dwis Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 Witam chcialem się zapytać jak usunąć kalkomanie z modelu?? Pozdrawiam i z góry dziękuję Dariusz Cytuj
Lucas HS Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 Możesz spróbować zamoczyć model w wodzie z mydłem, jesli na kalkach nie ma lakiery bezbarwnego. Jak nie to przetrzeć jakimś rozpuszczalnikiem, lub papierem ściernym, a potem odmalować. Tylko to mi przyszło do głowy. Cytuj
Piter Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 To zależy czy chcesz odzyskać taką kalke czy nie. Jeśli tak to bieżesz pędzelek, moczysz w wodzie z płynem do naczyń i delikatnie starasz się podważyć kalke np igłą czy też wykałaczką "wlewając" pod nią wode z płynem. Taką zdjętą kalke najlepiej jest przykleić na kartonik pokryty gumą arabska. Jeśli chodzi tylko o pozbycie się jej - tak samo tylko nie musisz być taki ostrożny. W przypadku gdy model jest polakierowany można zapomnieć o odzyskaniu kalkomanii - nigdy nie usówałem kalek z polakierowanych modeli ale pewnie bym to zrobił tak jak pisze Lucas. Zdejmowanie w dużym stopniu też zależy od tego ile taka kalka spoczywa na modelu. Pozdrawiam Cytuj
FAZZY_bez_humoru Napisano 9 Kwietnia 2008 Napisano 9 Kwietnia 2008 ja odzyskiwałem kalkomanie (nawet te lakierowane) wsadzając model do kreta.. na trochę dłużej niż 1 dzień.. proporcje pół na pół i kalki zazwyczaj elegancko "powiewały" w roztworze przymocowane jakąś resztką farby czy lakieru do modelu - nie zauważyłem szkodliwego działania kreta na kalki Cytuj
Lucas HS Napisano 25 Maja 2008 Napisano 25 Maja 2008 Hehe, muszę zerwać kalkę i nie wiem jak. chce ją odzyskać. Myślę, myślę... jak? Szukam na forum, szukam i znalazłem własną wypowiedź na ten temat Wypróbowałem i pomysł z podważeniem kalki ostrzem i dalsze podważanie pędzelkiem chociażby nasączonym sama wodą to najlepszy patent. Cytuj
milczacy Napisano 15 Stycznia 2021 Napisano 15 Stycznia 2021 Ponieważ dziś sam miałem potrzebę usunięcia starych kalek - u mnie zadziałała metoda na taśmę maskującą, taką budowlaną. Zadziałało wyśmienicie - kalki nie były jeszcze polakierowane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi