wieslaw_ Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Hej, Szukam dokumentacji zdjęciowej i nie tylko "Exeter'a" po przebudowie, stan na 1942. Głównie chodzi mi o detale pokładowe. Bardzo mało jest takiej dokumentacji w internecie więc jeśli możecie polecić jakąś ciekawą publikację to z chęcią przyjmę jakąkolwiek pomoc. Dysponuję oczywiście Profilami Morskimi ale już dostrzegłem kilka nieścisłości w stosunku do tak skąpego materiału zdjęciowego jaki udało mi się zebrać. Adrian Kacz polecił mi British Cruiser Warfare: The Lessons of the Early War, 1939-1941 i na pewno się zaopatrzę w tę pozycję ale jeśli macie jakieś inne propozycje to będę wdzięczny. Pozdrawiam, Cytuj
M.A.V. Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 (edytowane) Tak na szybko : 1) Warship Profile #13 - HMS Heavy Cruiser 'Exeter' ale niestety na szybko sprawdziłem w podtytule jest 1929-41, choć z drugiej strony są tam fotki z zatonięcia 2) w Okrętach Wojennych nr 152 (2018-6) jest spory artykuł w Exeterze... są też jakieś grafiki ale sprawdziłem i datowane na 1931 oraz 1941 jakkolwiek jesteś zainteresowany w/w materiałami to napisz wiadomość na PW - mam obie (ale oczywiście nie na sprzedaż ) EDIT ------------ coś jeszcze poszukam, bo może coś się znajdzie jeszcze ale to w jakiś zbiorczych wydawnictwach o brytyjskich krążownikach - dam znać Edytowane 21 Lipca 2020 przez M.A.V. 1 Cytuj
wieslaw_ Napisano 22 Lipca 2020 Autor Napisano 22 Lipca 2020 Mam obie publikacje ale dzięki za przypomnienie o OW Cytuj
M.A.V. Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 6 godzin temu, wieslaw_ napisał: Mam obie publikacje ale dzięki za przypomnienie o OW jeszcze małe conieco znalazłem.... w publikacji wydawnictwa Osprey z serii New Vanguard nr 190 , dokładnie ta : są dwie fotki śródokręcia Exetera po remoncie i dotarciu do Azji : jedna śródokręcie lekko od rufy, druga zbliżenie na nowe katapulty. Dodatkowo jest jego duża i barwna sylwetka w jasnym kamuflażu i datowana na 1942 (tylko to rysunek nie foto, więc też trzeba podchodzić z rezerwą w temacie szczegółów) Cytuj
laskonogi Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 18 godzin temu, wieslaw_ napisał: zukam dokumentacji zdjęciowej i nie tylko "Exeter'a" oo kolega także ostrzy zęby na Exetera - do mnie płynie - też zbieram dokumentacji wiec chętnie podpatrzę ... i jak cos fajnego znajde pdoeślę M.A.V jak widze podrzucił juz kilka ciekawych Cytuj
wieslaw_ Napisano 23 Lipca 2020 Autor Napisano 23 Lipca 2020 Coś takiego jeszcze znalazłem, widać kilka detali na zbliżeniach: https://www.youtube.com/watch?v=QD9xt9HOAWY Cytuj
M.A.V. Napisano 23 Lipca 2020 Napisano 23 Lipca 2020 7 minut temu, wieslaw_ napisał: Coś takiego jeszcze znalazłem, widać kilka detali na zbliżeniach: https://www.youtube.com/watch?v=QD9xt9HOAWY Fajny filmik tylko musisz brać pod uwagę iż to jest kręcone w lutym 1940, gdy okręt wrócił z akcji u ujścia La Platy - a więc jeszcze sprzed remontu po którym został wysłany do Azji Cytuj
wieslaw_ Napisano 23 Lipca 2020 Autor Napisano 23 Lipca 2020 Tak wiem ale kilka fajnych detali pokładowych można wyłowić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi