ministersan Napisano 15 Lutego 2019 Share Napisano 15 Lutego 2019 (edytowane) Witam W sumie od dawna coś sklejam, choć nie udało mi się zakończyć żadnej relacji z warsztatu - część modeli powstała, ale nie miałem motywacji do stałego przerywania pracy i fotografowania. Do tej pory jednak sklejałem tylko dla siebie, tak dla własnej przyjemności. Teraz postanowiłem jednak, że wypadałoby się przejechać z jakimś modelem na konkurs . W końcu zakupiłem trzy modele, które były takim moim małym marzeniem i je chciałbym zrobić jak najlepiej. Są to: - właśnie Schnellboot S-38 w skali 1:35 (dziś dostarczony) - oraz z lotnictwa w 1:32 P-38 (zakupiony już dość dawno, ale jeszcze musi poczekać) i P-61B (także dzisiejsza dostawa - kupiony na allegro za całkiem sympatyczną cenę) (trudne malowania sobie wybrałem bo srebrne i czarne, ale co tam). Bez przedłużania - szybka fotka wieeelkich połówek kadłuba Malowanie proponowane przez Italeri jest zbyt monotonne (same szarości), więc myślałem oliwko-zielonym pokładzie i biało-czerwonych pasach identyfikacyjnych https://weaponsandwarfare.com/2017/09/19/type-s-100-s-700/ Liczę na Waszą pomoc. Mam nadzieję, że uda mi się wystartować z pracami w weekend. Edytowane 15 Lutego 2019 przez ministersan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 16 Lutego 2019 Share Napisano 16 Lutego 2019 Nareszcie cos wiekszego i kororowe w dodatku powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 17 Lutego 2019 Autor Share Napisano 17 Lutego 2019 Na razie nie dzieje się nic ciekawego. Kadłub wielki i całe szczęście , że Italeri rozwiązała to za pomocą śrub i nakrętek. Pozostaje przeszlifować krawędzie i montować tył ze śrubami i pokład. Kolosa ciężko będzie dobrze sfotografować. Chciałbym prosić o pomoc. Italeri do kadłuba i do torped podała ten sam kod FS36270, choć swoje farbki podała dwie różne. Sprawdziłem odpowiednik Tamki i XF-66 wydaje mi się za ciemny. Zgodnie z nr farbek Italki kadłub powinien być FS36495. Czy możecie mi powiedzieć jaki kolorek będzie odpowiedni - najlepiej Tamiya (jeśli nie to jakieś inne akryle). Zacząłem używać farb Alclad i być może tam jest odpowiednia farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Lutego 2019 Share Napisano 17 Lutego 2019 Jako baza to może ten kolor być, ale zwróć uwagę na Xf-80. Ten do rozjaśnień bym stosował. Co do torped to Tamiya ma dużo odcieni szarości, wybierz najwyżej jakiś ciemniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 21 Lutego 2019 Autor Share Napisano 21 Lutego 2019 Szybkie fotki, żeby dać znać, że temat powoli posuwa się do przodu. Główna bryła kadłuba złożona. Teraz jeszcze trochę szpachli i szlifowania, kilka drobiazgów i biorę się za malowanie kadłuba. Jak zaczną się prace malarskie i detale pokładu zrobię lepsze fotki i postaram się pokazywać dokładniej wszystkie kroki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi