tornado Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 Wczoraj odbyłem wycieczkę do Muzeum Kolejnictwa w Jaworzynie Śląskiej, przy okazji obcykałem kilka lokomotyw. Oto jedna z nich - BR 52 Nie będę rozpisywał sie na temat parowozu, wszystkie dane znajdują się na tym zdjeciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 Ten sam model tylko z innym numerem bocznym "911" stoi w Chabówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenworth Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Ten sam model tylko z innym numerem bocznym "911" stoi w Chabówce. W Chabówce są jeszcze Ty2-953, Ty2-50 i coś tam jeszcze, ale już nie pamiętam, chyba Ty42-19. Poza tym zarówno Ty2-911 jak i Ty2-953 są parowozami czynnymi, które w sezonach letnich obsługują pociągi Retro o relacjach: 1. Chabówka - Zakopane - Chabówka, 2. Chabówka - Dobra koło Limanowej - Chabówka 3. Chabówka - Mszana dolna - Chabówka 4. Kraków Główny - Kraków Nowa Huta - Kraków Główny (tzw. trasa dookoła miasta). I to jest prawda, a nie żart. Jeśli kogoś interesują rozkłady jazdy ogólnodostępnych pociągów prowadzonych przez m. in. te parowozy w najbliższym sezonie letnim, to są one na stronie: http://skansen.hg.pl/1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 953 była w zeszłym roku na paradzie w Raciborzu. Uchwycona w drodze powrotnej (na odcinku Racibórz - Sumina - Rybnik): Niestety nie wracała pod parą... Ale ja i tak wolę Gagarina. Podczas odpalania Gagara, parowóz się chowa A gdyby ktoś chciał poznać budowę i zasadę działania parowozu, to polecam wycieczkę do Mulhouse (Francja) - można stracić pół dnia na oglądaniu eksponatów. Przekrój parowozu: Podwozie: Wnętrze kotła: Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenworth Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Niestety nie wracała pod parą... W Chabówce jest jeszcze Ty42-107, który oczekuje na naprawę główną. Podobno ma być robiony dla Rybnika, ale jeszcze nie wiadomo kiedy i czy napewno dla Rybnika. Z tego co widzę na tych fotach to Ty2-953 MUSIAŁ wracać do Chabówki POD PARĄ, ponieważ: 1. na fotach ma żałożone korbowody, a co za tym idzie MUSIAŁ mieć smarowanie, bo inaczej zatarł by silniki parowe. 2. z komina unosi się dym. To, że parowóz jest cięgnięty nie oznacza jeszcze, że nie jest pod parą. Jakby był wygaszony, to (ze względu na brak smarowania) mechanicy musieliby ściągnąć korbowody do trasportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Ty-2 tez była w Mysłowicach, tu link z relacji (dawno temu już to relacjonowałem). http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t=1440 Piękna maszyna;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Niestety nie wracała pod parą... MUSIAŁ wracać do Chabówki POD PARĄ, Ok, źle się wyraziłem - chodziło o to, że nie pracował jako lok. Parowozy mnie specjalnie nie interesują, ja wolę diesle. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenworth Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Ty-2 tez była w Mysłowicach, tu link z relacji (dawno temu już to relacjonowałem). http://www.sklejmy.com/viewtopic.php?t=1440 Piękna maszyna;-) Byłem na tej imprezie. Jechałem jednak pociągiem z Krakowa do Katowic z Ty2-953. Potem był powrót z opóźnieniem. Super było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Kenworth A stio tam jeszcze Warszawa na szynach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenworth Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Kenworth A stio tam jeszcze Warszawa na szynach?? Znaczy gdzie ? W Chabówce ? Chodzi Ci pewnie o tę drezyna na bazie popielatej (szarej) Warszawy garbuski... W wakacje stała i chyba na stałe jest w Skansenie (tak mi się wydaje). W Chabówce będę chyba w lipcu dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 (edytowane) W skansenie w Jaworzynie Śląskiej jest jeszcze jeden egzemplarz parowozu Ty2 z nr. 1169: Można też pooglądać sobie parowóz z za wielkiej wody: oraz jego "udomowioną" odmianę: Rarytasik z 1906r. - lokomotywa parowa serii Tp2: Kilka innych parowozów: Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 tornado Tylko nie mów że przerzucasz się na modele lokomotyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 tornado Tylko nie mów że przerzucasz się na modele lokomotyw. Kto wie przyznam sie, że już od dłuższego czasu chodzi za mną zamiar kupna BR 52 w 1:35 z Trumpka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ccrriiss Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 tornado dobry wybór mój wujek właśnie ją też składa nie wiem nic więcej ale jakbyś chciał to mogę popytać. W końcu bym się na coś przydał Pozdrawiam ccrriiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 tornado dobry wybór mój wujek właśnie ją też składa nie wiem nic więcej ale jakbyś chciał to mogę popytać. W końcu bym się na coś przydał Pozdrawiam ccrriiss Dzięki jak by co to zgłosze sie do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Actros Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 A ja pokarze BIG BOY-E.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 oddawna juz mnie tez kusi ten model, niestety dosc drogi jest :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Heh BIG BOY największa i najmocniejsza lokomotywa parowa jaka zbudowano..... najciekawsze były te dwa wózki z kolami pędnymi czy jak to tam się zwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi