EF-2000 Typhoon Single Seater REVELL 3. Wloty powietrza Olimp Resin Accessories 48-30 Seamless Intakes for the Eurofighter Typhoon 4. Olimp Resin Accessories 48-28 Exhaust nozzles for Eurofighter Typhoon 5. Kalki Spanish Air Force Series Españolas SE2248 - 1:48 Niestety dysze z Olip z powodu tego, że nie pasują do otworów z tyłu samolotu wylądowały w śmietniku. Większego dziadostwo już dawno nie widziałem. Skorzystałem tylko z ich wlotów powietrza ale one też nie pasowały do modelu wprost, więc musiałem je trochę pociąć i wyprofilować, bo bym połówek kadłuba nie skleił jak bym je w całości wkleił. Trochę już porobiłem przy modelu, więc wrzucam kilka fotek: Jako, że wnęki podwozia w modelu Revella są strasznie ubogie, to je lekko przerobiłem, dodatkowo musiałem część przedniej wnęki odtworzyć, bo odciąłem oryginalną wnękę aby móc wkleić wloty z Olim: Będę robił model z oznakowaniem Hiszpańskich Sił Powietrznych. Rodzaj FS kolorów bazowych samolotu mam z kalek ale nie wiem, jakim kolorem pomalować wnęki podwozia oraz wloty powietrza do silników ? Na necie są dwie odpowiedzi albo na biało albo na bardzo jasny szary. Orientuje się ktoś jak to jest w końcu z tym kolorem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Po mojemu to wloty powietrza są na biało. Obejrzałem kilka zdjęć referencyjnych i na wszystkich było biało. Wnęki podwozia raczej też białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 http://www.primeportal.net/hangar/luc_colin3/eurofighter_da1/ Albo tu, 2 i 3 zdjęcie w dolnym rzędzie: http://www.primeportal.net/hangar/bartolome_jordan/eurofighter_2000_typhoon/index.php?Page=2 Tu 2 zdjęcie na dole: http://www.primeportal.net/hangar/luc_colin3/eurofighter_typhoon_ehlw/index.php?Page=3 I tu: http://www.primeportal.net/hangar/luc_colin3/eurofighter_typhoon_t_lfsr/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz Napisano 10 Października 2018 Autor Share Napisano 10 Października 2018 Mały update prac. Chciałem potestować kilka rodzajów drucików i najlepsze rezultaty dają te z ołowiu ale się rwą, a w następnej kolejności są druciki miedziane srebrzone no ale pewnie Ameryki nie odkryłem Na żywo wnęki wyglądają dużo lepiej aniżeli na zdjęciach. Wnęki pomalowane na bardzo jasny szary zrobiony z 10% X-19 (smoke) i 90% X-22 (gloss white) z Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 10 Października 2018 Share Napisano 10 Października 2018 Ładnie ci idzie Ja do takich wnęk najczęściej wykorzystuję "off white" od Gunze C69. Jest to taka fajna, odrobinkę 'przybrudzona' biel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz Napisano 26 Lutego 2020 Autor Share Napisano 26 Lutego 2020 (edytowane) Czas odświeżyć temat i budowę. Trochę czasu mięło, szkoda no ale co zrobić. Trochę nowych zdjęć wrzucam. Edytowane 26 Lutego 2020 przez Narciarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz Napisano 7 Marca 2020 Autor Share Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Dziś mały update czyli poprawianie Revella Edytowane 7 Marca 2020 przez Narciarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi