Jump to content

T-72 w wydaniu Revella (1:72)

dormitor
 Share

Recommended Posts

Fajna rzecz, chociaż staram się odchodzić od skali 1/72, to prawdopodobnie sie skusze na niego.

Szkoda, że transporter czołgów ma poślizg czasowy, wycofali go z tegorocznych zapowiedzi i przenieśli na 2007 rok.

A czemu?

Czy ja wiem? Chyba były dwie główne przyczyny: po pierwsze namówili mnie znajomi. Po drugie: w pewnym momencie, przy klejeniu w 1/72 zaczynał mnie szlag trafiać, jak zaczynałem dorabiac pierdółki, które okazywały sie tak pierdółkowate, że model szedł w cholerę (do zrobienia na później, znaczy się).

Ale i tak mam kilkanaście, a może i kilkadziesiąt modeli w 1/72 i chyba ( oby, oby, oby) kiedyś je skleję, a przynajmniej te, które były w polskiej armii.

Serio Fauna nie będzie na gwiazdkę? Skąd to wiadomo?

Odnośnie T-72 chodzą głosy w necie, że zestawy ACE i Revella są niemal identyczne (bardzo dobre jest porównanie na On the Way) bo oba są wzorowane na modelu T-72 Tamiyi (notabene nie idealnego)... Poczekajmy na pierwsze relacje z budowy, pewnie Revell ma czystsze wypraski i ew. lepiej dopasowane częśći.

Skala 1:72 ma swój przeogromny urok, fakt pierdółki są pierdółkowate, ale nie ma obowiązku ich robić...

Po drugie: w pewnym momencie, przy klejeniu w 1/72 zaczynał mnie szlag trafiać, jak zaczynałem dorabiac pierdółki, które okazywały sie tak pierdółkowate, że model szedł w cholerę (do zrobienia na później, znaczy się).

Wiem coś o tym ale dlatego zaczynałem drugi model a potem do tamtego wracałem z lepszym nastawieniem

Zobaczysz jeszcze wrócisz oficjalnie na stałe do 72

Dopóki leżą po kątach różnorakie wypraski w skali 1/72, dopóty nie mam zamiaru porzucać tej skali. W 1/35 za dużo nie kupuję, najwyżej nowości (jeśli się będą pokazywać) takie jak Kub, czyli pojazdy, które były w Polsce. Poza tym mam trochę latadeł w 1/48. Zapewne mam więcej modeli do sklejenia niż życia przed sobą.

T-72 pojawił się w polskich sklepach internetowych, a przynajmniej w jednym z nich: PODGLĄD

Cena modeli w 1/72 zaczyna mnie przerażać, zwłaszcza, że widzę w sklepie obok siebie modele Revella w cenach 33 - 36 zł. Czyżby nowe wypusty Revella były tak co raz droższe?

Zapomniało mi się LUFA DO T-72

Po podliczeniu wychodzi nam już około 70 zł, a trzeba dodać, że są również fototrawione gąsienice (produkcja ACE) do T-72 (około 20 zł).

Łał, szybko się ta lufa pojawiła... coś jakby nie za szybko?

W kwestii gąsienic fototrawionych warto zastanowić się nad zestawem robionym przez OKB Grigorow z Bułgarii. Jest chyba tylko trudniej osiągalny niż ACE.

Świetne porównanie (pa ruski) obu zestawów gąsienic można znaleźć w Andre's Russian 1:72/1:76 scale AFV page!:

http://www.smallafv.nn.ru/inbox/okb_vs_ace_rmsh.html

PS. Czy ktoś mógłby rozszyfrować skrót РМШ (RMSh) dotyczący gąsienic?

Edited by Guest

• 2 weeks later...
Serio Fauna nie będzie na gwiazdkę? Skąd to wiadomo?

Na stronie Revella Faun spadł w dacie wydania z końca roku 2006 na bliżej nieokreślony miesiąc roku 2007.

Nie no, troche im do siebie brakuje. Honkerka też bym chciał, ale jeśli chodzi o niego to wątpie nadzieją że któryś producent się szarpnie, a z G-klasą jest mała szansa że np. revell może kiedyś... oj te mażenia

• 5 weeks later...

Kolejny zestaw dodatków do modelu, nowej firmy Stransky:

PIC06073.jpg nvodT72nhled.jpg

Fotki podłączone z odnośników podanych przez Milana Vinsa

Kilka uwag dotyczących tego zestawu:

http://www.network54.com/Forum/47210/message/1153828114/Nice+but......

Cały wątek o tym zestawie i nowej firimie:

http://www.network54.com/Forum/47210/thread/1153825887/New+brand+-+Stransky

Niektóre elementy są fajne, na przykłed zakończenie granatników, wytłoczki na bokach dodatkowych zbiorników, wnętrza włazów, wizjery ...

Ciekwe są dwie rzeczy: dostępnośc na polskim rynku i CENA.

Swoją drogą ciekawe co pokaże OKB w swoich PE do tego modelu?

Dużo drobnicy w tym Stranskym. To nowa firma może się pojawi w Polsce też, z tego co rozumiem to jest jakiś odłam Professional Models/CMK - być może będzie dostępny tymi samymi kanałami co CMK. To czeska firma więc może pojawi się w ofercie Eduard Polska i sklepów, które od nich biorą towar.

http://www.smallscaleafvforum.com/forum/viewtopic.php?t=1964&sid=6a9f88bfee5eca6cb18b6a0f777ac8bf

A u nas można dostać gdzieś wyroby OKB? W polskim sklepie?

Osobiście nie szukałem, jak do tej pory, produktów OKB. Nie wiem, czy jest polski importer. Niektóre rzeczy z ACE (gąsienice do T-55, i T-72) dostałem dzięki uprzejmości kolegi, który ma znajomych zza wschodniej granicy.

Teciak Revella może być też podstawą do zrobienia kuwejckiego M-84

http://www.network54.com/Forum/47210/message/1154000085/&pp=x

Gąsienice trawione ACE widziałem jakiś czas temu na Allegro, ale nie pamiętam kto sprzedawał (wiem, że nie poszły ). Można też o nie pytać sprzedających modele ACE na zamówienie (mam 1 kontakt, ale nie wiem czy aktualny).

Czytałem w necie, że do zrobienia poprawnej wersji polskiej T-72 należy przerobić przód revellowskiej wieży. Czy ktoś kumaty w temacie mógłby się wypowiedzieć na temat kształtu, obłości, pochyłości tego elementu?

Zadalem kiedys takie samo pytanie i ktos dal mi "rade", ze mam sobie popatrzec na zdjecia w googlach i porownac...

Wydaje mi sie ze jest ona ok, sadzac po tych paru zdjeciach wyprasek, ktore sa w tym watku. Nie pasuje ona chyba do pozniejszej wersji z doklejonym pancerzem przednim ale CCCP nam nigdy na ta wersje licencji nie sprzedalo, wiec nie bylo ich w PRL.

Jezeli mialbym sie do czegos doczepic, to wydaje mi sie ze wieza prawdziwego T72 jest bardziej pochyla w przednich cwiartkach. Ta w modelu wydaje sie byc zbyt pionowa. Byloby to mozliwe do ustalenia, gdyby pomierzyc katy i wymiary prawdziwego czolgu. Niestety ja do polskiego nie mam dostepu (jedynie DDRowskiego) ale ktos, kto mieszka w warszawie moglby sie kopnac do muzeum i wyswiadczyc kolegom przysluge...