bananej Napisano 11 Stycznia 2020 Share Napisano 11 Stycznia 2020 Witam, zaczynam swoją przygodę z modelarstwem od samochodów cywilnych i chciałbym zaczerpnąć trochę wiedzy od was, gdyż nie znalazłem dotąd odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Z tego względu liczę na waszą pomoc. Na początek nie chcę inwestować w aerograf, dlatego postanowiłem, że będę malować karoserię podkładem i farbą w sprayu. Zastanawiam się nad koniecznością używania past polerskich. Chciałem więc zadać następujące pytania: 1. Czy jeśli do podkładowania użyję podkładu w sprayu firmy Tamiya albo Mr.Surfacer i nałożę grubszą warstwę to mogę na niego położyć lakier samochodowy w sprayu np. Motip? Czy może lepiej pójść w stronę malowania pędzlem i kupić lakier np. Tamiya. 2. Spodziewam się tego, że pierwsze modele nie będą na wysokim poziomie i konieczne będzie "podrasowanie" lakieru. Jakich past polerskich użyć, po zmatowieniu lakieru papierami ściernymi różnych gradacji? Czy pasty polerskie Tamiya będą odpowiednie do lakieru z Motip? Na chwilę obecną myślę, że to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 Zacznę od tego, że chyba mylisz farbę z lakierem. Farba daje kolor. Bezbarwny lakier daje połysk. Na model kładziemy więc 1 - podkład, 2 - farbę, 3 - lakier. Pędzlem możesz malować drobne elementy. Na początek polecam pactrę lub droższe modelmastery. Do malowania nadwozia / kabiny pędzel odpada, zostaje Ci więc spray. Staraj się nie mieszać producentów, bo nigdy nie wiesz czy te farby Ci się nie zwarzą i nigdy nie nakładaj grubych warstw. Masz do wyboru, albo iść w kierunku sprajów samochodowych albo modelarskich. Pierwsze tańsze, łatwiej dostępne. Wada, puszki walą znacznie więcej farby, łatwiej więc o zalanie szczegółów, czy zrobienie zacieków, ale przy delikatnym podejściu da się nimi lakierować. Lepsze rozwiązanie to np. surfacer i farby z puszki tamiya. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Stycznia 2020 Super Moderator Share Napisano 12 Stycznia 2020 12 minut temu, Marak napisał: Staraj się nie mieszać producentów, bo nigdy nie wiesz czy te farby Ci się nie zwarzą A jeśli już chcesz, to wypróbuj to na jakimś kawałku plastiku. Będziesz miał wtedy pewność, że po nałożeniu na model farb i lakieru bezprawnego, innych producentów, nie dojdzie do żadnej reakcji między nimi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi