c1astekff Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Witam, po długiej przerwie wracam do modelarstwa, wcześniej było to za dzieciaka sklejenie modelu bez żadnych farb na odwal się, teraz chciałbym powrócić "w wielkim stylu" i chciałem zamówić farby które mam przypisane do zakupionego modelu i tutaj rodzi się pytanie o jakby dublowanie się farb? Chcę kupić farby akrylowe z Tamiya. I na przykładzie: Mam farbę x-18 oraz xf-1 - obydwie te farby są czarne i matowe, rozumiem jeszcze jakby jena była czarny metalic a druga czarny mat, ale czy jest sens kupować 2 takie same farby tylko z innym oznaczeniem tylko dlatego, że tak jest napisane w instrukcji? Domyślam się, że odcień może być inny, ale elementy które będą nimi malowane nie znajdują się obok siebie więc chyba nie ma to tak dużego znaczenia czy część w instrukcji oznaczoną xf-1 pomaluje farbą x-18? Nowy na forum, hejt mile widziany oraz dziękuję za pomocne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Nie czytasz uważnie. XF-1 to mat. X-18 to półpołysk. Tamiya robi jeszcze X-1, która jest farbą czarną błyszczącą. Oczywiście, że nie musisz kupować obu. Możesz do matowej XF-1 dodać lakier błyszczący X-22 lub ją nim pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1astekff Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) 12 minut temu, mbrnnr napisał: Nie czytasz uważnie. XF-1 to mat. X-18 to półpołysk. Tamiya robi jeszcze X-1, która jest farbą czarną błyszczącą. Oczywiście, że nie musisz kupować obu. Możesz do matowej XF-1 dodać lakier błyszczący X-22 lub ją nim pomalować. Właśnie na stronie jednego ze sklepów modelarskim w informacjach o tych 2 farbach jest napisane przy obydwóch matowa. Czyli farby x mogę zastąpić farbami xf tylko dodatkowo pomalować je później lakierem? Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez c1astekff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Co jest napisane na stronie producenta? https://www.tamiya.com/english/products/81518/index.htm PS: nie musisz mnie cytować, nie mam Alzheimera. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1astekff Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Rozumiem To jeszcze przy okazji pytanko jeśli można. Zapis w instrukcji : X-11 : 1 +X-28 : 5 Chodzi o wymieszanie tych 2 farb w podanych proporcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1astekff Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi