GreGG24 Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 Będąc kilka lat temu na airshow w Ostrawie nabyłem drogą kupna model nocnego myśliwca Bf 110 G-4. Planowałem zbudować go w malowaniu węgierskim, jednak nie posiadałem kalkomanii. Dopiero niedawno na zawodach w Mosonmagyaróvar nabyłem również arkusz kalkomanii HAD do tego modelu, stąd postanowiłem wziąć się wreszcie za ten model. Na początek kilka zdjęć z wstępnego etapu budowy - malowanie i kompletowanie wnętrza. Po pomalowaniu farbą Mr Hobby odpowiadającą kolorowi RLM 66 wykorzystałem metodę suchego pędzla, aby nieco urozmaicić detale. Na tablicę przyrządów nakleiłem kalkomanię, która dzięki płynowi zmiękczającemu MicroSol dobrze wpasowała się w wypukłe detale odlane z plastiku. Następnie skleiłem całość, korzystając dodatkowo z fototrawionych pasów firmy AML. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 Fajne! Pierwszy raz widzę w modelu 110-tki Schräge Musik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 30 Lipca 2019 Autor Share Napisano 30 Lipca 2019 38 minut temu, Rektor napisał: Fajne! Pierwszy raz widzę w modelu 110-tki Schräge Musik! Robię zgodnie z instrukcją Edka. Też miałem wątpliwości,czy Węgrzy latali ze Schräge Musik. Ale jeśli było to standardowe wyposażenie G-4, to chyba tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 7 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2019 Szybkie przewinięcie w przód. Kadłub i skrzydła zmontowane. Będzie konieczne lekkie szpachlowanie tu i tam, poza tym, jak w przypadku FW-190, który był pierwszym sklejanym przeze mnie modelem Eduarda, jestem zachwycony dopasowaniem części w modelach tej firmy. Spróbuję dociągnąć wszystkie prace związane z klejeniem modelu do weekendu, podczas którego chciałbym rozpocząć malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 27 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2019 Dawno nie dodawałem nic do wątku, bo też nic się nie działo. Maskowanie kabiny w tym modelu tak mnie zblokowało, że leżał prawie trzy miesiące na półce. Ale teraz ruszyło, i to z kopyta, pomogły w tym dwa dni świąt, mam nadzieję, że uda mi się go zakończyć jeszcze w tym roku. Malowanie wyszło tak sobie, więc musiałem zaaplikować postshading RLM 65 (również z Gunze). Tu od spodu oraz z boku. Po położeniu warstwy lakieru bezbarwnego nałożyłem kalkomanie. Większość z nich pochodzi z zestawu HAD, natomiast oznaczeń narodowych na statecznikach pionowych nie było w zestawie, musiałem sztukować. Po nałożeniu kalkomanii i ponownym pokryciu modelu lakierem bezbarwnym przyszła kolej na łosza. To na razie tyle, wkrótce zapewne galeria. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 To już ostatnia prosta. Mam nadzieję, że uda się go dzisiaj skończyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi