Mizurka Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 Cześć wszystkim. Jakiś czas temu zakupiłem model italeri Volvo FH4 i licząc na jakieś rady od czasu do czasu postanowiłem wklejać tutaj swoje poczynania. Na model planuję poświęcać jakoś 1h dziennie jak czas pozwoli. Wklejam zdjęcia tego co aktualnie udało mi się zrobić. Postaram się dodawać jakieś dodatkowe modyfikacje. Kabina będzie w kolorze czerwonym, rama w czarnym a silnik zielonym (poniżej zdjęcia farb jakie użyję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Marca 2019 Super Moderator Share Napisano 9 Marca 2019 Śmiało pytaj, w miarę możliwości pomożemy, jak byś czegoś nie wiedział. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OjciecDyrektor Napisano 9 Marca 2019 Share Napisano 9 Marca 2019 Czarny na ramę to zły pomysł. Żadna ciężarówka nie ma w serii czarnej ramy, tylko zawsze jest to odcień szarego, najczęściej pokroju antracytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mizurka Napisano 10 Marca 2019 Autor Share Napisano 10 Marca 2019 Jaki odcień będzie najlepszy w takim razie? Najlepiej tamiya spray bo nie mogłem znaleźć, więc się zasugerował kolorem jaki italeri proponuję w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bredzio Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Cześć, Pytanie, jaki chcesz osiągnąć efekt na modelu. Czy ma być to zabawka czy kopia oryginału? Jeśli zabawka malujesz na taki jak Ci się podoba. Jeśli kopia moja propozycja jest taka. Dzwonisz do dealera Volvo Truck, prosisz o nr lakieru ramy i dorabiasz lakier. Koszt ok 50zł za puszkę 400 ml. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mizurka Napisano 11 Marca 2019 Autor Share Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) Chciałbym osiągnąć efekt zbliżony do oryginału w miarę możliwości. I jeżeli ktoś ma jakieś zdjęcia owego volva to też bym poprosił. Znalazłem spray, który wydaje mi się najbardziej zbliżony do oryginału Tamiya 85042 TS-42 Light Gun Metal Spray Ewentualnie TS-4 German Grey Spray, który wygląda jak na zdjęciu powyżej. Edytowane 11 Marca 2019 przez Mizurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mizurka Napisano 14 Marca 2019 Autor Share Napisano 14 Marca 2019 Trochę podłubałem i przygotowałem części z ramy do malowania. W tylnej osi jako obciążnik wsadziłem 6x 0,10gr. Na przedniej osi wywierciłem 2x otwory 1,8mm i wsadziłem tam zwykłe małe wykałaczki, ponieważ oryginalnie te plastiki były dosyć cienkie i w moim mniemaniu istniało duże ryzyko uszkodzenia tego. Do poduszek zastosowałem taśmę aluminiową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Chyba nie zostawisz tych szwów na resorach i innych elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mizurka Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 Nie wiem czemu ale "na żywo" jakoś je przeoczyłem i niestety pomalowałem ale po twoim komentarzu (za co bardzo jestem wdzięczny bo dało mi to co najmniej godzinę dodatkowej zabawy) od razu je wyszlifowałem bo faktycznie raziły w oczy. Docelowo miało to być odzwierciedlenie oryginału ale kupiłem zły spray, który całkowicie różni się od pierwotnego założenia. O dziwo po pomalowaniu, gdzie nie lubię takich kolorów to ten bardzo mi się spodobał i postanowiłem że zostanie. Poniżej kilka nowych fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi