Skocz do zawartości

Citroen DS3 RRC - R.Kubica - RallyRACC Catalunya 2013

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Udało mi się nareszcie ukończyć
Citroen DS3 RRC, którym w sezonie 2013 startował Robert Kubica. Z tym modelem "męczyłem się" niemal dwa lata, chociaż faktycznie ostatnie pół roku to były tylko drobne prace w ramach odskoczni Fiesty WRC, także w barwach Roberta Kubicy. Tak więc koniec końców jest meta. Sama baza z Hellera podobała mi się, bardzo przyjemny model. Fakt, że podwozie uproszczone jest do maksimum, ale samo nadwozie i wnętrze już są w porządku. Szkoda, że Heller zaprzestał produkcji rajdówek, bo moim zdaniem widać postęp między Xsarą->C4->DS3. A do tego cena też nie była wygórowana. Jeżeli ktoś ma w planie ten model, to polecam jednak malować niebieskie i czerwone pola. No ewentualnie tylko niebieskie na zderzakach i nadkolach. Oszczędzi wam to nieco nerwów Wesoly

Dobra, koniec pisania czas na zdjęcia:

4nNvyA7h.jpg
b7q1BGkh.jpg
MjruJU7h.jpg
Mqy1gyKh.jpg
13gsi5Fh.jpg
tECPySMh.jpg
p6cDyhbh.jpg
EMSNa26h.jpg
EjlpQash.jpg
Dd6q2rih.jpg
ySQrFG0h.jpg
qAr7JOkh.jpg
FauzSgsh.jpg
8JgANY8h.jpg

• Like 1
Napisano

nad czym tu się rozpisywać? nie mów ze model jest super. choćby taki detal-jak niby oni maja do niego wejść? skoro nie wiadomo gdzie sa drzwi..

Napisano

Czy boki u Ciebie są białe, czy to tylko wina światła, bo w oryginale większość auta było metaliczne?

Mnie razi baranek (skórka pomarańczy) na metalicznym dachu i innych elementach.

Tak jak zauważył Sushi - zrób drzwi, przetnij kalkę i zaznacz linię łączenia.

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 10.07.2019 o 11:27, woocasch napisał:

Widzę bardzo merytoryczna i rozbudowania opinia, dzięki :)

I już wiesz, dlaczego generalnie nie pokazuję tu tego co robię. Bo tu nikt nie rozumie, że nie kazdy robi na handel i wystawy a po prostu dla własnej satysfakcji...Wyślij foty Robertowi, zobaczymy czy tez sie do lini podziału i "baranka" przyczepi...

• 3 months later...
Napisano

to bardziej merytorycznie - czyje kalki? malowales cala bude czy chrom/srebrny kolor to tez kalka? jakie farby?

Napisano
Godzinę temu, onkos1 napisał:

to bardziej merytorycznie - czyje kalki? malowales cala bude czy chrom/srebrny kolor to tez kalka? jakie farby?

Kalka to produkt MF-Zone: https://www.mojehobby.pl/products/Citroen-DS3-RRC-Kubica-Catalunya-2013.html

Co do chromu to skorzystałem także z usług Bujona - MF-Zone. Gdybym kiedyś robił ten model drugi raz to co najmniej niebieskie pola wypadałoby jednak wymalować, bo kalki układają się dosyć ciężko.