Skocz do zawartości

Odtłuszczanie

Michaello

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie dotyczące odtłuszczania. Jeśli naleje do miski wody z ludwikiem i włożę tam model to czy muszę potem go opłukać pod bieżącą wodą. Bo po wyschnięciu zrobiły mi się takie plamy jak gdyby po tej wodzie.

Jeśli już używamy metody z płynem do naczyń to najpierw czyścimy model w misce, a potem pod bieżącą wodą go płuczemy. Następnie oszuszamy i wycieramy delikatna szmatka

• Super Moderator

Tylko uważajcie z nadmiarem spirytusu. Alkohol rozpuszcza plastik. Jak ja czyściłem spirytusem elementy mojego modelu, to po chwili się kleiły, co było reakcją rozpuszczania. Dlatego wacik na pyczku moczyłem w spirytusie, czyściłem element i od razu wkładałem go do wody żeby spłukać alkohol i zaprzestać rozpuszczanie.

rzelu widze że dobrze kombinujesz

Odtłuścić mozna także benzyną ekstrakcyjną lub rozpuszczalnikiem ftalowym.

lu widze że dobrze kombinujesz

Odtłuścić mozna także benzyną ekstrakcyjną lub rozpuszczalnikiem ftalowym.

Chyba nie tym "sposobem" , który zaproponował Rzelu?

• 7 months later...
Wg mnie odłuszczanie to zabobon, ja przed malowaniem tylko model czyszczę dużym pędzlem o miekkim włosiu, żeby nie było kurzu i innych drobinek i jeszcze nigdy modelu nie odłuszczałem. Jakoś dotychczas nie narzekam.
Z doświadczenia wiem, że większość modeli nie trzeba odtłuszczać. Jednakże sam odtłuszczam każdy model, bo nigdy nie wiesz, który trzeba, a który nie, a to się potem okazuje, jak zaczynasz malować i farba Ci się plastiku nie trzyma. Na 20 pierwszych modeli zdarzyło mi się to chyba 3 razy; od ostatniego razu zawsze model idzie pod kran z ciepłą wodą, zanim zacznę go malować.

Pozdrawiam

jak zaczynasz malować i farba Ci się plastiku nie trzyma.

Moja farba jakoś się trzyma, więc nie odłuszczam, ale może kiedyś mi się zdarzy co Tobie.

Jak Ci się zdarzy tak kilka razy, to później, jak to mówią: "zaczniesz dmuchać na zimne", czyli każdy model pod kran.

Jest takie powiedzienie wśród pilotów: "ucz się na cudzych błędach; na swoich możesz już nie zdążyć"...

Pozdrawiam

Jak Ci się zdarzy tak kilka razy,

No coś mi się właśnie takiego zdarzyło. 1 raz w życiu rozcieńczyłęm emalie benzyną lakową, nałożyłem 2 cieńke warstwy i chciałem 3, ale farba jakby się ścierała. Czy to się stało właśnie dlatego, bo nie odłuszcałem czy dlatego, bo rozcieńczyłem farbę czymś innym niż zwykle?

Kacper, 2 podstawowe błędy, mogace wpłynąc na to zjawisko to:

za "suchy" i/albo za dużo rozcieńczalnika

zbyt duża odległość strumienia farby od powierzchni malowanej.

farba wyschła w powietrzu, ale musiałeś dobrze je wymieszac, skoro Ci zamsz nie powstał.