toled Napisano 1 Stycznia 2019 Share Napisano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Przyszła pora i na mnie - zakupiłem Hondę S600. Plany - oświetlenie LED, kolor - Racing White (LP-39 Tamiya) Na pierwszy ogień poszła buda - pomalowana kolorem właściwym, czeka na bezbarwny i polerkę. Na drugi ogień - silnik - będzie okablowany ile się da i ile cierpliwości starczy A tak rama prezentuje się już na kołach: Edytowane 1 Stycznia 2019 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 2 Stycznia 2019 Share Napisano 2 Stycznia 2019 Ambitny plan, a znając Twoje wcześniejsze prace będę śledził z zainteresowaniem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Powoli kończę wnętrze. Wielkich zmian tam nie robię - zegarów nie będę podświetlać, dorobiłem kluczyk do stacyjki, zmodernizuje jeszcze pewnie przycisk na konsoli centralnej. Dodałem pasy bezpieczeństwa i odrobinę poflokowałem podłogę, chociaż zastanawiam się, czy nie dorobić jeszcze czerwonych dywaników ozdobnych. W ruch poszedł też Alclad (jakby ktoś szukał podkładu, to LP-5 z Tamiyi idealnie się nadaje, nic się nie gryzie) Ogólnie jestem bardzo zadowolony z serii LP, dobrze się kładzie, ładny połysk, nawet bez polerki:) Co wybiorę na oświetlenie jeszcze nie wiem, albo normalne LED albo SMD, których nienawidzę lutowac Edytowane 4 Stycznia 2019 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 Wstępnie zabrałem się za oświetlenie, wybrałem sprawdzone zwykłe LEDy + światłowody. Trochę zabawy z tym będzie, ale efekt powinien być fajny. Za tło na zdjęciach przepraszam były robione na roboczo:)Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 6 Stycznia 2019 Share Napisano 6 Stycznia 2019 Podoba mi się pomysł ze światłowodami Możesz napisać coś więcej. Jakieś szczegóły techniczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 Światłowody z alledrogo średnica 1mm ( chociaż wolałbym mieć dostęp do 0.5 i niżej, bo byłyby bardziej elastyczne)Dioda lekko zeszlifowana na płasko ( nie polecam tych typu flat top, bo bardziej rozpraszają światło i światłowód świeci słabiej) kilka światłowodów kleje cyjanoakrylem, potem doklejam do diody też na CA, zostawiam do wyschnięcia i zabezpieczam rurką termokurczliwą. Potem tylko wywiercam dziurę 1mm w lampach, przekładam światłowód i jak jest miejsce to końcówkę światłowodu topię zapalniczką i robię taki grzybek by zwiększyć powierzchnię świecenia. Zalety:Można zrobić kierunkowskazy świecące jednocześnie w tym samym tempie.Używa się mniej diód do oświetlenia modelu. Wady:1mm jest dość sztywny ciężko go potem rozprowadza się po modelu.Trzeba mieć miejsce w modelu na schowanie diód lub z podstawki ciągnąć. Ogólnie jak znajdę 0.5 mm w dobrej cenie to będę zachwycony:) ( ewentualnie można użyć tzw. lampek UFO, ale w jej cenie mamy kilka (naście) metrów światłowodu.Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Stycznia 2019 Share Napisano 7 Stycznia 2019 I wszystko jasne :-) Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 13 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2019 Ogarnąłem oświetlenie, tu i tam się coś pomalowało, skleiło i model coraz bliżej ukończenia. Gdyby nie ceny, to byłbym gotów dokupić jeszcze s800 i s2000 żeby zrobić całą rodzinkę Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claudio Napisano 16 Stycznia 2019 Share Napisano 16 Stycznia 2019 Widzę, że i Tobie chromy po Alcladzie wychodzą czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2019 Widzę, że i Tobie chromy po Alcladzie wychodzą czarne. Raczej kwestia zdjęć, wychodzi taki ciemniejszy chrom. Może dlatego że jedna warstwa. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
York Napisano 16 Stycznia 2019 Share Napisano 16 Stycznia 2019 Świetnie wykonany model. Mógłbyś zdradzić czego użyłeś do wykonania floku we wnętrzu ? Masz jakieś dokładniejsze zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2019 Flok to najzwyklejszy "aksamit do paznokci" z alledrogo. Sypany z drobnego sitka na rozcieńczony wikol. Od strony technicznej model prawie skończony, jeszcze został do zrobienia wash, drobne retusze, drobne korekty polerskie, wyczyszczenie z brudów. Z ważniejszych rzeczy - ogarnięcie końcowe elektroniki, gablotka lub podstawka. Czyli pewnie gdzieś pod koniec stycznia sesja zdjęciowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 Niezłe tempo, ja się ze swoim już troche grzebie Czym malowałeś elementy chromowane? Zderzaki i te linie idące przez całą długość auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2019 Niezłe tempo, ja się ze swoim już troche grzebie Czym malowałeś elementy chromowane? Zderzaki i te linie idące przez całą długość auta? Alclad, linie wzdłuż folia w stylu Bare metal foil , musiałem przyspieszyć bo mam jeszcze rozgrzebany London Bus, a chce zdążyć na Bytom:DWysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 Dziękuje i gratuluje pięknie wykonanego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 Świetnie i bardzo czysto podoba mi się a możesz podać jakieś namiary na tą folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 18 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2019 Cały sekret taśmy to....że to samoprzylepna aluminiowa Nie pamiętam gdzie kupowałem, kosztowała coś koło 20-30zł. Nie wiem ile tysięcy modeli musiałbym złożyć, by zużyć rolkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
York Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 Zapewne chodzi o samoprzylepną aluminiową taśmę termoizolacyjną. W marketach budowlanych na dziale z kominkami jest taka dostępna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 21 Stycznia 2019 Share Napisano 21 Stycznia 2019 Model prezentuje się ładnie, kolorystyka idealnie do niego pasuje. Zastanawia mnie tylko co tam się dzieje z liniami podziału? Bo np linie tylnej klapy widzę zapuszczone washem tylko miejscami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 21 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2019 Na linie podziału jeszcze nie ma co patrzeć, Panel Line z Tamiyi mi zdechł, więc zaraz po nieudanej próbie wyskrobałem te resztki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi