dwis Napisano 9 Kwietnia 2008 Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Witam chcialem się zapytać jak usunąć kalkomanie z modelu?? Pozdrawiam i z góry dziękuję Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 9 Kwietnia 2008 Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Możesz spróbować zamoczyć model w wodzie z mydłem, jesli na kalkach nie ma lakiery bezbarwnego. Jak nie to przetrzeć jakimś rozpuszczalnikiem, lub papierem ściernym, a potem odmalować. Tylko to mi przyszło do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 9 Kwietnia 2008 Share Napisano 9 Kwietnia 2008 To zależy czy chcesz odzyskać taką kalke czy nie. Jeśli tak to bieżesz pędzelek, moczysz w wodzie z płynem do naczyń i delikatnie starasz się podważyć kalke np igłą czy też wykałaczką "wlewając" pod nią wode z płynem. Taką zdjętą kalke najlepiej jest przykleić na kartonik pokryty gumą arabska. Jeśli chodzi tylko o pozbycie się jej - tak samo tylko nie musisz być taki ostrożny. W przypadku gdy model jest polakierowany można zapomnieć o odzyskaniu kalkomanii - nigdy nie usówałem kalek z polakierowanych modeli ale pewnie bym to zrobił tak jak pisze Lucas. Zdejmowanie w dużym stopniu też zależy od tego ile taka kalka spoczywa na modelu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 9 Kwietnia 2008 Share Napisano 9 Kwietnia 2008 ja odzyskiwałem kalkomanie (nawet te lakierowane) wsadzając model do kreta.. na trochę dłużej niż 1 dzień.. proporcje pół na pół i kalki zazwyczaj elegancko "powiewały" w roztworze przymocowane jakąś resztką farby czy lakieru do modelu - nie zauważyłem szkodliwego działania kreta na kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Maja 2008 Share Napisano 25 Maja 2008 Hehe, muszę zerwać kalkę i nie wiem jak. chce ją odzyskać. Myślę, myślę... jak? Szukam na forum, szukam i znalazłem własną wypowiedź na ten temat Wypróbowałem i pomysł z podważeniem kalki ostrzem i dalsze podważanie pędzelkiem chociażby nasączonym sama wodą to najlepszy patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 15 Stycznia 2021 Share Napisano 15 Stycznia 2021 Ponieważ dziś sam miałem potrzebę usunięcia starych kalek - u mnie zadziałała metoda na taśmę maskującą, taką budowlaną. Zadziałało wyśmienicie - kalki nie były jeszcze polakierowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi