Kiub Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 (edytowane) Witam! Jestem początkujący modelarzem i zaczynam na poważnie mój pierwszy prawdziwy model który mam zamiar pomalować aerografem.Jest to także moja pierwsza relacja na tym forum. Z góry przepraszam za wszelkie nie dociągnięcia w jej realizacji.No to teraz o modelu: mam zamiar troszkę zwaloryzować mój model przez dorobienie przewodów i różnego rodzaju kabelków.Zgromadziłem trochę zdjęć którymi mam zamiar się wspomagać.Liczę na wasze opinie, komentarze i wskazówki które mi pomogą w budowie.To startujemy! Tak wygląda pudło. Kalki. Wypraski. Elementy kokpitu już są wycięte i obrobione prócz drążków pilota. Przednia wnęka.Troczę w niej pusto ale mam zamiar to zmienić. Edytowane 16 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Witaj jak chcesz malować tablice przyrządów i panele boczne to urzyj do tego wykałaczki igły lub pędzelka 00 ja osobiście urzywam wykałaczki. Też planuje ten model wsumie ze względu na fajne kalki mugłbyś wrzucić fotke schematów malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAPIR Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Bardzo fajny modelik sobie wybrałeś z chęcią popatrze co ci z tego wyjdzie ;) Trzymam kciuki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 No i fajnie, kolejna suszareczka:) Miło, że malowany będzie aerografem! Może być ciekawie! I wiesz co mnie cieszy? Że zapowiadają się ładne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Witaj Zupełnie nie znam się na odrzutowcach , ale wydaje mi się że powinieneś napisać PANAVIA zamiast PANWIA ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 16 Marca 2008 Autor Share Napisano 16 Marca 2008 Dzięki za wszystkie podpowiedzi. A o to schematy malowania jakie proponuje Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 zawsze mi sie ksztalt tornada podobal bede tu zagladal bo w sumie chyba nie jest to czesty temat... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAPIR Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Dzięki za wszystkie podpowiedzi. A o to schematy malowania jakie proponuje Italeri. Pytanie- które wybierzesz ty ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 16 Marca 2008 Autor Share Napisano 16 Marca 2008 Myślałem nad tym ostatnim (Marineflieger MFG 2 Anniversary aircraft, 2003) ale wydaje mi sie bardzo trudne jak dla mnie z powodu dużej ilości kalkomanii.Jeszcze nie podjąłem decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 16 Marca 2008 Autor Share Napisano 16 Marca 2008 Do tej pory udało mi sie troszkę przerobić fotel pilota ale muszę jeszcze trochę nad nim popracować.Musze dorobić pasy i pozbyć sie paru szpar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Pewnie wiesz, ale dla pewności - tu są dobre fotki fotela Twego (zapewne to ten): http://www.ejectionsite.com/mk10a.htm Fajnie, że dorabiasz - obok malowania to najlepsze w modelarstwie. Chyba ta pałąkowata rurka na lewo od siedziska trochę za gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Jestes poczatkujacym modelarzem?, niezle stary zaczynasz, bardzo mi sie podobaja twoje poczatki z tym fotelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 16 Marca 2008 Autor Share Napisano 16 Marca 2008 Myślisz że jest za gruba?Więc będę ją musiał przerobić.Nakleiłem też chusteczkę higieniczną na fotel żeby zmienić fakturę powierzchni.Naprawdę jestem początkujący ale sie staram i dużo relacji z budowy modeli sie naoglądałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Świetnie ci idzie dzieki wielkie za schematy malowania jeszcze niemam tego modelu ale jak bede miał zrobie malowanie z płomieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 17 Marca 2008 Autor Share Napisano 17 Marca 2008 Witam. Dzisiaj skończyłem waloryzować fotel pilota i części kokpitu.Niedawno położyłem podkład na gotowe części i chciałem pokazać efekty.Uczę sie dopiero malować aerkiem i narobiłem parę zacieków. Czekam na opinie i komentarze co należy poprawić.A oto zdjęcia. Przed malowaniem. Po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 No i elegancko jak na pierwszy raz! Aż się boje pomyśleć co pokażesz za jakiś czas! Teraz gdzieniegdzie podziałać drobnymi papierkami, trochę wygładzić "futro" na fotelu i można malować Jakie farby wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 17 Marca 2008 Autor Share Napisano 17 Marca 2008 Dzięki reggy.Troche trenowałem na próbnym modelu.Maluje farbami Model Master.A jak podziałam papierkami to znowu prysnąć podkład czy już kolor??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 Dla Model Masterów podkładu raczej nie potrzebujesz znowu - lubię te farby bo mocno trzymają. Ten podkład co go tu dałeś pozwolił Ci wyłapać nierówności - więc teraz wiesz gdzie szlifować. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 17 Marca 2008 Autor Share Napisano 17 Marca 2008 Dzięki reggy za podpowiedz. Za niedługo następna dawka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 24 Marca 2008 Autor Share Napisano 24 Marca 2008 Witam! Oto moje wypociny.Kokpit już prawie gotowy, zostało tylko dokleić fotele.Zacząłem już waloryzować przednia wnękę.Trzeba ją jeszcze pomalować i jakoś podniszczyć. Mała przymiarka. Wnęka. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 Wygląda naprawdę nieźle. Dobrze pomalowane - świetna baza jeżeli chciałbyś kokpit trochę różnicować i cieniować wash'em. Pasy może ciut przy krótkie:) Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 24 Marca 2008 Autor Share Napisano 24 Marca 2008 Trochę sie boje że go sobie trochę zepsuje.A jak go cieniować wash'em?Trochę o tym czytałem ale nie robiłem nigdy.A jak juz cieniować to czarną olejną farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Niestety, to co zrobiłeś w przedniej wnęce, nijak ma się do rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 25 Marca 2008 Autor Share Napisano 25 Marca 2008 Przyznaje trochę odbiegłem od rzeczywistości.Mój błąd. Następnym razem sie poprawię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 26 Marca 2008 Autor Share Napisano 26 Marca 2008 Witam! Niestety muszę zakończyć budowę tego modelu i relacje także. Z powodu nieszczęśliwego wypadku straciłem pewne części które są nie do odtworzenia przeze mnie. Proszę admina o usunięcie relacji z forum.Z góry przepraszam za trud.Za niedługo postaram sie ruszyć z nową relacją i być ostrożniejszy.Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi