Michaello Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 Witam Na prośbę Jakuba Ślęczki wrzucam fotki mojego najnowszego modelu-FW 200 C-5/C-8 CONDOR. Tak od siebie dodam, że model sklejało się bardzo dobrze bez większych problemów chociaż jeśli mógł bym go złożyć jeszcze raz zrobił bym to zupełnie inaczej. Model ma sporo błędów(jestem nowicjuszem) większość jak to z błędami bywa można było ominąć ale to są błędy "nieobycia" z modelarstwem. Dosyć gadania, fotki: TO by było na tyle. Jak widać fotki też nie są najlepszej jakości ale to niestety wina sprzętu i umiejętności ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 To revell?? I jak sie sklejało??Model wygląda na całkiem przyzwoity(mówię o wypraskach) A Twoje wykonanie zdradza jak to napisałeś "brak obycia" a rodzi też nadzieję na sukces !!:-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 (edytowane) No w końcu na tym forum widzę duży model w 1/72 - za to masz wielki plus Ale minusów to ja bym Ci tu też na wymieniał sporo, ale patrząc na moje "wielkoludy" oszczędzę ci słów krytyki.... Tak od siebie dodam, że model sklejało się bardzo dobrze bez większych problemów chociaż jeśli mógł bym go złożyć jeszcze raz zrobił bym to zupełnie inaczej. Hehe... też to sobie powtarzam... tylko gdzie ja kalki do Ju 290 i Bv 222 teraz znajdę .. ale przynajmniej ładnie zdobią półki... pozdrawiam Aha, i prośba: wrzucaj fotki na imageschacka bo fotosik to złooo Edytowane 15 Lutego 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaello Napisano 15 Lutego 2008 Autor Share Napisano 15 Lutego 2008 Tak to Revell. Sklejało sie bardzo dobrze bez większych niedopasowań z wyjątkiem prawego(jak dobrze pamiętam) skrzydła. Po przyklejeniu do reszty od dołu odstawało na 2 mm ale szpachla robi swoje ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 To Condor... No chyba jeden z najładniejszych samolotow II wś. Fajnie wykonany, jest trochę błedow. Przede wszystkim, przejścia pomiędzy żołtym a białym, na pokrywach silnikow. Kamuflaż bardzo ładny. Super widoczne są kanciaste plamy niemieckiego kamo. Sposob na kalkomanie już znasz więc następnym razem kłopot z głowy. Ogolna moja opinia bardzo pozytywna, model super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaello Napisano 16 Lutego 2008 Autor Share Napisano 16 Lutego 2008 Dzięki za komentarze, ale jeśli mogę prosić to napiszcie co waszym zdaniem jest nie tak(może nie wszystko zauważyłem) i jak temu zapobiec na przyszłość. Był bym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 ale jeśli mogę prosić to napiszcie co waszym zdaniem jest nie tak Proszę bardzo: Kołpak niedomalowany, jak kolega jakub zauważył: przejścia nierówne, nie przyłożyłeś sie do maskowania bo w paru miejscach zrobiły ci się smugi niebieskiej farby na kamo, łączenie kadłuba nie jest dokładne - są szpary, koła nieoszlifowane, kalkomanie krzywo, nieoszlifowane skrzydła, szpary na łączeniach z kadłubem, krzywe anteny (nie wiem jak z podwoziem), co z tym okienkiem po lewej stronie samolotu? Malowałeś którymi RLM'ami?, widać, że małe elementy doklejałeś po pomalowaniu modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 Przeźroczyste części (kabinki) !! Pomalowane innym kolorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 ja bym odczepił bomby i zeszlifował łączenia połówek;-) niestety psują efekt. no i faktycznie ten inny kolor na oszkleniu niż kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaello Napisano 16 Lutego 2008 Autor Share Napisano 16 Lutego 2008 To tak jak myślałem A mam pytanie: czy do samolotów też można stosować washa? A jeśli tak to czy musi to być kolor zielony(jak w przypadku tego samolotu) czy kolor farb olejnych się nie liczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 To tak jak myślałem A mam pytanie: czy do samolotów też można stosować washa? A jeśli tak to czy musi to być kolor zielony(jak w przypadku tego samolotu) czy kolor farb olejnych się nie liczy? jak najbardziej się wash'e stosuje. na zielonym-zielony to nie bardzo, bo wasch ma uwydatnić linie podziału(czyt. zabrudzone linie podziału blach). Są różne szkoły wash'ów. Jak wejdziesz w link w moim podpisie to zobaczysz 410 zwashowana czarną farbą. Z tego co wiem powinno się stosować sienię paloną, i czarną przy modelach samolotów. ewentualnie jak masz szare kamo to ciemnoszarym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaello Napisano 16 Lutego 2008 Autor Share Napisano 16 Lutego 2008 Aha dzięki To w takim razie mam jeszcze jeden dylemat: Czytałem parę artykułów o malowaniu i w jednym piszą, że najpierw kładzie się jasny podkład a potem ciemniejszy kolory a w drugim, że zawsze kładzie się ciemne kolory to jak to z ty jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 Przeprowadź sobie eksperyment : Pomaluj białą powierzchnię czarną farbą i czarną powierzchnię białą farbą . Wnioski powinny nasunąć Ci się same . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaello Napisano 16 Lutego 2008 Autor Share Napisano 16 Lutego 2008 No tak odpowiedź nasuwa się sama. A jeśli zastosuje pre-shading to wash już raczej nie jest wskazany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 No tak odpowiedź nasuwa się sama. A jeśli zastosuje pre-shading to wash już raczej nie jest wskazany? Najlepiej stosować obie te metody. Preshanding sprawia że farba nie jest jednolita-tworzą się cienie i przebarwienia, a wash uwydatnia linie podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaello Napisano 16 Lutego 2008 Autor Share Napisano 16 Lutego 2008 OK to już chyba wszystko wiem. Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi