Tap-chan Napisano 23 Lutego 2019 Share Napisano 23 Lutego 2019 Chodziło mi o to, że cały czas który zyskasz na nie-rozstawianiu studia fotograficznego stracisz na robieniu 5x więcej zdjęć i składaniu ich potem do kupy w programie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 23 Lutego 2019 Autor Share Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Godzinę temu, Tap-chan napisał: Chodziło mi o to, że cały czas który zyskasz na nie-rozstawianiu studia fotograficznego stracisz na robieniu 5x więcej zdjęć i składaniu ich potem do kupy w programie. Wcale nie. Robię zdjęcie w trybie makro, importuję w Lightroomie w telefonie, poprawiam kontrast miejscowy, rozjaśniam jak trzeba - zajmuje to 5 minut i pracuję dalej nad modelem. Robiąc lustrzanką zajmuje to o tyle więcej czasu, że jeszcze trzeba je zaimportować do komputera. Poza tym, jak pewnie zauważyłeś na zdjęciach, mam dość ciasny warsztat a do ustawienia sprzętu, muszę się przenieść do innego pokoju, rozstawić, pyknąć zdjęcia i zwinąć sprzęt. Troszku to upierdliwe. Zakładając temat bardziej sugerowałem się grupą modelarzy, którzy co jakiś czas dostają komentarze w stylu "słabe zdjęcia, nic nie widać". Mam nadzieję, że moje rozwiązanie choć trochę pomoże im w poprawieniu jakości. Nigdzie nie kwestionuję użycia najlepszych dostępnych środków do zrobienia jak najlepszych zdjęć. Jeszcze jedna rzecz - po co wrzucać zdjęcia do warsztatów i w jakiej ilości? Żeby pokazać postęp prac, żeby pokazać pewne techniki modelarskie, żeby pokazać problem, z jaki się zetknąłem ale też żeby zapytać o coś. Ja na razie mam dużo pytań, więc wiele z nich ilustruję zdjęciem, które powinno być na tyle dobrej jakości, żeby czytający mógł się odnieść do problemu. Edytowane 23 Lutego 2019 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi