JanuszF Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 (edytowane) Holowanie Najprawdopodobniej 5 sierpnia przeholowano Hetzera z barykady na dziedziniec Poczty Głównej w celu jego naprawy. Literatura zazwyczaj podaje, że wykorzystano do tego celu dwa pojazdy, ciężarówkę i autobus. Znam tylko jedno zdjęcie z ciężarówką. Jeżeli porównamy to zdjęcie, z ostatnim zdjęciem, z poprzedniego postu, to widać, że pojazd znajduje się praktycznie w tym samym miejscu, może być przesunięty zaledwie o kilka metrów. Pojazd nie ma już anteny więc na pewno jest to zdjęcie wykonane podczas wyciągania go z barykady. Dobrze jest widoczne pęknięcie górnego pancerza. Jeżeli chodzi o holowanie przez autobus, to istnieje kilkosekundowe nagranie. Zamieszczam poniżej kilka klatek z tego filmu. Na pierwszym klatka z autobusem który posłużył do holowania. EDIT myliłem się sądząc, że to inny egzemplarz. Ten sam fragment nagrania w lepszej jakości znajduje się w filmie "Zdobyć miasto" i jak widać na drugim screenie można zauważyć konstrukcję bagażnika. Prawdopodobnie pojazd próbowano uruchomić, świadczy o tym korba do ręcznego rozruchu silnika włożona w gniazdo z tyłu pojazdu (pojazd stojący w barykadzie jej nie miał). Ponieważ się nie udało, to spróbowano zapalić silnik metodą "na popych". I to właśnie widzimy na filmie. Pojazd na początku sprawnie się porusza, w pewnym momencie prawa gąsienica hamuje, korba się obraca, ale niestety silnik nie odpala. Być może ten film nie został nakręcony podczas holowania Hetzera z barykady, tylko została tutaj po prostu uwieczniona próba uruchomienia go. A być może przy okazji holowania spróbowano go uruchomić, tego najprawdopodobniej nie da się ustalić. Klatki pochodzą z filmu Powstanie Warszawskie. Tutaj dodatkowo zaznaczyłem oderwany kątownik, pomiędzy klapami dowódcy i prawą klapą silnika. Ładnie też widać oderwaną i odgiętą górną płytę. Na prawej burcie można zauważyć jakieś symbole. Na późniejszych zdjęciach z remontu ich nie widać. Uzupełnienie. W filmie "Zdobyć miasto" nagranie jest 2-3s dłuższe i po zatrzymaniu Hetzera powstańcy trochę się odsuwają od pojazdu i można zauważyć, że osłona boczna która wcześniej wisiała na jednym uchwycie jest teraz założona. Natomiast w okolicy tylnej lampy leżą zapasowe ogniwa gąsienicy. CDN Edytowane 11 Lutego 2023 przez JanuszF 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 Coś tu będziesz dalej kleił..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2023 Tak. Trochę podupadłem na zdrowiu no i czekałem na model Takoma, żeby ocenić, czy opłaci się kontynuować to co zacząłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi