Agnieszka Napisano 9 Sierpnia 2020 Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Tym razem nie będę już czekała na rocznicę i zaprezentuję mój ostatni (puki co) projekt z serii Apollo, czyli ostatni start – Apollo 17. Model Dragon DRA-11015. Przede wszystkim chciałam pokazać nietypową konfigurację, z samotnym modułem lądującym i zadokowanym już modułem załogowym LEM do CSM. W tej dioramie najwięcej zmieniłam. Przede wszystkim otwarłam 3 wnęki w lądowniku: 1. MESA z oprzyrządowaniem, z którego korzystali astronauci, 2. Wnękę, w której znajdował się złożony ROVER. 3. Tylną, pustą wnękę z wyjętymi instrumentami badawczymi. W pojeździe ROVER dodałam okablowanie oraz dodałam bardzo charakterystyczny element misji Apollo 17, czyli naprawiony urwany błotnik przy pomocy mapy sklejonej srebrną taśmą i przymocowanej klamerkami. Wydrukowałam i pomniejszyłam autentyczną mapę miejsca lądowania. Co prawda, mapa ta nie znajduję się obecnie na Księżycu, gdyż została zabrana i jest prezentowana w muzeum na Ziemi, ale uważam, że to fajny motyw, więc zostawiłam https://airandspace.si.edu/collection-objects/maps-fender-extension-lunar-roving-vehicle-apollo-17/nasm_A19760010000 Na błotnikach zrobiłam i nakleiłam miniaturowe flagi USA. Astronauci, aby odciążyć maksymalnie moduł startującym wyrzucili wiele sprzętu, m. in. plecaki, które pozostawiłam z figurek. Wiele uwagi należy przy tych modelach zwrócić na położenie anten, gdyż w zależności od fazy lotu zmieniały swą konfigurację. Oczywiście dodałam czujniki zbliżeniowe przy podporach oraz pomocniczy uchwyt po prawej stronie od wejścia. Osłonę radaru zniżania od spodu lądownika i wiele innych detali. Osłonę termiczną porozrywałam, gdyż w trakcie startu została mocno uszkodzona co widać na jedynym filmie z ostatniego startu który nagrała kamera z ROVERa zdalnie uruchomiona z Ziemi. Zmieniłam również podstawkę po moduł CSM bo oryginalny pomysł z zestawu za bardzo się nie nadaje ze względu na mało solidne mocowanie i zmieniony przeze mnie środek ciężkości. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Agnieszka 12 Cytuj
Campana Napisano 15 Sierpnia 2020 Napisano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) Jak każda galerie przeglądam z wielka ekscytacja . Na razie mam jedno pytanie, nie do końca związane z modelem. Naszywki z misji zamawiasz z aliexpress? Potrzebuje kilka sztuk. Edytowane 6 Października 2020 przez Campana ort. Cytuj
Mars76 Napisano 6 Października 2020 Napisano 6 Października 2020 W dniu 15.08.2020 o 22:04, Campana napisał: Jak każda galerie przeglądam z wielka ekscytacja . Na razie mam jedno pytanie, nie do końca związane z modelem. Naszywki z misji zamawiasz z aliexpress? Potrzebuje kilka sztuk. Tez bym chętnie zamówił naszywki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi