wieslaw_ Napisano 21 Lipca 2020 Share Napisano 21 Lipca 2020 Hej, Szukam dokumentacji zdjęciowej i nie tylko "Exeter'a" po przebudowie, stan na 1942. Głównie chodzi mi o detale pokładowe. Bardzo mało jest takiej dokumentacji w internecie więc jeśli możecie polecić jakąś ciekawą publikację to z chęcią przyjmę jakąkolwiek pomoc. Dysponuję oczywiście Profilami Morskimi ale już dostrzegłem kilka nieścisłości w stosunku do tak skąpego materiału zdjęciowego jaki udało mi się zebrać. Adrian Kacz polecił mi British Cruiser Warfare: The Lessons of the Early War, 1939-1941 i na pewno się zaopatrzę w tę pozycję ale jeśli macie jakieś inne propozycje to będę wdzięczny. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Lipca 2020 Share Napisano 21 Lipca 2020 (edytowane) Tak na szybko : 1) Warship Profile #13 - HMS Heavy Cruiser 'Exeter' ale niestety na szybko sprawdziłem w podtytule jest 1929-41, choć z drugiej strony są tam fotki z zatonięcia 2) w Okrętach Wojennych nr 152 (2018-6) jest spory artykuł w Exeterze... są też jakieś grafiki ale sprawdziłem i datowane na 1931 oraz 1941 jakkolwiek jesteś zainteresowany w/w materiałami to napisz wiadomość na PW - mam obie (ale oczywiście nie na sprzedaż ) EDIT ------------ coś jeszcze poszukam, bo może coś się znajdzie jeszcze ale to w jakiś zbiorczych wydawnictwach o brytyjskich krążownikach - dam znać Edytowane 21 Lipca 2020 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 22 Lipca 2020 Autor Share Napisano 22 Lipca 2020 Mam obie publikacje ale dzięki za przypomnienie o OW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Lipca 2020 Share Napisano 22 Lipca 2020 6 godzin temu, wieslaw_ napisał: Mam obie publikacje ale dzięki za przypomnienie o OW jeszcze małe conieco znalazłem.... w publikacji wydawnictwa Osprey z serii New Vanguard nr 190 , dokładnie ta : są dwie fotki śródokręcia Exetera po remoncie i dotarciu do Azji : jedna śródokręcie lekko od rufy, druga zbliżenie na nowe katapulty. Dodatkowo jest jego duża i barwna sylwetka w jasnym kamuflażu i datowana na 1942 (tylko to rysunek nie foto, więc też trzeba podchodzić z rezerwą w temacie szczegółów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 22 Lipca 2020 Share Napisano 22 Lipca 2020 18 godzin temu, wieslaw_ napisał: zukam dokumentacji zdjęciowej i nie tylko "Exeter'a" oo kolega także ostrzy zęby na Exetera - do mnie płynie - też zbieram dokumentacji wiec chętnie podpatrzę ... i jak cos fajnego znajde pdoeślę M.A.V jak widze podrzucił juz kilka ciekawych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 23 Lipca 2020 Autor Share Napisano 23 Lipca 2020 Coś takiego jeszcze znalazłem, widać kilka detali na zbliżeniach: https://www.youtube.com/watch?v=QD9xt9HOAWY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Lipca 2020 Share Napisano 23 Lipca 2020 7 minut temu, wieslaw_ napisał: Coś takiego jeszcze znalazłem, widać kilka detali na zbliżeniach: https://www.youtube.com/watch?v=QD9xt9HOAWY Fajny filmik tylko musisz brać pod uwagę iż to jest kręcone w lutym 1940, gdy okręt wrócił z akcji u ujścia La Platy - a więc jeszcze sprzed remontu po którym został wysłany do Azji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 23 Lipca 2020 Autor Share Napisano 23 Lipca 2020 Tak wiem ale kilka fajnych detali pokładowych można wyłowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi