Toff Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Chciałbym zaprezentować niedawno nabyty drogą kupna model korwety rakietowej typu Tarantula II. Żaden to szał przy tych wszystkich Shinanach, Yamatach, Yahagach i innych Shimakazach, ale może komuś się ten inbox przyda ;) Pudełko estetyczne, ładny obrazek. Pokazuję tylko przód, bowiem tył to jedynie spis modeli z tej serii. Instrukcja składa się z rysu historyczno-technicznego jednostek tego typu (to sobie odpuściłem), dwóch stron instrukcji właściwej sklejania modelu (to poniżej) oraz schematów malowania (to później). W środku znajdujemy trzy ramki z szarego polistyrenu z częściami. Wyglądają dobrze, nadlewek raczej brak, są natomiast tu i ówdzie drobne jamy skurczowe (tak to się chyba nazywa? :P). I na koniec kalkomania... ...oraz schematy malowania. Jak więc widać, mamy możliwość zbudowania okrętu w wersji irackiej oraz libijskiej (podwójna armata 57mm) oraz rosyjskiej i bułgarskiej (armata 76mm). Tyle że wersją libijską jest o tyle problem, że widnieje tylko w instrukcji, ale w kalkomaniach już nie. Natomiast instrukcja wprowadza w błąd odnośnie wersji irackiej, pisząc w jednym miejscu "iracka", w drugim zaś "irańska". I to właściwie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 dzięki za in-boxa kiedyś strasznie mnie kusiły te modele, wciąż jeszcze mam ciągnoty, skala mnie powstrzymuje Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 skala mnie powstrzymuje Za duża/za mała? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Za okragla. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Za duża/za mała? ;-) jakoś nie chcę już mieszać i tak magazyn pęka w szwach - z okrętów wolę pozostać przy 1:700 i 1:350 (za wyjątkiem o.p ) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2009 Niestety części zawierają sporo jam skurczowych - na przedniej oraz tylnej ścianie nadbudówki, na podstawach działek AK-630, na bocznych ścianach nadbudówki za wyrzutniami rakiet, na samych wyrzutniach, na wieży działa AK-176, na kabestanie (najtrudniejsze do szlifowania po szpachlowaniu). Przejrzałem też dokładniej wypraski - tych jam jest znacznie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Mam podobne problemy z ORP "Metalowiec" z Mirage (w sumie prawie te same wypraski) - pełno jam skurczowych, niedokładności. Ale cóż - nie ma innego wyboru :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Niestety na każdym kroku szpachlowanie i szlifowanie. Jeśli ktoś chciałby wziąć się za ten model to musi być przygotowany na naprawdę sporo roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Jak każdy model Mirage. Mnie deprymują u nich nie ostre krawędzie i grubość ścianek .Ale przynajmiej cena jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi