ircys Napisano 28 Lipca 2020 Share Napisano 28 Lipca 2020 witam. po 40 latach wracam do modelarstwa, pytania: jak i czym rozcieńczyć Pactre pod pendzelek? jakiego podkładu używać :spray czy coś innego? do malowania jakich używać nie drogich pędzli. Pozdrawiam, IRCYŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Lipca 2020 Share Napisano 28 Lipca 2020 Jako wieloletni użytkownik Pactry pod pędzel (pancerka w 1:72) podam moje rozwiązanie na rozcieńczanie: medium do akryli od Talensa mniej więcej pół na pół z wodą destylowaną (oryginalne jest bardzo gęste) + odrobina opóźniacza (retardera). Podkładu nie używam, nie wypowiem się. Co do pędzli najlepiej mi się maluje dorwanym kiedyś okazyjnie zestawem 3 pędzli różnej wielkości od Humbrola. Gorzej nieco pędzlami od Italeri. Absolutną podstawę czyli więcej cienkich mocno rozcieńczonych warstw zamiast jednej gęstej pewnie znasz. Miedzy warstwami odstęp żeby poprzednia porządnie wyschła. Ile konkretnie odstępu sam musisz wypraktykować, zwłaszcza że domieszka opóźniacza wydłuża czas schnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ircys Napisano 28 Lipca 2020 Autor Share Napisano 28 Lipca 2020 dziękuję że odpisałeś bioredo serca uwagi. Jestem na etapie kompletowania sprzętu ; czy zestaw pędzli Master Tools będzie na początek ok? czy radzisz coś innego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 28 Lipca 2020 Share Napisano 28 Lipca 2020 Pędzle do malowania powierzchni to dobre płaskie Restaurohouse albo renesans albo jakiekolwiek w plastycznym z włosiem nylonowym odpowiedniej wielkości dobrany a do detali retuszerskie MAG-POL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi