DarkWing Napisano 16 Czerwca 2019 Share Napisano 16 Czerwca 2019 Witam Prezentuję moje najnowsze dokonanie.... właściwie jeden z dwóch ostatnio zrobionych modeli, ponieważ budowałem dwa motocykle jednocześnie. Pierwszy ukończony to tytułowa Yamaha XV1600. Model już dość leciwy, wielokrotnie zwracałem na niego uwagę przy okazji zakupów ale ciągle wydawał mi się jakiś taki... blady, plastikowy... wręcz zabawkowy. Poszukałem troszkę w sieci schematów malowania i wykonań innych modelarzy, aż w końcu postanowiłem sobie go sprawić. Aby model troszkę ożywić i żeby nie wyglądał na taką zabawkę z kiosku postanowiłem popracować troszkę nad malowaniem. Zasadnicza zmiana to kolor silnika, zamiast aluminium zastosowałem gun metal wykończony matem. Żeberka cylindrów pociągnięte aluminium. Już ta zmiana wprowadziła zróżnicowanie i kontrast w tym kapiącym chromem motorze. Druga zmiana w stosunku do pudełka to przewierciłem otwory w tarczach hamulcowych. Dalej... szprych kół, same szprychy pociągnąłem smokiem, obręcze zaś zostawiłem w oryginalnym chromie. Zmiana bardzo subtelna ale zrobiła swoje... W ogóle chrom w tym modelu zostawiłem oryginalny. Niestety mimo, że fabryczny to jest to bardzo delikatna powierzchnia, trzeba bardzo uważać przy jej polerowaniu bo bardzo łatwo ją "zatrzeć", powstają wtedy drobne ryski i zamglenie powierzchni... Jeśli chodzi o kolorystykę. Dwa zasadnicze kolory biel i czerwień. Biel to TS-7 Racing White, czerwień to TS-18 Metalic Red. Ta ostatnia dostała jednak koleją powłokę z orange transparent + smoke (90%+10%). Białe poliki na baku można było uzyskać stosując kalkomanię, bałem się jednak różnicy kolorów więc poliki są malowane (spray TS-7), natomiast z oryginalnej naklejki wyciąłem tylko złoty pasek. I to chyba tyle... cała reszta to stock i tak się prezentuje - aha, jest to wersja europejska czyli RoadStar (w przeciwieństwie do amerykańskiego WindStara) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 16 Czerwca 2019 Share Napisano 16 Czerwca 2019 Dla mnie bomba :). Motocykle są trudne w sklejaniu?? Sam o jakimś myślę żeby postawić tacie na półeczce bo jest wielkim fanem :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 17 Czerwca 2019 Share Napisano 17 Czerwca 2019 Silnik jak żywy wyszedł. Najbardziej plastikowo wyglądają siedziska. Świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 17 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2019 20 godzin temu, Monster3 napisał: Dla mnie bomba :). Motocykle są trudne w sklejaniu?? Sam o jakimś myślę żeby postawić tacie na półeczce bo jest wielkim fanem :). Czy są trudne ? hmm... ciekawe pytanie, powiedziałbym, że trudniejsze niż samochody i samoloty ale o wiele łatwiejsze od statków/okrętów. To oczywiście moja subiektywna ocena i każdy odpowie inaczej. Na pewno motocykle ładnie się prezentują na półce 6 godzin temu, Thombike napisał: Silnik jak żywy wyszedł. Najbardziej plastikowo wyglądają siedziska. Świetna robota. Siedziska są malowane dwukolorowo. Spód to czarny półmat (TS-29) a góra to Black Nato (TS-69). Różnica w kolorach bardzo subtelna i podczas robienia zdjęć i doświetlania modelu prawie zanika. Patrząc nieuzbrojonym okiem wygląda to ciekawiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 17 Czerwca 2019 Share Napisano 17 Czerwca 2019 Mam na sumieniu 2 motocykle (duża skala) i nie powiedziałbym, że są trudniejsze od samochodów czy chociażby ciężarowek. Moze dlatego, że wiem jak są naprawdę zbudowane, jak działaja i co do czego służy...Albo...nie wiem. nie sa trudne bynajmniej. Własciwie to chyba najłatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi