Hafes Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Korzystając z kilku dni wolnego zmajstrowałem sobie Hanomaga z reflektorem podczerwieni. Zrobiony prosto z pudła. Malowany farbami Gunze. Model w miarę przyjazny w montażu choć spasowanie góry, dołu i tylnej ściany kadłuba jest fatalne. Plastik też jak na mój gust za miękki. Nie montowałem górnej płyty kadłuba bo jej istnienie jest mocno kontrowersyjne. Niestety AFV nie dołączył do modelu repliki generatora. Do reflektora dorobiłem przewody (przebieg hipotetyczny). Pozostaje jeszcze trochę pobrudzić model, załadować jakieś bambetle i gotowy. Zdjęcia lepsze wstawię jak będzie lepsze światło za dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Bardzo fajna kolorystyka. Poza tym nie przesadziłeś z brudzingiem, obiciami itp. Ja takie lubię. Piąteczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Dzięki! Jak na ironię taki efekt kolorystyczny był niezamierzony. Nałożyłem przy malowaniu tyle filtrów że wszystkie kolory zlały się aż za bardzo. Teraz myślę czym go poobwieszać (hełmy, manierki itp) i doposażyć jakimiś pakunkami. Wrzucam jeszcze kilka fotek zrobionych przy świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Bardzo sterylny, i przez to trochę martwy - od "martwej natury". Chyba warto by jeszcze nad nim popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claoodiush Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Niestety AFV nie dołączył do modelu repliki generatora. Buuu ,to trzeba było dorobić... a tak nie dałeś generatora wcale. Malowanie nieco zbyt "wypłowiałe" moim zdaniem ale wraz z brudzeniem wyszedł efekt nawet miły dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 A kto powiedział, że nie dorobię? Nie chcę kupować konwersji Blast Models dla samego generatora. Kombinuję we własnym zakresie. Ale co z tego wyjdzie... Na razie chcę jeszcze dopicować to, co już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirol Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Prawie że dwa różne modele, światło dzienne zdecydowanie wydobywa walory modelu. Myślę, że brudzic nie musisz a jakieś drobne akcesoria w postaci hełmu, itp. napewno ożywią i atrakcyjnią model. Z pozdrowieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claoodiush Napisano 15 Kwietnia 2008 Share Napisano 15 Kwietnia 2008 Nie chcę kupować konwersji Blast Models dla samego generatora. Kombinuję we własnym zakresie. I o to chodzi !!! Aleś mnie wystraszył tym brakiem generatora... A i jeszcze jedno ,szyba reflektora powinna chyba być... niebieska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Kwietnia 2008 Share Napisano 15 Kwietnia 2008 piękny model!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 16 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2008 Znalazłem świetne zdjęcia gotowego modelu generatora i na tym będę bazować. Wyczytałem gdzieś, że szyba reflektora była ciemnoczerwona ale za późno na poprawki. Dzięki za wszystkie uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 16 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2008 No i po całym dniu dłubaniny udało mi się stworzyć coś co przypomina z grubsza generator. Pudło generatora zrobiłem z kartonu. Reszta to trochę plastikowych profili, resztek plastiku itp. Bazowałem na zdjęciach generatora wykonanego przez gościa piszącego dla AFV Modeller. W 35 numerze tego wydawnictwa ukazał się artykuł jak wykonać UHU z generatorem. Generalnie nie było tak trudno jak się wydawało na początku. I tylko kolor mi nie leży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Witaj. Dość długo "studiowałem" Twój model, jest schludnie( jeśli o podniszczonym modelu można mówić schludnie) wykonany, wielki plus za samoróbkę. Zacieki....one mi nie pasują, bądź ich za mało, bądź są za "żywe"(oczywiście to moje spostrzeżenie) Co do wypłowienia, wydaje mi się ze ze 3 kursy po polnych drogach i efekt byłby podobny i to także mnie sie podoba. gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Cieszę się że udało mi się stworzyć model, który robi pozytywne wrażenie Zamierzam go postawić na podstawce z kawałkiem drogi i jeszcze odrobinę przykurzyć w dolnej części. Co do zacieków to powiem szczerze, że to mój słaby punkt. Wychodzą mi za "ostre", ale cały czas trenuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claoodiush Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Bazowałem na zdjęciach generatora wykonanego przez gościa piszącego dla AFV Modeller. W 35 numerze tego wydawnictwa ukazał się artykuł jak wykonać UHU z generatorem. Masz ten numer czy chodzi o te fotki ,o których mowa była na PWM'e ?? Dyskusja tam była dosyć owocna więc jeżeli masz jakieś niezamieszczone tam foty nie pogardziłbym nimi Pewny jesteś kształtu tego generatora?? Tzn wygięty dach i te klapy z tyłu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Tutaj masz linki do strony z gotowym modelem generatora zamontowanym w modelu i z produkcji generatora: http://www.network54.com/Forum/110741/thread/1183025658/some+more+UHU http://www.network54.com/Forum/110741/thread/1179998812/David%27s+Sdkfz+251-20+UHU+progress Wygląda na to, że gość na którym się wzorowałem wie o co chodzi. To, że daszek jest wygięty widać na oryginalnych zdjęciach oryginału. Ja zrobiłem za mało nitów ale to szczegół. Klapy były na pewno z jednej i drugiej strony bo jakoś musieli go obsługiwać. Ja nie zrobiłem tylko drewnianej osłony od przodu żeby widać było te klapy. Generalnie jestem bardzo zadowolony, choć całość przypomina mi duży kubeł na śmieci I oto nadszedł moment w którym mogę powiedzieć że model jest definitywnie skończony. Nic już nie dodaję i nie zmieniam. Ocenę pozostawiam Wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 I tak właśnie sobie go uwidziałem, polna droga i śmiga. Ostatnia fotka fajna, pewnie niezamierzony efekt(?) Zachód słońca, przyjechali i sie biorą do roboty. Mam nadzieję, że schowasz pod szkłem jakimś, szkoda by poszedł na pastwę kurzu.... Dla mnie bomba ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafes Napisano 26 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Dzięki! Jestem zadowolony z efektu końcowego choć czegoś mi jeszcze brakuje... Może jakiejś figurki... Model trafi oczywiście za szkło:) A zdjęcie jak najbardziej niezamierzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi