Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po długiej przerwie wracam do modelarstwa, wcześniej było to za dzieciaka sklejenie modelu bez żadnych farb na odwal się, teraz chciałbym powrócić "w wielkim stylu" i chciałem zamówić farby które mam przypisane do zakupionego modelu i tutaj rodzi się pytanie o jakby dublowanie się farb? Chcę kupić farby akrylowe z Tamiya.
I na przykładzie:
Mam farbę x-18 oraz xf-1 - obydwie te farby są czarne i matowe, rozumiem jeszcze jakby jena była czarny metalic a druga czarny mat, ale czy jest sens kupować 2 takie same farby tylko z innym oznaczeniem tylko dlatego, że tak jest napisane w instrukcji? Domyślam się, że odcień może być inny, ale elementy które będą nimi malowane nie znajdują się obok siebie więc chyba nie ma to tak dużego znaczenia czy część w instrukcji oznaczoną xf-1 pomaluje farbą x-18?
Nowy na forum, hejt mile widziany oraz dziękuję za pomocne odpowiedzi. 

Napisano

Nie czytasz uważnie. XF-1 to mat. X-18 to półpołysk. Tamiya robi jeszcze X-1, która jest farbą czarną błyszczącą. Oczywiście, że nie musisz kupować obu. Możesz do matowej XF-1 dodać lakier błyszczący X-22 lub ją nim pomalować. 

Napisano (edytowane)
12 minut temu, mbrnnr napisał:

Nie czytasz uważnie. XF-1 to mat. X-18 to półpołysk. Tamiya robi jeszcze X-1, która jest farbą czarną błyszczącą. Oczywiście, że nie musisz kupować obu. Możesz do matowej XF-1 dodać lakier błyszczący X-22 lub ją nim pomalować. 

Właśnie na stronie jednego ze sklepów modelarskim w informacjach o tych 2 farbach jest napisane przy obydwóch matowa.

Czyli farby x mogę zastąpić farbami xf tylko dodatkowo pomalować je później lakierem?

Edytowane przez c1astekff