Lucas HS Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Odpowiedź na to pytanie dla wielu jest banałem, ale i dla wielu (w tym mnie) czarną magią. Interesuje mnie szczególnie technika stosowana przy robieniu otarć farby na wskutek chodzenia po skrzydle np Spitfire'a. W tym tygodniu może uda mi się rozpocząć malowanie takowego, ale nie mam pomysłu na te właśnie otarcia na górnej powierzchni skrzydła. Wpadłem na pomysł pomalowania modelu srebrną farbą potem SIDO, kolor i drapać czymś... nie wiem czy to dobry pomysł. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Nie rób obtarć na samolocie srebrnym kolorem!!!będzie wygladać zbyt wyraziście,najlepsze efekty uzyskuje się robiąc obtarcia na płatowcach mieszając kolor podstawowy z bielą w stosunku 3 do 1 i takim jaśniejszym kolorkiem efektownie wychodzą zadrapania.Co do techniki-najlepiej namalować cienkim pędzelkiem,mozna też posłużyć się gąbką-poniżej podaję link jak to mniej więcej się robi na pojazdach,ale z powodzeniem stosowałem również na samolotach. viewtopic.php?t=6672 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 6 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Ja mówiłem o obdarciach aż do gołej blachy Swoją drogą to też bardzo mi się przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Zazwyczaj do gołej blachy wycierały sie krawędzie natarcia skrzydła. Spod kamo zazwyczaj wyłaził podkład.... Ale mogę się mylić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi