Wicio1d Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 Witam!! Rozpoczynam drugą relacje, tym razem jest to coś z innej "paczki" a mianowicie kosmiczny okręt wojenny. Nie będę się zgłębiać w temacie gdyż przyznam sie, ze nigdy no może raz widziałem Gwiezdne Wojny (to chyba pierwsza cześć była). To dlaczego taki dziwny pomysł, bo jakoś spodobały mi sie te okręty, pojazdy kosmiczne itp. A przede wszystkim realizacja filmu, który bodajże był kręcony w latach osiemdziesiątych. No i jeszcze wpływ mojego kuzyna, który wybrał model. Model już skleiłem, będzie widoczny w całej formie, tyle że nie sklejony razem na stałe. Bo obecnie czekam na diody i inne gadżety. Spodobały mi sie modele innych forumowiczów, którzy robili ten oraz inne modele. Więc dość gadania i czas pokazać czyn: Opakowanie i elementy modelu: I to co zdziałałem: Mam nadzieje że fotki maja dostateczną ostrość i widać wystarczająco dużo. Sam nie wiem, w niektórych miejscach widać że szpachlowałem, ale nie wiem czy to był dobry pomysł. Czy lepiej zostawić te szpary jako łączenia blach, czy obowiązkowo je zaszpachlować?? Zachęcam do komentowania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 Hej witam duzo sie nie da na razie powiedziec o tym modelu bo praktycznie sam sie skleja, mi to zajelo moze z 2 godziny. Za to bardzo duzo sie tu mozna pobawic z malowaniem i oswietleniem. Zeby bylo scisle to model pochodzi z drugiej trylogii, konkretnie Zemsty Sithow wiec nie z filmu nakreconego w latach 80-tych, byl to Niszczyciel gwiezdny klasy Venator jego glowna rola bylo: walka bezposrednia i przenoszenie mysliwcow gwiezdnych, eskorta okretow wojennych, posiadal takze mozliwosc wchodzenia w atmosfere planet i dokonywania bezposrednich desantow na pozycje wroga. Dane techniczne: dlugosc: 1,137m, rozpietosc skrzydel: 548 m, wysokosc 268m zaloga: 7,400 uzbrojenie: 8 wiezyczek turbolaserowych, 2 lasery sredniej klasy, 52 dzialka laserowe do obrony, 4 wyrzutnie torped protonowych, 6 projektorow wiazki sciagajacej. 192 mysliwce V-wing, 192 Eta2 interceptors, 36 ARC fighters, 24 pojazdy kroczace, 40 LAAT pojazdy szturmowe i inne promy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 (...)może raz widziałem Gwiezdne Wojny (to chyba pierwsza cześć była). (...)A przede wszystkim realizacja filmu, który bodajże był kręcony w latach osiemdziesiątych. Zeby bylo scisle to model pochodzi z drugiej trylogii, konkretnie Zemsty Sithow wiec nie z filmu nakreconego w latach 80-tych Zeby bylo jeszcze scislej, film "Star Wars: A New Hope", czyli Epizod IV i jednoczesnie pierwsza czesc "starej trylogii", mial premiere w maju 1977 roku. Czyli to jeszcze lata 70-te. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 18 Lutego 2008 Autor Share Napisano 18 Lutego 2008 Mam wrażenie że chyba najpierw przeczytam sobie wszystkie części Star Wars a później film. Smaka mam coraz większego. Ale najpierw trzeba przeczytać "Śnieg" Orhan'a Pamuk"a.;-) W weekend myślę, że coś zdziałam z oświetleniem (w zależności kiedy będę mieć diody itp) Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 Wicio1d, nie chciałbym Cię martwić, ale przeczytanie wszystkich części Star Wars może zająć Ci trochę czasu Chyba, że ograniczysz się tylko do tych filmowych książek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 (edytowane) Przeczytaj sobie jeszcze "Cienie Imperium" Steve'a Perry'ego, tzw. "Trylogie Zahna" (ksiazki autorstwa Timothy'ego Zahna - jedna z bardziej kanonicznych pozycji opisujacych tzw. "extended universe" - konsultacji autorowi udzielal sam George Lucas*) oraz cykl "Reka Thrawna" tego samego autora (dwa tomy). *Przez jakis czas krazyly plotki, ze na podstawie tych ksiazek maja powstac 3 kolejne epizody flmowe. Edytowane 18 Lutego 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 18 Lutego 2008 Autor Share Napisano 18 Lutego 2008 Zależy przy czym prędzej zasnę??!!;-) P.S Mam taką proźbe, wiem że może to być różnie odczytane, ale wole jakbyście się do mnie zwracali per Wicio bo tak oficjalnie brzmi mój pseudonim, ten dodatek "1d" to tak z przymusu. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 Hej wicio jak tam postepy?. Podaje link zeby ci podpowiedziec jak super moze to cudo wygladac z iluminacja. http://www.aircraftresourcecenter.com/Gal7/6801-6900/gal6895-StarDestroyer-Ozen/00.shtm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 24 Lutego 2008 Autor Share Napisano 24 Lutego 2008 Nie spocząłem na laurach, sprawa może się trochę przeciągnąć ale w tym tygodniu diod będą zainstalowane. Bo obecnie instaluje oświetlenie do SN61 (spalinówka PKP-model kartonowy). Naturalnie są problemy. Kiedy wszystko zlutowałem okazało się po podłączeniu do baterii, że diody nie świecą mimo, że napięcie w obwodzie i bateriach jest. Trwa śledztwo. Diody sie paliły, bo nawet w czasie lutowania widziałem delikatne żarzenie sie. Będę musiał pogadać z kimś o tym, najlepiej z fachowcem, no chyba, że ktoś tu coś poradzi. A jeszcze jedno, fajny efekt z tymi światełkami w "oknach" statku, tylko jak to zrobić. Czy tam są powycinane otwory ?? EDIT: Problem już jest rozwiązany, można w skrócie powiedzieć, że dałem ciała. Zapomniałem sprawdzić biegunowości diod. A żeby tego było mało, związku że diody łączyłem szeregowo (nie było innego wyjścia) potrzebuje 9V baterii a moja zaledwie miała 3V. Więc za dużo nie nawojowałem. Ale człowiek uczy sie na błędach. P.S Jak uporam sie z tym oświetleniem, zabieram sie za Destroyera. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 5 Marca 2008 Autor Share Napisano 5 Marca 2008 Troche wolno wszystko idzie, ale za chwil parę będzie oświetlenie. Żeby nieco uprzedzić fakty, mam małe pytanko do Was jakiego koloru farbek powinienem użyć . Naturalnie w instrukcji jest napisane jakich użyć, ale domyślam się że ten kto robił ten czy inny model używał innych. Prosiłbym też o podanie czy to jest ModelMaster czy Vallejo itp. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Witam!! Długo nie aktualizowałem i w zasadzie dużego postępu to niema, przede wszystkim dlatego, że model robiony jest tylko w soboty i mam duży problem z światłowodami, które po włożeniu w odpowiednie otworki niedługo potem wyskakują z nich. Nie mam pomysłu jak temu zaradzić, mimo że przerabiałem już kilka pomysłów ale bez większego rezultatu. Może macie jakieś pomysły?? A oto fotki: Każda dysza silnika (jej wylot) będzie zaopatrzona w taką o to diodę. Testowałem (w zasadzie ja i mój kuzyn) już czy wszystkie diody świecą i efekt jaki dają jest zaskakujący: Na razie tyle ale z czasem przybędzie nowych odsłon. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Jak to wyskakują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Moze sprobuj, przykleic od wewnatrz klejem silikonowym (takim z pistoletem co pod wplywem ciepla rozpuszcza "naboj" i szybciutko zasycha), a moze takze super glue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Wyskakują bo jak coś majstruje to wystarczy lekko szturchnąć wiązkę światłowodów i kilka wyskakuje i później znów to trzeba wkładać z powrotem. Trochę jest to irytujące. Tak zrobię jak proponujesz z tym super glutem, będzie chyba najlepsze i najskuteczniejsze rozwiązanie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Tak zrobię jak proponujesz z tym super glutem, będzie chyba najlepsze i najskuteczniejsze rozwiązanie. Pewnie najtansze, czekam na efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Chyba nic nie powinno się stać, ale sprawdź, czy super glue czegoś nie uszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Właśnie z rezerwą podejdę do tego, bo nie chce by czasem były jakieś problemy z tym, po co robić sobie dodatkową robotę. Ale chyba powinno być oki. Środę mam wolną, więc chyba posiedzę przy tym modelu. Coś trzeba więcej wykrzesać ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi