Kamil K. Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Czołem Panowie lotnicy Chęć odpoczęcia od gąsienic sprawiła, że dzisiaj z modelarskiego wróciłem z modelem ze skrzydłami - Jakiem-7DI czy jak wolicie wczesnym Jakiem-9. Tak prezentują się części: Duzo tego nie ma więc myslę, że sobie poradzę. A tu moja dłubaninka - dzisiaj przykleiłem pare pierdółek w kokpicie i złożyłem silnik. Wypychacze widoczne na zdjęciach po sklejeniu nie będą widoczne, dlatego jeszcze tam są. Nie mam bladego pojęcia o samolotach dlatego przede wszystkim założyłem ten temat, żebyście mi trochę pomogli i pokibicowali ;-) A teraz pytania: - 1.Z tego co mi wiadomo kokpit mam pomalować na jasnoszaro? 2.W instrukcji modelu są podane tylko nazwy farb bez konkretnych numerów producenta - jakie kolory z pactry będą najlepsze na: - matt aircraft blue - matt forest green - dark green mogę spokojnie pytać w sklepie nazwami, bo niechciałbym potem żeby okazało się, że kupiłem kompletnie inny odcień, w końcu nazwa nazwie nierówna. Daltego, jeśli ktoś ma sprawdzone kolory z pactry to proszę, żeby się podzielił wiedzą. 3 Czy ma ktoś jakieś fajne plansze barwne na których mógłbym się wzrować? Trochę zebrałem kwitów, ale jeszcze muszę sobie to uporządkować. Dzisiaj oczyszczę sklejone częsci i jeśli otrzymam odpowiedź co do kokpitu to pomaluję go dzisiaj, póki jeszcze mam wolne. Zapraszam do komentowania i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 light blue to A109 forrest green to A33 [tych dwóch użyłem w moim MiG-u 3 ==>galeria] dark green w zależności od fabryki, rocznika, partii farby... A29 lub A116 [takie obserwacje mam zbierając materiały do Szturmowika] wnętrze szaro-zielone, ja używam własnej mieszanki humbrola 144+78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 To zaje się przepak icm mam racje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 firma ICM rozpadła się na ICM-holding oraz Alanger, ale całej historii nie znam i nie wiem czy przepakowują się wzajemnie czy podzielili się formami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Marca 2008 Autor Share Napisano 27 Marca 2008 Dziękuję bardzo. Na wypraskach jest jeszcze piekny napis: "IcM 1999" Lub "ICM 1998" więc to chyba te same formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Marca 2008 Autor Share Napisano 28 Marca 2008 Skleiłem już kadłub - czeka mnie teraz szpachlowanie i drobne poprawki w malowaniu(m.in oparcie co do którego koloru nie jestem pewny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 otwierasz silnik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Hmmm... Fajnie i w ogóle, ale ja na twoim miejscu i przy tej skali pokusiłbym się o otwarcie bocznych klap kadłuba przez które mechanicy dostawali się do okablowania itp kokpitu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 otwierasz silnik?? Ne, tak tylko z nudów pomalowałem... Nie ma w sumie po co otwierać. Hmmm... Fajnie i w ogóle, ale ja na twoim miejscu i przy tej skali pokusiłbym się o otwarcie bocznych klap kadłuba przez które mechanicy dostawali się do okablowania itp kokpitu. Ja raczej się nie skuszę bo to moja pierwsza maszynka ze skrzydłami i traktuję ją dość relaksacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 Jeszcze parę detali przykleić (w tym osłonę śmigła i koła, które są tylko "na sucho"), nanieść poprawki, wykąpać i możemy malować. Ze skrzydłami rzeczywiście trochę się namęczyłem, ale od biedy ujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Mam nadzieję, że te elementy są na sucho wsadzone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 Przecież napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Aha no faktycznie, przepraszam mój błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi