Irekp82 Napisano 19 Stycznia 2019 Share Napisano 19 Stycznia 2019 Witam. Drugi model po ponad 20 letniej przerwie. Poprzedni Honda NSX Tamiya zrobiona na szybko - może wstawię relację. Po krótkim zastanowieniu wybór padł na: McLaren 570S od Revell'a Skala 1:24 106 części Level 3 Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irekp82 Napisano 19 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2019 Zawartość pudełka:Wybrałam wersję bez farb Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irekp82 Napisano 19 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2019 Zestaw kolorów potrzebnych do malowania podany w nr Revell.Z poprzedniego modelu posiadam jeszcze farby Tamiya więc trzeba było przerobić opis.Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irekp82 Napisano 19 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2019 Silnik, skrzynia biegów i półosie.Najpierw próba na sucho, Malowanie podkład i kolor (prowizorna komora lakiernicza )Efekt koncowyWysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
York Napisano 20 Stycznia 2019 Share Napisano 20 Stycznia 2019 Bardzo ciekawy model. Widzę, że silnik nawet sporo detali ma. Co mnie mocno razi to ten pasek wielorowkowy wkomponowany w koło pasowe Co do komory lakierniczej... w takiej samej pracuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek1207 Napisano 20 Stycznia 2019 Share Napisano 20 Stycznia 2019 Pięknie. Jaki stosujesz podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 21 Stycznia 2019 Share Napisano 21 Stycznia 2019 Bardzo ładnie wykonana instrukcja Jaki kolor planujesz położyć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irekp82 Napisano 21 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2019 Model ma dużo detali, części są bardzo dokładne wykonane. Ze względu na srednią ilość elementów (106) niektóre szczegóły jak np ten pasek musiały być wtopione w jeden element. Po złożeniu paska i tak nie będzie widać, ale trochę razi przy sklejaniu. Wg mnie za tą cenę, odwzorowanie i jakość elementów jest super.Podkład (zdjęcie poniżej). Nakłada się bardzo dobrze, szybko schnie, gotowy do użycia bez rozcienczania.Kolor pozostanie taki jak w instrukcji pomarańczowo złoty.Zmienię jedynie proporcje dam więcej złotego.Instrukcja 95-5 mój plan 90-10 lub 80-20Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irekp82 Napisano 22 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2019 Kilka zdjęć elementów komory silnika oraz silnika odświeżonego klaremWysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irekp82 Napisano 26 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2019 W miedzy czasie pomalowana płyta podłogowa.Potem montaż:- silnik- kratka - wydech - dolot- końcówki wydechuWysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
York Napisano 26 Stycznia 2019 Share Napisano 26 Stycznia 2019 Układ dolotowy w tym szarym kolorze strasznie nienaturalnie wygląda. Instrukcja taki kolor przewidziała ? Poza tym bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irekp82 Napisano 26 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2019 Wg instrukcji ciemno szary, więc wziąłem Tamiya XF-24 Dark Grey. I też uważam że ten szary jest za jasny. Mogłem dodać trochę czarnego żeby przyciemnic.Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 27 Stycznia 2019 Share Napisano 27 Stycznia 2019 Fajny samochód, niezły model... Jeżeli to druga sztuka po 20 letniej przerwie to też nie jest źle. Ale chyba stać Cię na więcej... Ja widzę typową "gorączkę" osoby wracającej do hobby. Więcej cierpliwości i staranności, by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 1 Lutego 2019 Share Napisano 1 Lutego 2019 Nie zawsze warto słuchać producenta i instrukcji. A pierwszy model po przerwie można wybaczyć. Mam nadzieję, że gotowy na półce będzie odpowiednią motywacją do dalszego, dokładniejszego składania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irekp82 Napisano 2 Lutego 2019 Autor Share Napisano 2 Lutego 2019 Trochę tej "goraczki" jest ale też brak umiejętności. Pierwszy model który maluję aerografem i na razie się uczę, maskowania, malowania, rozcienczania, mieszania. Mam problem z schnieciem farb. Używam farb tamiya i troche długo schną a potem są miękkie.Czy używacie może jakiegoś utwardzacza do farb?Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irekp82 Napisano 2 Lutego 2019 Autor Share Napisano 2 Lutego 2019 W zeszły weekend tarcze, koła, zawieszenie i montaż na płytę podłogową. Brakuje tylko dekielków z balkonami na felgach.Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 2 Lutego 2019 A gdzie się kolega śpieszy???????? Ślady po wypychaczach oraz ślady łączenia form nie pousuwane. Otwory w tarczach warto nawiercić, a farbę którą się je malowało rozcieńczyć. Na ramionach felg niepousuwane nadlewki. Jednym słowem dużo do poprawy, a jeszcze więcej cierpliwości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Lutego 2019 Share Napisano 2 Lutego 2019 7 minut temu, jawkers napisał: A gdzie się kolega śpieszy???????? Ślady po wypychaczach oraz ślady łączenia form nie pousuwane. Otwory w tarczach warto nawiercić, a farbę którą się je malowało rozcieńczyć. Na ramionach felg niepousuwane nadlewki. Jednym słowem dużo do poprawy, a jeszcze więcej cierpliwości To jest nas już dwóch W dniu 27.01.2019 o 08:20, Dorotka napisał: ... chyba stać Cię na więcej... Ja widzę typową "gorączkę" osoby wracającej do hobby. Więcej cierpliwości i staranności, by się przydało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irekp82 Napisano 3 Lutego 2019 Autor Share Napisano 3 Lutego 2019 A gdzie się kolega śpieszy???????? Ślady po wypychaczach oraz ślady łączenia form nie pousuwane. Otwory w tarczach warto nawiercić, a farbę którą się je malowało rozcieńczyć. Na ramionach felg niepousuwane nadlewki. Jednym słowem dużo do poprawy, a jeszcze więcej cierpliwości Właśnie takiej krytyki potrzebuje. Nawet nie pomyślałem żeby to usunąć. Następny model będzie lepszy, dokładniejszy. Jaki podkład używacie? Ten mi strasznie zapycha, brudzi aerograf. Z farbami nie mam tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 3 Lutego 2019 Share Napisano 3 Lutego 2019 (edytowane) 56 minut temu, Irekp82 napisał: Jaki podkład używacie? Ten mi strasznie zapycha, brudzi aerograf. Z farbami nie mam tego problemu. Słowo klucz to: rozcieńczaj Edytowane 3 Lutego 2019 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irekp82 Napisano 3 Lutego 2019 Autor Share Napisano 3 Lutego 2019 To następne pytanie Czym?Próbowałem kilku rozcienczalnikow i na razie tych których używałem to się waży.Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 3 Lutego 2019 Napisz jakiego podkładu używasz, wtedy będziemy mogli Ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 3 Lutego 2019 Share Napisano 3 Lutego 2019 (edytowane) Kup sobie to: https://www.plastmodel.pl/p/243/7176/mr-primer-surfacer-1000-sf-287--mr-color-podklady-gunze-sangyo-farby-i-chemia-modelarska.html I to: https://www.plastmodel.pl/p/246/7190/mr-color-leveling-thinner-400-ml-t-108--mr-color-rozcienczalniki-gunze-sangyo-farby-i-chemia-modelarska.html Będziesz miał i podkład i rozpuszczalnik do farb a nawet lakieru bezbarwnego.... P.S. Rozpuszczalnik jest też w mniejszych opakowaniach. P.S. Ten poliuretanowy który stosujesz zostaw sobie do elementów metalowych lub mieszanki plastkiku i metalu. Do tego się nadaje. Nawet ostatnio nim malowałem: Edytowane 3 Lutego 2019 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 4 Lutego 2019 Share Napisano 4 Lutego 2019 Odnośnie farb tamki ja rozcieńczam Levelling Thinerem i jest ok szybko schną i nie są gumowe. Podkładu używam mr surfacer 1200 z LT i jest bardzo dobrze ttlko mało ekonomiczny jest, a przynajmniej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi