ergie Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 (edytowane) No i stało się. Model dzisiaj trafił do moich rąk. Będzie to moja pierwsza żywica, tak więc mam lekkiego pietra. Model jest produkcji Accurate Armour. Składa się z 88 części odlanych z szarej żywicy poliuretanowej. W zestawie są też blaszki, drut mosiężny i kalkomania. Niestety brak schematów malowania a kalki są z oznaczeniami kilku samochodów. W instrukcji jedyni podano jedynie ogólnie jak samochody były malowane w poszczególnych okresach użytkowania. Tutaj jest linka do strony producenta z zdjęciami gotowego modelu. klik Pierwsze wrażenie po oglądnięciu jest bardzo pozytywne, mimo kilku defektów w odlewach. - najpoważniejszy to niedolane jedno koło - w kilku miejscach uszkodzone są drobne detale, ale z ich odtworzeniem nie powinno być kłopotu Poza tym model w pudle prezentuje się doskonale, dużo drobnych detali i staranne ich wykonani cieszą oko. Edytowane 4 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Ziętek Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 Robert to Ty poszłeś w 1/48???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 Ergie, a nie interesowałeś się, jak tam z cywilnymi modelami Suzuki? Najlepiej 1/18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 16 Marca 2008 Autor Share Napisano 16 Marca 2008 Robert to Ty poszłeś w 1/48???? A to moja wina, że w 1/87 i 1/72 nie robią takich cudeniek? Ergie, a nie interesowałeś się, jak tam z cywilnymi modelami Suzuki? Najlepiej 1/18 Susza Panie susza. Szukam czegoś na czym mógłbym przetestować tuning Silver Lady ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 25 Marca 2008 Autor Share Napisano 25 Marca 2008 Na razie dobrze pooglądałem model. Jest kilka ubytków do uzupełnienia. poza tym wszystko wskazuje na to, że drobniejsze elementy jak deska rozdzielcza są do zrobienia od podstaw. no i jak to było do przewidzenia blaszki praktycznie są nieprzydatne. Najgorsza jest beczka na wodę, odlana w jednym kawału jest wg mnie zbyt ciężka i może powodować zniszczenie podwozia po sklejeniu. Będę musiał ją wydrążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 30 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2008 Przepraszam, za brak zdjęć z budowy ale nie potrafię narazie wykrzesać z mojego aparatu dobrych fotek. Prace powoli posuwają się do przodu. Odcinam wlewy od większych części, obrabiam je, naprawiam uszkodzenia. Pojawił się też problem kolorystyki modelu. W instrukcji napisano, że od 1940 roku tego typu samochody malowane były kolorem Khaki gren No-3 a od 1943 MT Brown special. Ale do licha nie mogę doszukać się w necie jakich farb modelarskich użyć aby oddać jedną z tych barw. PS. Beczka pozostanie jednak taka jaka jest, bez odchudzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 Udało mi się zrobić w miarę przyzwoite fotki, więc wklejam je do relacji. 1. Podwozie z wklejonymi mostami, wałami przeniesienia napędu, resorami i autopompą (niewidoczną) z tyłu pojazdu. 2. Dziura w jednym z kół. Ktoś nie odpowietrzył dobrze odlewu 3. Beczka została jednak odchudzona. Dziura jest już zaklejona. Teraz trzeba będzie pobawić się z odtworzeniem spawów. 4. Kabina z wklejoną chłodnicą. W tej części modelu czeka mnie najwięcej waloryzacji, bo kabina pozostaje odkryta. 5. Na koniec główne elementy modelu złożone "na sucho" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Jak bys potrzebowal fotki, zrobilem ja w muzeum RAF w Crosforth, moze sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 No okazało się, że dzięki internetowi świat naprawdę się skurczył. Mimo mojej marnej angielszczyzny, chłopcy z missing-lynxa podesłali mi kilka ciekawych fotek uzupełniających zdjęcia adamkijaka klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 8 Maja 2008 Autor Share Napisano 8 Maja 2008 Zmogła mnie angina więc prace przy modelu ograniczają się jedynie do wycinania, szlifowania i dopieszczania niektórych elementów. Przy okazji okazało się, że jedna z burt kabiny jest ułamana i będzie trzeba ją sztukować. Cały czas poszukuję również informacji na temat kolorystyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 7 Lipca 2008 Autor Share Napisano 7 Lipca 2008 Chyba poległem. Kruchość elementów sprawiła, że te drobniejsze w czasie obróbki połamały się. Model narazie poszedł w odstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 7 Lipca 2008 Share Napisano 7 Lipca 2008 Przekleństwo żywiczniaków Ale nie poddawaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi