Luks Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Wtam kolegów (a być może koleżanki:). Postanowiłem zaprezentowac relację z budowy mojego pierwszego modelu ciężarówki Mercedes Benz Black Edition. Od dłuższego czasu zamierzałem spróbować poskładać trucka. Niestety z dotychczasowego braku finansów nie było to możliwe. Aż do dziś Kurcze dziwna przypadłość: kiedy nie miałem kasy modeli było zatrzesienie, można było wybierać, przebierać, natomiast gdy znalazła się kasa modeli w sklepach jak na lekarstwo. Postanowiłem sprowadzić sobie modelik z netu. Wybrałem Scanie 144l z naczepą dragon bo całkiem nie drogo wychodziła (jakies 160 zł z dostawą). Ucieszony zalogowałem się w sklepie, zmówiłem i cieszyłem się jeden dzień... Następnego dnia przeglądając pocztę przeczytałem meila od właściciela sklepu, że tego modelu nie mają na składzie i w najbliższym czasie nie będą mieli:( Posmutniałem, bo już zaplanowałem kolorystykę nadwozia ( na szczęcie nie kupiłem jeszcze lakieru). Zacząłem chodzić po mieście, a tu same tracki bez skrętnej osi, bez silnika, po prostu lipa... W końcu udało mi się wyhaczyć Actrosa w jednym z małych sklepików z zabawkami. Co prawda napalony byłem na Scanie, ale ten Actrosik też jest całkiem przyjemny:) Jutro zaczynam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Witaj , życzę powodzenia i czekam na jakieś fotki tylko proszę aby były bardzo dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Ja również życzę powodzenia. Możesz zerknąć do mojej relacji z Actrosa Black Edition. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 I możesz pozgapiać trochę pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Wtam. Powodzonka w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 No oby kolejny piękny Black Actros powstał na tym forum , drugi oczywiscie :P , bo żeby Jarka pobić bedziesz musiał włożyć dużo serca i pracy w model . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luks Napisano 4 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Witam! Dziś zacząłem składać Actrosika:) Oto co zastałem w pudełku: Oto moje miejsce pracy, narazie porządek:) Rozpocząłem więc budowę zaczynając od ramy: Złożyłem ramę, a potem zagruntowałem szpachlą niektóre elaementy. Powiem tak: wypraski zdarzają się różnej jakości, jak narazie nie jest najgorzej. Na dziś tyle, jutro zaczynam zabawę z silnikiem. Oj będzie się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Widze ze profesjonalnie podchodzisz do pracy i foty tez są niezłe . Powodzenia przy budowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 5 Kwietnia 2008 Share Napisano 5 Kwietnia 2008 Chętnie popatrzę na Twoje poczynania. Tym bardziej, że w planach mam takiego Actrosa Czekam z niecierpliwością na komentarze o samym modelu i oczywiście na koniec prac. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek D Napisano 5 Kwietnia 2008 Share Napisano 5 Kwietnia 2008 Popatrzym za naszywkę Dżemu na tablicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luks Napisano 5 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2008 Dziś ruszyły prace nad silnikiem. W 90 % jest on już skończony. A wygląda narazie tak: Kolorystykę wymyśliłem sam, nie miałem zdjęć silnika, więc ciężko było odwzorować oryginał. Mnie się podoba. Co do malowania to jestem zadowolony w 70%. Silnik był malowany pędzlem i jak się dobrze przyjrzymy to zobaczymy malutkie smugi. Będe próbował jeszcze coś z tym zrobić. Nie wiem co to jest to małe kółko z przodu na pokrywie. Pomyślałem, że może to bagnet (małoprwadopodobne) dlatego pomalowałem na pomarańczowo:) Chyba jednak zmienie to na czarny... A tutaj mała przymiarka do ramy: Praca zajęła mi dziś ok. pięciu godzin. Brakuje jeszcze paru części. Jutro dojdzie chłodnica z wentylatorem i inne pierdółki. Może uda mi się też założyć tylny most i wał. Narazie tyle:) P.S. Fanem Dżemu jestem od ośmiu lat, napisałem nawet pracę magisterską na temat jego twórczości. W maju będę się bronił Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 5 Kwietnia 2008 Share Napisano 5 Kwietnia 2008 A więc powodzenia w obronie , a silnik wygląda nieźle wraz z wlewem czy bagnetem oleju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 5 Kwietnia 2008 Share Napisano 5 Kwietnia 2008 Małe OT - też zauważyłem naszywkę Dżemu na tablicy. Kiedyś słuchałem takiej muzyki. Gust mi się zmienił, jednak ten zespół jest ponadczasowy i nadal lubię słuchać ich kawałków. No i mają niepowtarzalną atmosferę na koncertach. A teraz konkretniej - jak masz jakieś wątpliwości z malowaniem to po prostu pytaj o fotki lub szukaj (google, yahoo, fora internetowe). Kolory bloku bywają różne, ale miski zazwyczaj są czarne błyszczące. Szkoda też, że nie wygładziłeś łączeń połówek kadłuba i skrzyni. Trochę to razi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luks Napisano 7 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Wczoraj zająłem się wykańczaniem silnika. Zyskał nowy kolor, bo czarny wydawał mi się smutny. Wydaje mi się, że srebrna pokrywa wygląda zdecydowanie lepiej. Dodana została chłodnica i te wszystkie rurki-pierdółki. Niestety nie obyło się bez ofiar. Mam tu na myśli wentylator. Pomalowałem go na biało, potem jednak chcialem zrobić srebrny, wziąłem więc zmywacz do paznokci matki (wyczytałem, że jest bez dodatku acetonu). Niestety chyba skłamali na etykiecie, bo kiedy go nałożyłem na wiatrak to farba zaczęła się rozpuszczać, ale razem z nim Ale sie wk.....em (przepraszam), ale normalnie szlag mnie trafił... I teraz będe go musiał jakoś odtworzyć. Może macie jakieś propozycje? Na szczęście nie jest to zbyt widoczny element. Wczoraj cały dzień chodziłem struty z tego powodu... Na wieczór mi przeszło i zająłem się tylnym zawieszeniem: Te paproki przy zawieszce to pozostałości po wiatraku Acha, kolor miski zostanie zmieniony na czarny tak jak kolega proponował. Narazie to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 nooo ładnie ci to wychodzi.teraz silnik wyglada super.oby tak dalej...powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luks Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 No, w końcu udało mi się znależć trochę czasu by zamieścić dalsze postępy w pracy. Idzie jak krew z nosa .... powoli. Zamieszczam fotki: Najpierw rama przed malowaniem: Nadkola tylne przed matem: A tu po malowaniu, ucierpiały tylko spinacze:) Po założeniu silnika i felg na sucho: Pomalowalem pózniej te wszystkie pierdółki, zaciski, cylinderki, tu jeszcze z niedoklejoną belką skrętną: Tylna oś: Przykleiłem też tylne światła, ale nie jestem do końca zadowolony z efektu. Chyba spróbuje pomalować je farbą acrylową pactry: Narazie to będzie tyle. Teraz będe coraz mniej czasu poświęcał Merolkowi bo muszę powtarzać do egzaminu. Jak coś się zmieni to załącze nowe fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi